Денков не е изненадан от доклада за "Лукойл", само от размерите на измамата

Дерогацията се скъсява, отбеляза той
Обновена: 9 ное 2023 12:49 | 9 ное 2023 12:49, Нели Христова
105
Денков не е изненадан от доклада за "Лукойл", само от размерите на измамата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Голяма част от информацията в този доклад всъщност беше известна и преди това. Няма особена изненада освен скалата, в която се развива цялата тази схема за заобикаляне на санкциите."

Така премиерът Николай Денков коментира излезлия по-рано днес доклад на “Глобъл Уитнес", базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, от който става ясно, че притежаваната от "Лукойл" рафинерия "Нефтохим" заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол.

Още по темата

"Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите. А там, където законите са безсилни, да бъдат подобрени. Много приказки бяха казани по отношение на дерогацията и защо тя се удължава, но нека да напомня отново - дерогацията всъщност се скъсява, тя беше до края на 2024 г., а сега с решение на Народното събрание сме я съкратили до месец октомври с идеята, че постепенно трябва да се премине към неруски нефт, за да сме сигурни, че на пристанището няма да липсва нефт и оттам рафинерията да не може да работи”, каза Денков.

“Но това е тема, която е различна от тази как чрез прехвърляне от един танкер в друг танкер или чрез вкарване с фалшиви документи в други държави "Лукойл" заобикаля съответните регулации. Това не е в правомощията на българското правителство да се справи с него, подчерта той.

"Това, което е правомощията ни и вече е направено, това е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал, и съответно от една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, а от друга страна да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет", каза премиерът.

 “Всичко, което е свързано с и формация по отношение на действията на “Лукойл“, винаги е било на разположение и никога не е било крито. Това е една от темите, която обсъждахме с г-жа Кьовеши. Има директива, която изисква всяка държава членка да създаде координационен механизъм, който да следи за това дали се нарушават санкциите. Когато влязохме в правителството се оказа, че няма движение в тази посока. Нямаше механизъм. Започнахме да го създаваме преди месец-месец и половина, но това, което постави г-жа Кьовеши е, че нямаме наказателни състави, които да са свързани с нарушаването на санкциите. Това е процес, който не е започнал, но е имало разговори с правосъдния министър", посочи Денков.

Лаура Кьовеши пък определи разговорите си с премиера и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел като "много конструктивни".

"Беше изключително важно да получим подкрепа, че за това правителство борбата с корупцията е върховен приоритет. Това означава постоянен диалог с Европейската прокуратура и единни действия", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Йордан 83 Че Крим си е руски! Както и 20% от Укрия. Ама както са тръгнали нещата, може и 50% да станат...
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Странно... Защо, по дяволите, тоя 50 килограмов мишok ни бълбука с "доклади" на разни НПО-та на хранилка от "Козяк"? Че вие нямате нищо законно срещу "Лукойл", бе! Хахахахахахахахахах!!! Да не ви спукат от съдене, а? Мишk0, питай американските си дружки откъде купуват мешан петрол и уран, питай ги, бе! Ама не ти стиска, нали? Споко, с чаена лъжичка ще копаш канавки, бъди сигурен!
72
3
 
7
 
! Отговори
Йордан преди 5 месеца
Сега очаквам радевчетата да почнат да плюят по ГЕРБ, защото тъпънчетата не помнят, че ГЕРБ го няма от 2 години и половина, а войната в Украйна и санкциите към Русия почнаха по време на управлението на Радев - който между другото твърди, че Крим е руски.
71
3
 
4
 
! Отговори
Надянко Нахуянков преди 5 месеца
Според санкциите и изключенията България има право да купува евтин руски петрол, да прави от него евтини бензин и дизел и да ги изнася единствено в... Украйна! Къде по-точно му е далаверата на Путин?!
70
0
 
3
 
! Отговори
Надянко Нахуянков преди 5 месеца
ЛукОйл Нефтохим и ЛукОйл-България са две отделни фирми! Първата е петролна рафинерия с руско участие, а не руска, а втората холандска фирма с бензиностанции
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Малка измама, може да се преглътне. Голяма по размери измама-присяда в гърлото. Някой не се е отчел където трябва.
68
1
 
2
 
! Отговори
Pen преди 5 месеца
Каква измама ? Всичко е бизнес ! :)
67
4
 
7
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА Е АЛЧНА. преди 5 месеца
ДАЛАВЕРАТА Е ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА, КОГАТО ЦЕНИТЕ ХВРЪКНАХА И РАЗЛИКАТА МЕЖДУ РУСКИЯ И ДРУГИЯ НЕФТ СТАНА ДВОЙНА. 3 МИЛИАРДА ЗА ГОДИНА И ПОЛОВИНА СА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ПО НЯКОЛКО МИЛИОНА НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ, ДА РЕЧЕМ 30- 40 ЗА ПРЕДИШНИТЕ 25 ГОДИНИ. ЗАЩО ПЛАЩАХМЕ БЕНЗИНА ПО 1.80 ПРЕДИ, А СЕГА Е 3 ЛВ. ПРЕ ЕДНА И СЪЩА ЦЕНА НА СУРОВИНАТА?
66
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пожелаваме на Денков да напусне този свят колкото се може по-скоро. Той не е човешко същество.
65
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Говорят си свойски като двама бандита!
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що пък Денкофф да е изненадан от размера на измамата ?! Толкоз ли па през тия 13 годин Бокича не намери време да го светне ? Значи Денкофф не е бил включен в схемите ...
63
7
 
5
 
! Отговори
Нефта си е техен преди 5 месеца
До 54 Анонимен Ех тия лоши западняци, не дават на добрите руснаци да крадат . . . и като не искаш да те крадат купувай от други, ама не ти изнася, защото демократичния нефт е много скъп! Тогава не се прави на демократ, а си оставай мозъчноампутиран балкански при. .мат!
62
12
 
12
 
! Отговори
прав е преди 5 месеца
Докато Лукойл в България е руска собственост, ще има измами и подкупи, кражби и злоупотреби. А в Бургаска област ще има деца с уродства, умрели хора от белодробни заболявания--с процент видимо по голям от останалата част от страната.Там, където е Русия---плюл си в тази орисия.........
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как българския народ не се взе в ръце да ги натири вдън земи тилилейски тия крадци и измампици, ми даже ги ухажва нежно.
60
6
 
6
 
! Отговори
Дерогсцията, кой има преди 5 месеца
рога, Денков ли?. . . за това правителство борбата с корупцията е върховен приоритет. . . Не знам да се смея ли или да плача? Всички членове на списъка Магнитски барабар с една шамандура (разбирай празна глава) от тип молец са в правителството с върховен приоритет ала бала. Това съвремен вариант на Шехерезада ли е? Този народ не заслужава историята си и трябва да изчезне, както вече се вижда! Колкото по бързо, толкова по добре!
59
1
 
5
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 5 месеца
Ясно, е че докато не национализират рафинерията, кражбата няма как да бъде спряна.
58
9
 
6
 
! Отговори
ъцз преди 5 месеца
Денков на украйна не и достигат войници предлагам ти и цялото правителство да се запишете като доброволци така ще помогнеш повече на украйна и няма да вредиш на България
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали лично Киро Простото и ген. Румен Радев ги уредиха, още от ден 1 това се знае и наистина има хора на издръжка от Лукойл, парите им са в офшорки!
56
3
 
2
 
! Отговори
алуууу изненадания преди 5 месеца
Тоя що се праи на уб(л)ав , или нас ни прави на улави , езненадан бил от размера , Асанеееее оди вамо , твоя размер по-го бива . Кабинетът му се крепи на подкрепата ( извинете ) на Мутрьо , през чиито кунки са превълтяни над 500 МИЛИАРДА само бюджетна пара за 15-те години на властването му , абсолютно властване , башка другите плюс рекет , отнемане на предприемачество и какво ли не още , кое прибрано во джебата , паздон офшорките , кое прахосано и ред подобни екстри .
55
4
 
2
 
! Отговори
кло преди 5 месеца
Пред Кьовеши и Европа не посмя да излъже и да се прави на морков. А на нас ни пробутват само лъжи за Лукойл, а те ни крадът ли крадът. Василев и Кирито прибират ли прибират по овшорките. Иде Денков Фалконе, няма да ви хареса, но сам си го пожела