Радев за ротацията, за проблемите в армията и ще прави ли партия?

Трети март е национален празник и се надявам да остане такъв, заяви той
Обновена: 20 фев 2024 13:42 | 20 фев 2024 13:40, Камелия Цветанова
69
Радев за ротацията, за проблемите в армията и ще прави ли партия?
Снимка: БГНЕС

Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция. Това посочи като проблеми пред армията президентът Румен Радев.

За съжаление голяма част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската армия на предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях, отбеляза държавният глава.

Вече две години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност, посочи Радев.  

Според него усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантират минимума от способности в тази сложна обстановка не стигат. По думите му е важно да се разбере, че националната сигурност е всеобхватна и много сложна материя и тя се гарантира не само от Министерството на отбраната, а от редица важни и отговорни институции. Сигурността е базова ценност в нашето общество и чрез нея ние постигаме всички останали цели, изтъкна президентът и отбеляза, че ключов елемент на тази ценност е наличието на способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав Българска армия.

Ротацията

Относно предстоящата ротация на 6 март, Радев каза, че не може да коментира кой ще бъде външен министър.

"Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция. Но всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващите и обществото. надявам се управляващите да си дават сметка за това. Защото хората виждат едни препирни за постове и властови ресурси, дори за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес", каза още президентът.

Винаги, когато съм провеждал консултации, е било с даване на възможност парламентарните партии да стигнат до консенсус във властта. Ще действам изцяло в рамките на Конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт да си вземе своите решения, увери Радев.

Убийството на Нотариуса

"Създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие в съдебната система няма как да стане без политически протекции. Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и да се разкрият политическите зависимости. Това очаква обществото ни. Това е и тест, но и възможност и за съдебната система, и за изпълнителната власт, и за НС, да решат този случай. Дали Комисията в НС ще има волята и желанието да разкрие политическите зависимости - от това ще проличи доколко и НС ще иска да се ангажира с този казус".

По време на служебните правителства не е имало информация за натиск над министри, нито от тях, нито от службите, увери Радев.

Ще прави ли партия?

Трети март е национален празник и се надявам да остане такъв, коментира Радев в отговор на въпрос дали ще прави партия. "Да сте ме чули аз да говоря за такава партия? Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партия "Трети март", и питайте какво ги притеснява. Явно нарушаването на елементарни принципи в некоалицията не произвежда резултат в полза на обществото, затова самите граждани търсят някаква алтернатива. Заявил съм, че ако дам доверието си на политическа сила, ще го оповестя лично", завърши президентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: армиямодернизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В армията от майор до началника на отбраната всички са пета колона на Москва!!!Старшия офицерски състав е пенсионери на заплата и пенсия, които ги интересуват само топлите им местенца!За да тръгне реформа и модернизация те трябва първо да се махнат!!!!
43
1
 
2
 
! Отговори
промяната преди 2 месеца
Абе Радев, че промяната не я ли направи ти? Първи опит викаш, неуспешен. Шарлатани по-глеми и от теб и от Боко. Сега ще правиш втори опит, нали? Явно има келепирец да си въ ввластта. Прав е бил Алеко. Героите му обаче са много.
42
2
 
0
 
! Отговори
МММ преди 2 месеца
Абе Радев успокой ни народа и прави партия без старите ти налагани Гълъби, Кокореци и всякви други али/бали.. и да си почваме живота вече.
41
2
 
3
 
! Отговори
Дон Кихот преди 2 месеца
Много им е важно да разбират ще прави ли Радев партия. Ами ще прави ами. Да ви остави да продължават по този начин ли? Да чухте до сега от тия управляващи думите "общество", "семейство", "производство", и така нататък. Не. Ротация, служби, постове, заеми, въоръжение, помощи за Украйна, не е важно ние да сме добре, важно е Русия да е зле.
40
2
 
1
 
! Отговори
Горкия преди 2 месеца
спряха му екскурзиите.
39
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Господин Президент,защо не кажете,че въпросната ротация е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА?
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При споменаване на Русия и те трият
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цензурата е страшна
36
0
 
2
 
! Отговори
Кърджали преди 2 месеца
До Веселинъ 7112136860 *** внимавай какво си написал.
35
5
 
1
 
! Отговори
Олд преди 2 месеца
Господин никой пак си проветри устата,от него зависи само кога ще се изчурка.
34
4
 
3
 
! Отговори
asd преди 2 месеца
Естествено, че ще прави партия. Нали затова вдигнаха пилона на Рожен. Там ще е аналогично място на поляните на Бузлуджа. Ще има да се събират на безплатни кебапчета и промиване на мозъци. Има си хора с опит в тая организация. Лесна работа.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Генералът Евтимов рече, че както и да завърши войната, в следващите поне 10 години ще трябва да се дават средства за въоръжаване. Май узряват за победата на Путин, ама не се отказват да се гласят и въоръжават против него. И никва увереност в близката победа на Зеления, много учудващо.
32
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За нишката и обществото- на Гадю Юмруков служебните инфлация 27%, инфлацията на Сглобените за януари- НСИ- 3.8%, цени горива- юни, юли август 2022г на дизела- 3.96лв сега при сглобените - 2.65лв, справка Fuelo- предпочитам сглобката защото са ми по джоба- друго не ме изтересува, че ми писнаха Възбудени червени...
31
11
 
11
 
! Отговори
Охранител преди 2 месеца
Снощи кацнаха поредните 4 самолета в Бургас с бежанци крайно радикални , скрити маршрутката на частни фирми ги извозват някъде към провинцията. Не знам някой от вас дали си дава сметка , но до няколко месеца ще е СТРАШНО.Който има разум се въоражава. Именно затова пиша и това тук белким някой от нормалните хора се спаси, няма кой да ви помогне от тала наречените - индтитуций.
30
1
 
9
 
! Отговори
6 преди 2 месеца
Създаването на съвременна армия ,която да защитава страната е илюзия-много е скъпо,няма достатъчно жив ресурс!Единственият изход е създаване на евроармия и ние като част от нея!Другото е харчене на парите на бедния български народ напразно!
29
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви проблеми,душко...нали ти втори мандат си главнокомандващ БНА.Все друг ви е виновен.
28
0
 
7
 
! Отговори
Тези преди 2 месеца
Лека полека за оръжие само говорят,защита,....а в началото викаха няма опасност,нама да даваме оръжие.., абе *** де ра си. Искат да пратят смачкания и без това българин за пушено месо ,,а те да си гледат от островите ,защото кабалягите са им обещали спокойствие и мангизи в златни я мили ард. Да,ама не! В на Бога работата да не се месят! Всички работят като едно,нама раша,нама ***,няма! Жертва е обекновениу човек,а тук льольовците се спукат да защитават кой ***,кой тнома от укра.
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименТова е все едно да ме питаш след 30 години дали ми е било по-добре по времето когато сме били в НОТО и ЕС.
26
8
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Изисквам закон за абсолютна забрана на индивиди от народите на бившият и задаваш се отново СССР да пребивават дори за една минута на територията на Република България! Настоявам потомците на османските българоубийци -арменци .сефарди,турци,кюрди,грузинци,татари ,п...о..м..а..ц..и.. да бъдат изхвърлени поради наглостта,цинизмът и фашистките си практики към Народът на Майка България от териториите ни,включая всичко,което представляват исторически МИЗИЯ,ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ!
25
8
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Господин Радев, единственният шанс на Държавата България да има добра и зловеща за враговете ни армия е договор за взаимодействие с Непобедимата Армия на Държавата Израел. НАТО е един виц,който дори не може вече да разсмее. НАТО е армията на враговете ни,които ни превземат. Дори гражданите на Съединените Американски Щати вярват,че истинската Армия на Свободата е тази на Държавата Израел. Освен това,всички турци,крипто-турчин и роми трябва да бъдат изхвърлени с шутове. от БНА. Това е.