Първият медицински хеликоптер идва в началото на 2024 г.

Вече има квалифицирани медицински екипи
14
Първият медицински хеликоптер идва в началото на 2024 г.
Снимка: МЗ

България вече разполага с квалифицирани медицински екипи, които да подсигурят спешната помощ по въздух. В началото на 2024 г. ще разполагаме и с първия български медицински хеликоптер, а до края на проекта поетапно ще бъдат доставени и останалите пет машини, заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов .

„Работим упорито и с организацията на наземните бази, като всички дейности се реализират по график“, посочи той по време на церемония във Военномедицинска академия – София, на която бяха връчени сертификатите на 45 лекари и медицински специалисти, които са част от втората група, завършили успешно курса за „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух“, добави той.

С тях общият брой на обучените и подготвени кадри до момента по програмата за бързо достигане и осигуряване на достъп до пациенти в отдалечени и трудни условия вече е 91.

Гетов поздрави медиците за избора им и изтъкна тяхната всеотдайност, висок професионализъм и приноса им за повишаване качеството на предоставените медицински услуги и като цялост на българското здравеопазване.
Той благодари на ръководството на ВМА и на колегите от Симулационния център, които направиха възможна реализацията на този курс и ги увери, че и занапред Министерството на здравеопазването ще продължи да инвестира в проекта, стъпвайки на най-добрите европейски програми за обучение, адаптирани към нашите условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: линейкаГетов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Благодарение на? преди 10 месеца
Благодарение на СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО! Старото редовно на петков единствено беше създало фирма и беше назначило управител (разбира се техен човек и с огромна заплата, въпреки че реална дейност физически не може да има)! Служебното закри фирмата, направи поръчка и изпълни ВСИЧКО! Да не говорим, че въздушните линейки са ИНИЦИАТИВА ЛИЧНО НА РАДЕВ! Сегашните само да дойдат и да кажат "ще има"! Как не ви е срам бре, наглеци нечовешки!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
супер - а дотогава - заплатките си вървяяят на персонала и лекарите дето назначиха
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да не дойдат само чертежите ?
7
0
 
4
 
! Отговори
Електрически ли е преди 10 месеца
намерихте ли 3-тополов пилот ?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Все тая, бедните ше си ***. Най-много да има с тоя хелкоптер някоя политическа PR акция, следварително след бедствие, или инцидент получил се по разрушената ни инфраструктура и необезопасена околна среда.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама обещавате ли? Честно? А дано, но нада ли.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом до сега не са дошли , явно ПАК п-Ръчката /поръчката / е спечелена от щатите .
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До като не дойде , не вярвам , АМА на никой !То бива лъжи / и то не само за това / , българският народ е ЛЪГАН над 70 години , от кой както го хване ,... затова , доверие на никого , особено на политиците , а политиците в Бг са най-ПРИМИТИВНИТЕ люде в света !
2
0
 
9
 
! Отговори
Бай Шиле преди 10 месеца
Е нали около 15ти Юни щяха да дойдат първите 2 хеликоптера заедно с чуждестранните пилоти. Пак ни баламосват.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зайко Бойко ли ще му кълца лентата?