Денков се срещна с Шолц: Пазим добре външната граница на ЕС

България оборудва технически границата с нови камери и дронове
42
Денков се срещна с Шолц: Пазим добре външната граница на ЕС
Снимка: МС

"През последните шест месеца има съществен напредък в охраната на българо-турската граница. Това се дължи както на нашите усилия, така и на помощта от заинтересовани европейски държави като Австрия и Германия", заяви в Берлин премиерът акад. Николай Денков. Той беше на кратка визита в германската столица по покана на канцлера Олаф Шолц.

Министър-председателят представи ролята на България в координирането на борбата с трафикантите на мигранти на европейско ниво с участието на Европол и Фронтекс. Като позитивен резултат той посочи значително по-големия брой мигранти, които не са допуснати на територията на Европейския съюз (ЕС), както и на хванатите вътре в страната спрямо предишния период, отчитат от правителствената пресслужба.

Освен това България оборудва технически границата с нови камери и дронове, поръчани са голямо количество високопроходими автомобили, които да улеснят работата на патрулите. "В момента ситуацията е доста по различна от преди време. Затова сме поканили германски, австрийски и холандски граничари да дойдат да видят на място и, ако искат, да участват в охраната заедно с българските си колеги. Ние сме отворени за всякакво сътрудничество за защита на външните граници на ЕС", каза акад. Денков.

Той се позова на официалната статистика, която показва, че делът на мигрантите, които стигат до Германия, Австрия и Централна Европа през България, е  много малък спрямо тези, които идват в Западна Европа през Средиземно море.

Българският премиер и неговият домакин са единодушни, че трябва да се сложи изключителен фокус върху защитата на външните граници на ЕС и да се помогне на държавите, които са подложени на най-голям натиск.

"Защото ако не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско ниво, всички възможни варианти за преразпределение вътре в Съюза няма да решат въпроса. Просто ще отлагат и преразпределят проблема от една в друга държава", посочи още Денков.

"България и Германия са много надеждни партньори, съюзници и приятели“, подчерта германският канцлер. Германия изцяло подкрепя приемането на България като пълноправен член на Шенгенското пространство и ще застъпва тази позиция и пред европейските партньори. Олаф Шолц похвали започнатите реформи в съдебната система в нашата страна, „защото правовата държава е едно от най-важните достижения на Европейския съюз".

Канцлерът специално благодари на българския премиер за позицията на България по отношение на войната в Украйна и подчерта важната роля на страната ни за осигуряването на транспортни коридори за износ на украинско зърно през Черно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 6 месеца
Да , бе !? Я , *** виж на Женския пазар. Или виж през ден заглавията е медиите - бус се обърна на магистралата към Обетованата земяСлава на Америка
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
...И СЕГА КАТО НИ ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНАТА ГЛЕДАЙ КАКВИ ВСЕНАРОДНИ "БУНТОВЕ" ЩЕ ИМА...КРЕМЪЛ НЯМА ДА ГО ПРОСТИ НА БАДЖАНАЦИТЕ.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Teufel Lied, арата от Армения и те веднага се обявиха, че са от расата на германците.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ехе, върнаха кукленото шоу с жабока Кермит. От тая среща резултатът е едно голямо нищо. Две кукли се срещнали и кукловодите им заръчало да се снимат заедно и да изпеят едни думички в хор. Прах в очите на хората, че нещо вършат.
20
2
 
7
 
! Отговори
Kein Spass преди 6 месеца
В Мароко има ли война та почнахме и такива да приютяваме. Или ги подготвяме няколко месеца да научат бг език щото са хирурзи, физици и академици кат него. Гледа, хили се и лъже всички в очите
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Понеже Германия се напълни с такива директивата го академичния клоун е да ги оставяме вече тук.Не знам дали забелязвате последните месеци колко много хващат да бродят из страната.Тия "катастрофи" също не са случайни.Взимат парите и "катастрофират" но разбира се без жертви. Приоритет е външната граница ама за тия месеци е по-лесно да плюем предните за оградата вместо веднага да почнем новата.Украйна е важна, ние НЕ.Тия бежанци къде мислите отиват после, заловените ОСТАВАТ тук. АБСОЛЮТНИ ИЗМАМНИЦИ
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко пъти трябва да настъпим една и съща мотика с германците? 1914-18, 1941-45..
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Граничарят Денков се срещнал с нацисткия внук и рапортувал: Пазя добре външната граница на Еесовската Зона. Потупай ме по рамото. Почеши ме зад ухото.
16
0
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Иначе според статистиката, хващаме бежанци само ако направят катастрофа с някой бял бус. Добре, че правят катастрофи, иначе нямаше да знаем не само, че имаме бежанци, а и че имаме пияни водачи.
15
1
 
12
 
! Отговори
Кочо преди 6 месеца
Ха-ха-ха. Те затуй нашествениците вече са из цяла България.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те си пазат техните граници!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
като се замисля, ще е също толкова смислено да пиша коментари в пик.бг, защото реално собственикът е един и същ...
12
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Потупване по рамото и ноември месец като стане въпрос за вземане на решение - пак резачка. Толкова ли не разбрахме, че за ЕС сме единствено материал за евтина работна ръка. Народе?
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сиганетата във форума пак сипят жупел по българския министър-председател.. долн исиганя! Ще уважавате българите иначе се измитате от тази държава!! ЯСНО?
10
1
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 6 месеца
Ако бях на мястото на Винету или този химик премиер, щях да разположа 15000 полицаи и военни да пазят границата. В продължение на 250 км. граница по един постови на всеки 50 метра. Пет хиляди полицаи и войници могат да покрият цялата граница като на всеки 50 метра ще има или войник или полицай. По 8 часа смяна. Пиле не може да префръкне. И с по една камера да снимат докато са на смяна да няма корупция. Един месец ще мине и самите холандци и австрийци ще настояват веднага да влезем в Шенген.
9
1
 
12
 
! Отговори
Бай Ставри преди 6 месеца
Само да ми падне в килията, Денка ще писка като женка!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И двамата са еднакво жалки.
7
0
 
5
 
! Отговори
Как можеш да знаеш преди 6 месеца
Броя на тези, които не са допуснати или преминали? Хвърляме зарчета, гледаме на карти или боб? . . . . . Като позитивен резултат той посочи значително по-големия брой мигранти, които не са допуснати на територията на Европейския съюз (ЕС). . . . . Академика го отпраши съвсем през просото с лъжите като на българските избори в една 5 милионна държава гласуват седем милиона на изборите! Амо добре, че ни познават и знаят какво Пинокиовци с дългите носове сме та не ни се карат!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хайл Гьобелс и Хайнрих Химлер! Виждате ли какви главорези са ви сложили да ви занулят? Същите като при предишния Райх. Нямат никакво въображение тези германци.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Пазим границата", шегува се другарят Денков. "Вярваме ви", шегува се Шолц.