Как от свинщината, наречена Торта на победата, ще изскочи Радев

Тя бе изядена в името на компромиса
Обновена: 22 дек 2023 18:29 | 22 дек 2023 11:12, Петър Бойчев
256
Как от свинщината, наречена Торта на победата, ще изскочи Радев
Снимка БГНЕС

Софийската десница се задави здраво на новогодишното партийно парти. Тортата, украсена с ръце, глави и крака на мъже, жени и деца, и изядена с кеф и щастливи усмивки от стореното велико дело, може да бъде наречена по един-единствен начин – пълна свинщина. Свинщина, която изритва на преден план въпроси, които мен лично силно ме притесняват.

Още по темата
Живял съм 30 години във време, което наричахме по различен начин – комунизъм, социализъм, зрял, врял, развит и прочие обвивки на нещо, което не искам да се повтаря. Ако не беше дошъл 10 ноември, независимо дали е револция или дворцов преврат, и Желю Желев не беше премахнал софийското жителство, щях да съм още даскал в Жълти бряг. Пред пенсия, с надежда да остана като възпитател. И не ми казвайте какво му е да си учител. Видях какво е. И още си плюя в пазвата като си спомня. Имах два шанса за бягство – Кремиковци или конкурс за "Работническо дело". За първото нямах дупе, за второто възможности.      

За тези 30 плюс 30 години видях немалко, но не мога да избягам от един тип хора. Те строяха комунизма и се кълняха в СССР, и громяха и проклинаха гнилия капитализъм. И се хранеха хубаво от това. Сега същите рушат комунизма, кълнат се в САЩ и евроатлантизма, и пак доволно захлебват.

Тези същите ядоха и тортата с глави, крака и ръце.

На този паметник не му беше там мястото. Не съм сигурен дали даже е за музея. Стана вече ясно, че е заповядан, начертан и вдигнат под прякото ръководство на Кремъл. Това призна и се отказа от творението си един авторите му, големият български склуптор Любомир Далчев. Този паметник с руски шпагин не беше антифашистки. И не се крийте под удобния шинел. Той беше създаден за възхвала на великия Съветски съюз.

И моят дядо е участвал в последната фаза на войната. Но по никакъв начин не усещам паметта за него в този монумент. Поне никой за 30-те години живот в комунизма не ми казвал, че е в чест и на дядо ми. Да не говорим, че в онези години, ако някой кажеше, че това е антифашистки, а не паметник на Съветската армия, щеше да си има сериозни неприятности. Някой от партийните другари да го отрече?

Но въпреки това, пирът с тържествената торта, е свинщина. Демократите, дъвчещи парчетата с крака и ръце, ми заприличаха на партизани след обир на мандра, за пръв усетили сладостта на беззаконието. И после, като взеха, видяхме какво стана с идеалите.

Свинщина, факт. Сега да видим оправданието, което е пределно ясно. Не е естетично, но компромисът се прави в името на евроатлантизма, бюджета, конституцията и да не се върне Радев на власт със служебно правителство.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: тортарадевсвинщина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хайде успокойте се. След 3 седмици никой няма да си спомня за това.
114
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво толкова е станало с тортата. Да не би да е гавра със загинали хора? Символите на сталинизма и тоталитаризма не могат да бъдат сакрален обект. Гавра е да ги превръщате в такива, защото вие сте сериозни, за разлика от тия с тортата, които си правят майтап.
113
5
 
18
 
! Отговори
Същите окултисти преди 4 месеца
Нямало било фашисти/нацисти!!! Ами тия са същите окултисти-сатанисти като шеметите на Химлер дето си правеха портфейли и колани от човешка кожа.
112
16
 
7
 
! Отговори
Германец преди 4 месеца
Много тънкообидени тез кумундели бе :)
111
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам какво им е направил на копейките Денков. Магазините пращят от стока, на 5 каси чакат по 10 човека и по-малко от 200 лева не оставят и това от две седмици. Вчера Тракия, околовръстното, бул. България километри задръстване. Май за глад си плачат такива като вас, копейки. Сложете Костадинката начело на държавата за 5-6 месеца и ще видите. Виденов ще ни се види рай.
110
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега къде ще се кланят и поднасят венци копейките?
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Gogo - На толкова е, 2х30+3 отгоре. Ама, те годините, не са показател за нищо. Един го лови деменцията рано, друг си умира без нея.
108
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
то затова е имало Белене, навремето е за таквиз като тия с тортата ,дето ни се водат ни се карат
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Да напомня: - И какво всъщност напомняш? Че правенето на барелеф не е изкуство?
106
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тава е свинщина вече! Психопати! Такова нещо никъде, ама никъде по света няма!
105
5
 
13
 
! Отговори
Василев преди 4 месеца
Отивай на риба др.Бойчев! Няма леви,няма десни.Има алчни за власт хора,които и майка си ще продадат за шепа жълтици.И затова няма политическа класа,която да се опита да вкара в държавата някакъв ред.Изплуват по върховете полуграмотни с мисълта да оглозгат останалото на масата, до последната троха.А ,хората? Кучета ги яли.Хак да ни е! Заслужаваме си съдбата
104
3
 
8
 
! Отговори
Да напомня: преди 4 месеца
Пеметникът не е на Далчев. Ръководител на проекта е Иван Фунев, а авторите на фигурите, които бяха свалени от най-високата му точка са две жени-скулптурки - Васка Емануилова и съпругата й Мара Георгиева. Любомир Далчев прави един от барелефите в основата на монумента. И толкова.
103
2
 
10
 
! Отговори
Ами преди 4 месеца
Да им се радват избирателите им !
102
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Извадихме голям късмет с Денков, ама той не извади късмет с нас. Тоя народ все наобратно, ама ако го наречеш "обратен" се сърди. Доброто става зло и обратно.
101
2
 
3
 
! Отговори
Gogo преди 4 месеца
Ти само на 30 плюс 30 ли си бе, ***?
100
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Уважаеми Петър Бойчев, а как другаря Георги Първанов гощаваше гостите си за 3 март 2007 -***? С шоколадови опълченци! Тук във вашия сайт даже има публикувани снимки! А какво толкова сте се вперили в тази торта? Този толуп десетилетия брутално доминираше над българската нация. Позволете някой саркастично да се пошегува с бившия монумент на окупаторите...
99
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ПУТИН КАКВО ЯДЕ..?? - *** ти още ли не си разбрал? Путин яде малки дечица, по две на закуска! От него ли гледахте, като напъплихте тортите?
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-големите евроатлантици днес са децата на най-големите комунисти преди 89-а. Децата на най-големите евроатлантици днес ще са най-големите киталофили в бъдеще. И тук не говорим за идеология и различни виждания на поколенията, а за най-еле_ментарна нечис_топлътност от морална гледна точка. Те са си такива по природа, така са възпитани от родителите им и така възпитават децата си. При тях няма идеология, а само "баница", която с удоволствие си присвояват. Хубавото е, че онзи отгоре вижда всичко!
97
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Академик Ники ТИХО! АКАДЕМИК НИКИ ГОВОРИ ПО БТВ ---------- пръдльoooooo, с академик "Ники" те делят 2 вагона книги. Аре нахлупвай каскетя и *** да оближеш портрета на жужето да се почувстваш велик.
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсолютно точно. Щом не харесваме това, което са правили комунистите (слава на Бог, че вече не живеем в комунистически строй), защо правим същото? Те са тези, които са рушили паметници незаконно. Да, този паметник няма място в България, защото възхвалява една чужда армия, с която дори сме воювали в даден момент, но трябваше да се отстрани по законен път. И знаете ли защо тези от днес правят същото, каквото комунистите преди? Ами защото са техните деца. Така са възпитани.Справка - кмета на София!