Пореден блъф от политиците или отиваме към избори 2 в 1?

Вариантът предсрочни избори не може да бъде изключен, смятат Милен Любенов и проф. Христова
22 фев 2024 15:14, Красимир Ангелов
31

Меморандумът на ПП-ДБ изправи на нокти за пореден път партньорите в (не)коалицията. ГЕРБ-СДС не се отказват от идеята външно министерство да бъде под техен контрол, а изненадващо вчера, в края на деня, Мария Габриел направи своето обръщение от външно министерство.

"Това, че тя излиза по този начин, за мен е индикативно за леко накланяне на везните по посока на избори 2 в 1. Моментът е много ключов за разположението на партиите спрямо европейските избори и спрямо това кой как обира негативите и втърдява останалата си фенска маса. Идва критичен момент, в който трябва да се отговори на въпроса - кога е най-точният и удобен момент за предизвикване на избори, за да може да си запазиш малкото останала фенска маса и да се позиционираш самостоятелно от останалите, отхвърляйки негативите на другия" заяви политическия психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По нейни думи политическите сили са имали няколко посоки на развитие.

"Едната беше да си останат заедно и да се реализират като истинска коалиция със споразумение, а вторият им вариант беше да направят 2 в 1, а на трето място - да изчакат да видят какво ще се случи в САЩ есента", разясни проф. Христова.

Пред Bulgaria ON AIR политологът Милен Любенов изрази мнение, че действията на двете политически партии са нищо повече от "вдигане на шум".

"Това изказване на Мария Габриел, което се случи след среща с посланиците, вероятно цели да се покажат в некооперативна светлина. Това е просто шум според мен, което наблюдаваме. Просто едно блъфиране в рамките на преговорния процес и предстоящата ротация. Това е стъпка към коалиционно споразумение. Според мен се върви в тази посока. Този меморандум беше такъв опит. Вярно - напълно неподходящо комуникиран от Кирил Петков", заяви Любенов.

Въпреки това, той не изключва варианта за предсрочни избори, в случай че политическите сили не успеят да постигнат съгласие.

"Ако искат наистина да управляват заедно, трябва да се премине към коалиционно споразумение, иначе ще бъдем свидетели на постоянни такива конфликти и рано или късно ще се стигне до предсрочни парламентарни избори. Това управляващо мнозинство не може да управлява по този начин, защото видяхме през последните 9 месеца как всички обещани и заявени реформи, около които се обединиха, не се случиха", допълни Любенов.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледаме сериала Пре.би другарчето си...
23
0
 
5
 
! Отговори
Интересно! преди 2 месеца
Набива се един факт - от всички медии ПП коментаторите се надпреварват да ни убеждават, че няма да има избори, а било просто надлъгване!? Явно много ги е страх от избори! Защо ли!? Защото реалните проучвания показват сривате на ПП, под сегашния резултат на ИТН!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не си заслужава да четете какво са казали тези омръзнали на всички политологически врачки!
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както винаги във този час, форумът изпада в несвяс! Всеки пише си без притеснение и без да плаща дан на чуждо мнение. Понеже всеки занае, че: "Щом изяде един домат, той готов е за дебат. Щом изяде един картоф, той за битка е готов."
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Народът отива на избори и всеки път като прочете, какво е наляво му се появява кюфтенца, като прочете какво е надясно му се появяват кебапчета. Но и си гласува или за кюфтенца или за кебапченца. По времето на социализма нямаше избор. Изборът беше един.... да гласуваш едновременно и за кебапчета и кюфтенца и да чакаш на една опашка за да си ги купиш! А сега кюфтенцата и кебапчетата се разделиха и народа има избор когато са в магазина да си изберат кюфтенца или кебапчета да си купят без опашка!
19
0
 
4
 
! Отговори
ЛУД КУЧИСИН преди 2 месеца
КИРО ФАЛИРА ТИ ЛИЗАЛКАТА !
18
1
 
3
 
! Отговори
Електрожен преди 2 месеца
Нали са казали - колкото повече пушилка се вдига толкоз по добра ще стане заварката....
17
0
 
7
 
! Отговори
ЛУД КУЧИСИН преди 2 месеца
АКО ИМА ИЗБОРИ ШЕ ВИ НАПРААТ ОШТИ ПО ЛУДИ !
16
1
 
10
 
! Отговори
ЛУД КУЧИСИН преди 2 месеца
До Шефрет МОТОРЕТКАТА ЛЕНЧЕ НЕ ПАЛИ !
15
1
 
16
 
! Отговори
ЛУД КУЧИСИН преди 2 месеца
КИРО НЕ РАЗБРА ЛИ ЧЕ СИ НА ХОД У КАНАЛО !
14
3
 
16
 
! Отговори
Л.Иванов преди 2 месеца
Докога посланиците ще решават политически въпроси? България суверенна държава ли е или колония? По- скоро второто! Не случайно главатарят на мафията често , често посещава посолството на краварите!И не случайно сглобката непрекъснато взема погрешни решения, и най- вече по оотношение войната в Украйна, където се писахме по- католици от папата! " Не народ, а ***"!
13
2
 
12
 
! Отговори
Кенет Хаитянина преди 2 месеца
Кви избори бе? Кой ги говори тези неща? Я Киро, Боко и Шишо, да дойдат малко при мене! Бегом бе, кирове!!
12
1
 
17
 
! Отговори
поредния театър преди 2 месеца
Разиграват поредния цирк! Пак ще се спогодят и ще си разпределят баницата. Не искат да ходят на избори, защото знаят, че резултата няма да е в тяхна полза. А власт лесно не се сдава. Много им се услади на всички. Кокалът не искат да го изпускат!
11
2
 
12
 
! Отговори
eвроСглобка преди 2 месеца
Надуват се за парлама.Никой няма да ги остави за кефа на руското посолство!
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е партиен въпрос, защо Габриел се изказва от външно министерство? Била е в Европа, но си е останала с български манталитет
9
2
 
19
 
! Отговори
Само шум преди 2 месеца
В интервю с проф. Близнашки той каза, че правителството (на сглобката) е било съставено под натиск от САЩ след посещението на ръководителят на Комитета по санкциите към Държавния департамент на САЩ Джеймс О'Брайън. Казал е (вероятно) на Бойко че, ако пречи на съставянето на правителството, ще му излезе името в списъка Магнитски. А сигурно е имал какво да каже и на Киро и Асен. И ето ти готова (не)коалицията. Сглобката е нужна за да обслужва интересите на САЩ. Не могат да я развалят.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Новите избори са минус единствено за незаконната сглобка, за която хората не са гласували.
7
1
 
16
 
! Отговори
::: преди 2 месеца
Първо трябваше да се изходи парапета,а после жирафа.Така нямаше да изглежда смешно, и подозрително.А то излязла дългата захилила се ,като мисирка ,а на другия ден недоразумението от ПП уж кляка навежда се има работа за вършене ,емоции външно вътрешно,мани ,мани.Избори и всеки по пътя си клоуни.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо вече по студията ги няма Кольо червения, Чуков... какви точни коментари правеха едно време
5
2
 
17
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Тичайте в посолството да ви набият правилното решение....