Прокуратурата разглежда сигнали срещу Борисов и Габриел

Сигналът срещу кандидат-премиера е за използване на общинско жилище
22 май 2023 13:35, Нели Христова
37
Прокуратурата разглежда сигнали срещу Борисов и Габриел
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата съобщи, че разследва сигнали на граждани срещу Бойко Борисов, Мария Габриел, двама от прокурорите, които поискаха  оставката на Иван Гешев. Ето какво написаха на сайта на прокуроатурата:

Във връзка с поетите ангажименти за предоставяне на обективна информация на българското общество, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

През изминалата седмица във Върховна касационна прокуратура са постъпили:

- два сигнала от гражданин, съдържащи твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К. (Явно става въпрос за Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които подписаха искането за освобождаването на Гешев. И двамата са от Бургаската прокуратура.)

- сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – М.Г. (Мария Габриел - срещу нея бе подаден сигнал от социалисти от сдружението "Дискусионен клуб за социална местна политика")

- сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име „Авиоотряд 28“).

- сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица. (Б.Б. явно е Бойко Борисов, срещу когото "Боец" има подадени няколко сигнала, включително и за "Барселонагейт". М.Н. вероятно е Мирослав Найденов, който е подозиран, че е записал разговора в Банкя между Бойко Борисов и Николай Кокинов, станал известен като "Ти си го избра" - има се предвид избора на Сотир Цацаров за главен прокурор - б.а.)

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства, съобщават от прокуратурата.

Във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка относно изнесени от главния прокурор на Република България по време на брифинг на 15.05.2023 г. данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. На 19.05.2023 г. от главния прокурор са снети обяснения, като са приобщени и материали от значение за разкриване на обективната истина.

Обществено известно е от съобщение на Софийска градска прокуратура, че по сигнал от Борислав Боби Сарафов – директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, се извършва проверка. Главният прокурор е редовно призован за 22.05.2023 г. в Софийска градска прокуратура и са му снети обяснения.

Обществено известно е също, че Софийска градска прокуратура осъществява ръководство и надзор по досъдебното производство, образувано по повод опита за покушение срещу главния прокурор на Република България.

За обективно изясняване на всички факти и обстоятелства и съобразявайки Решение № 11 от 23.07.2020 г. по дело 15/2019 г. на Конституционния съд (https://www.constcourt.bg/bg/act-6836), с изрични заповеди главният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на правомощията на главен прокурор съгласно ЗСВ и НПК по изброените по-горе случаи, да бъде извършвано от негов заместник при Върховна касационна прокуратура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Калина Чапкънова е твърде хубава за затвора. Направете компромис.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ротационен затвор за Гешев и Боко, на 9 месеца.
31
1
 
2
 
! Отговори
прогноза преди 11 месеца
В ЕДНА КИЛИЯ Б. Б. И И. Г. НА 9 МЕСЕЦА ДА СЕ МЕНКАТ ЗА БУЛКА КАТО ГЕРБ И ПП
30
1
 
1
 
! Отговори
ОТКРОВЕН преди 11 месеца
извинявай иване ама досега що не ги раЗСЛЕДВА ТИЯ СИГНАЛИ И ТИ СИ ЗА ПАНДЕЛАТА
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Плешооо закъсня,те си стиснаха ръцете бре,което означава,край с теб!
28
3
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 11 месеца
Габриел, още не дошла и вече има сигнали срещу нея, е бива ни много, когато трябва да оплем някой!За Борисов вече свикнахме, от него по лош на този свят няма, всички други са чисти като сълза! Лошото е, че всичко това не ни оправя положението, а го забатачва още повече.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този виц не го 6ях чувал.
26
1
 
2
 
! Отговори
aно преди 11 месеца
Ами закривайте тази държава,то и без това нищо не се прави.Абразия е по близо според някои и да запоявае партизанска война и да чакаме да дойдат "братята".Ужас някакъв ни очаква..........
25
3
 
5
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 11 месеца
Незнам за вазе ама на мене Марийчето ми прилича на мъж .... А може да е от слънцето да съм се заслепил да го *** ....
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лае кучето, но още не смее да хапе.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Май замириса на печена Тиква ....
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разследването за къщата в Барселона е проверката за схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов. По случая е замесено и името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от схемата и от която се потвърди, че Борисов има дете.
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първото общо нещо между Гешев, Борисов и Пеевски е, че и на тримата бащите им са полковници от комунистическото МВР.Второто общо е, че Борисов и Пеевски откраднаха милиарди, а Гешев още ги пази. А третото е, че и тримата заслужават да са дълго време при бай Ставри.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къде беше прокуратурата, когато имаше сигнал срещу Радев, за незаконно използване на общински имоти, апартаменти, в които е живяла тогавашната любовница и днешна съпруга на президента? Назначена незаконно за говорител на Военновъздушните сили, където Радев бе началник. Ами противоконституционното назначение на излъгалия в декларация за гражданство Кирил Петков, за министър на икономиката?
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хайде да я махат тая Габриел, само петни страната ни !
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
леле, леле, на какви чудовищни престъпления само са способни хората от ГЕРБ! Очаква се сигнал за ползване на общинска тоалетна, безплатно!
17
2
 
5
 
! Отговори
АЙДЕЕЕ преди 11 месеца
НАМАГНИТИХА ГО...
16
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 11 месеца
Те едва ли не се разработили :):):)
15
14
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 11 месеца
Баси скапаната гнусна държава, с гадно завистливо и злобно племе. Не случайно има виц за казана в ада. Как пък не остана един човек, върху който да не се излива помия.
14
17
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 11 месеца
,,Прокуратурата съобщи, че разследва сигнали на граждани срещу Бойко Борисов, Мария Габриел......,,бас държа че сигналите са от Гошко от Боец ,ами оказах се прав като прочетох по надолу.Значи Габриел е виновна че е живяла в общинско жилище,а следващия сигнал на Гошко сигурно ще е що Мария е Габриел или пък ако е бръсната що е бръсната ,ако не е бръсната що не е .