МВР с действия срещу войната на пътя, иска младите шофьори да карат под надзор

Предлага и намаляване на скоростта по магистралите
114
МВР с действия срещу войната на пътя, иска младите шофьори да карат под надзор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев представи предложенията на МВР за превенция на престъпленията на пътя и домашното насилие, по време на изслушване на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и правни въпроси за необходимите законодателни промени по темите.

Демерджиев отбеляза, че вътрешното ведомство има изготвен проект за промени по въпросите за пътната безопасност, но не е имало време да бъде внесен в предходния парламент. Той отбеляза, че пълното справяне с пътния травматизъм ще изисква дълъг период, като заяви, че на Испания това е отнело 10 години.

От МВР предлагат в Наказателния кодекс да се инкриминира отказът на водачи от извършване на проверка за алкохол и наркотици. Също така при причиняване на смърт или телесна повреда, при катастрофа, да се добави като квалифициращо обстоятелство превишаването на скорост и преминаването на червен светофар. Предлага се и увеличение на долната граница на наказанията при определени престъпления на пътя.

В Закона за движение по пътищата от полицията предлагат максималната скорост по автомагистралите да се намали, както и в определени участъци от градската среда, където тя да стане от 50 км/ч на 30 км/ч. Предлага се още придобилият шофьорска книжка водач да управлява автомобил под надзор, от опитен водач, за определен период от време.

Министърът отбеляза още, че има изготвена статистика, която ще предостави на народните представителите за динамиката на пътните произшествие от 2013 г. до момента, брой на загинали, ранени и нарушения на водачите.
Във връзка с домашното насилие, министър Демерджиев заяви, че „проблемът ескалира“, като според отчетите на областните дирекции има процентно увеличение.

МВР предлага да се създаде допълнителен механизъм за защита, в който да се посочи, че домашното насилие може да се извършва чрез действия или бездействия. Също така да се разшири кръгът от лица, които могат да търсят защита от домашно насилие.

Да се забрани контактът с лицето, претърпяло домашно насилие, в електронна и друга форма, както и да се забрани носенето на оръжие от него. Уличеният в домашното насилие да посещава специализирани програми за справяне с гнева, е друга от идеите на МВР. От ведомството предлага още да се обсъди създаването на Национален съвет за координация по въпросите за домашно насилие. /БТА, Константин Костов/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: МВРмагистралишофьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
3
 
! Отговори
..под надзор ...?!?? преди 1 година
Под надзор на Партията, мама или др. ?!?!
68
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Закони, наказания, а няма кой да ги прилага. Законите ни са достатъчно добри, просто почнете да ги прилагате, не мине не мине година, да завишавате наказания, които внпоследствия се прилагат само по някои знакови дела, получили медийна популярност!
67
0
 
6
 
! Отговори
XИЧО преди 1 година
Младите шофьори да карат седем години велосипеди и ще станат стари...Тогава ще карат автомобил..Да се вдигнат всички глоби,а за неплатена глоба да се дава пет години затвор.Тогава ще вдигнем тройно заплатите в Мвр и наши служители вече няма да прикриват убийци и да им носят стълба,когато нямат ключ,а ги гони полицията....Също няма да разнасят наркотици в багажниците си.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновените граждани даже да не карат. Само кой има нов мерцедес да има право да кара! ОЛе
65
2
 
1
 
! Отговори
Нормални преди 1 година
не сте добри хора вижте мислене,поведние какви сте зли,лоши покайте се,смирете се да ви почне Бог роми ромки ромчета антихристияни Хахах не познавате Бог не може говорите християни луди масонки педофили нормални вие сте луди не познахте незнаете Писанията
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незаконността залага на подчинение.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз пък искам пътищата да не са в такова лошо състояние и куките да не визмат подкупи нашмъркани!...
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Камери,глоби,обществено полезен труд и взимане на книжки.Закони има,подкупени съдии яко.Как искате като знаят,че ще се измъкнат от Темида ,да спазваме правилата,а?
61
1
 
0
 
! Отговори
Нормални преди 1 година
Християните представляват Христос на Змеята и не са за ничии интереси освен интересите на техният Отец не некав гуру,папа,нации налагат Божието царство не сатаниско царство сатанизират света и вие сте от тях и минавате за бели Хахах,ама не сте ни една ни двама честотвайте си некоя друга и некое друго вие не сте християни мразите християни живеете неморално,мислите неморално съседите се кръвосмешават,*** всички няма морал,няма правил толерира се разврат и тези са промяна налагат промяна срам
60
0
 
0
 
! Отговори
като Бог преди 1 година
психират хора чрез хора гледат те хванат в крачка и те злепоставят ромките стават против Христос антихристи се казвате ром ромка фенове фенове и всички дето сте се облекли с черни дрехи не сте християни юдеин е такъв на сърце не от буква,облекло.зашото със сърце вярва човек и с уста прави изповед ис е спсява пред Бог не някакви селфи образи не нося отговорност за никого всеки носи отговорност вие сте грешни,мислите грешно,правите грях насилвате,тормозите,антихристос не познавате Бог
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе ако там където е пешеходната пътека ограничението не е 30, а 50 ами за убиване сте заедно с кметицата и оная от института по безопасност.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви мерки са това, които заради няколко надрусани и ненормални ние нормалните хора ще страдаме, понеже МВР и КАТ ги видях аз първи път от 2 години там където преди бяха постоянно благодарение на тази катастрофа?
57
4
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
А нещо за безобразните ни "пътища"??? Или не е удобно??? "Магистралите" ни, не ми е понятно защо ги наричат така, са пълна трагедия в сравнение с треторазряден провинциален път в Испания! На бат Бойко "гордостта" и облажилите се новомилионери, а хората си губят живота по "прекрасните" ни "пътищ" + некакърно шофиране="довиждане"!
56
1
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
30 км в час не е решение. То кат ши е тъй по добре да забранят колите. Аз с колелото си по надолнище развивам повече от 30 км в час. Не знам кой ги мисли тия проекто закони, но със сигурност някой ги вози и не шофират.
55
5
 
0
 
! Отговори
Нормални преди 1 година
Първородният на цялата Вселена Бог роди вечна благодат и истина за вечни векове изляна и изливана на тези,които искат Бог търсят Лицето на Небесният Бог и искат благодат и милост и Неговата благодат и истина не изкривените масонски сектански религиозни сатанински ритуали Бог мрази поклонение на звезди,слънце,животни,морета Бог е над тях тези,които търсят Лицето на Небесният Бог те са Яков някои не искат сте Яков Яков стана Израел не говора за нацията Израел Бог ги благославя евреите те са Божии
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За камери НИЩО
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите шофьори под надзор, обикновените граждани да карат с 30, а джигитите пак ще карат със 100 и МВР ще се прави че не ги вижда. Поредните безмислени мерки които няма да променят нищо освен повече глобички и симулиране на работа.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво , праИм се че вършим нещо , вече 34г. , всичко е ПУНТА МАРА !Книжки се ПРОДАВАТ на поразия , ромите не карат курсове , но имат ПРАВА .
51
4
 
0
 
! Отговори
РЕАЛНОСТ Е БОГ преди 1 година
нема корпоративно спасение поради един човек нема такова Слово всяко грешно тълкуване е грях пред Бог тълкуване от Бог не на кой как му се иска и контрол или сте тъмнина или сте светлина или сте от дена или сте от нощта не може изкривявате Писанията Бог каза да Бъде светлина и стана светлина не е първо нощта светлина Бог направи и не я вписа ни в деня ни в ношта огря всичко цялата бездна цялата пустота,цялата тъмнина,всичко Бог огря над всичко чре Исус Христос дойдоха благодатта и истината
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой кара с 200 при ограничение 50, с колко ще кара, ако ограничението е 30? Колкото до това, че го правели в други държави, едва ли в цели градове има такива ограничения, по-скоро става дума за блокове и жилищни квартали, през които не минават главни улици. Такива ограничения, впрочем, си ги има и сега на места в България. Обаче министърът е и*т и говори колкото да не заспи.