Политолози категорични: Вторият мандат е обречен

Лошо правителство няма да е голям късмет за България
Обновена: 3 яну 2023 10:45 | 3 яну 2023 10:45, Красимир Ангелов
39

Още в първия работен ден за Новата година се връчва и втория мандат за съставяне на редовно правителство. След неуспеха на ГЕРБ да състави кабинет, той ще бъде получен от "Продължаваме промяната".

"Лошо правителство няма да е голям късмет за България. Големият късмет ще бъде силна изпълнителна власт, зад която да стои силен парламент. За жалост, няма много надежди по този мандат, даже е предварително обречен от самото начало. Издава кризата, която "Продължаваме промяната" изживява – на политическа идентичност, на съюзници. Те по-скоро ще бъдат жертви на това, в което обвиняваха другите -  на изолацията", заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Твърде много ограничения си създадоха политическите партии и все още се намират в клетка. Когато си в такава ситуация, ключето всички виждат в изборите. Надяват се картите да бъдат различни, но има голяма хипотеза те да не са различни", посочи политологът проф. Антоанета Христова за Bulgaria ON AIR.

Според нея, когато погледнем всички партии, само най-малката е готова на всичко, но по този начин си губи физиономияta и става слаба за лице на компромисно и силно правителство. A вариантът "Български възход" успешно да разиграе картите си за правителство вече е почти отпаднал. От нейна гледна точка ДБ също не е възможност, защото е начертала големи "червени линии" и не може да води ефективни преговори, затова най-честно да получи мандата е третият – ДПС.

По думите на Цветанка Андреева третият мандат е играта на президента и Радев би връчил мандата на БСП не толкова от уважение към Нинова, а като заявка, че той е левият лидер в България.

"Той консумира в момента много голяма власт, която може да употреби в две посоки. Той все още не е решил каква да бъде посоката, защото сътвори доста големи проблеми на държавата и го осъзна. В едната неговите играчи ще продължат да копаят пътя по посока на президентска република. От другата страна, той наистина остава в бъдеще да бъде лидер на лявото, но то не предполага Корнелия Нинова. Затова мандатът може да изиграе 2 функции на БСП – да докаже слабостта на лидера в момента и да заяви, че Радев е част от левите", смята проф. Христова.

"Той се озова в изолация, която е свързана с позицията му по отношение на войната в Украйна. Румен Радев получи много ясни знаци, че неговата позиция спрямо Русия не е това, което евроатлантическите съюзи очакват от България. Това, което ще бележи следващата година, са най-вероятно предсрочни парламентарни избори. Местните избори ще бъдат рубикон за идентичността, за оцеляване на политическите партии. Кризата ще се реши тогава, когато партиите станат диалогични и когато ще търсят аргументи да правят съюзи", каза още Цветанка Андреева.

"Идеята да поставим това, което политиците направиха с този дебат – хартиена бюлетина или машинно гласуване – особено тези, които изведоха хора на улицата тогава, беше да дестабилизират вярата в изборите като демократичен механизъм. Какъв инструментариум ще изберем, за да проведем избори, не е толкова важно, а честността на вота да бъде защитена. Важно е хората да получат механизъм, който според тяхното лично разбиране е легитимен да представи гласа им", подчерта Андреева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 година
До тези две"видни моми"-герберастки,ли опряхте?
34
0
 
3
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Путин последната седмица загуби 500-1000 руски солдата. Путин вече оцапа гащите от паника. И неговите слуги в България оцапаха гащите: Пеевски, Борисов, Цацаров, Гешев, Доган и т.н.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се напъвайте. Каквото каже Митрофанова. Ако мацква благоволи, ще има правителство на "спасението" с третия мандат. Чо_рапин ще му бабува. Зависи от техния интерес, а той продължава да е статуквото по рашистки образец да се запази - нулево правосъдие, шепа олигарси, източване в няколко джоба на евраците от ЕС, а на народонаселението - трохички да мирува. Който е недоволен - чамадана и към Запада - така е в задунайската губерния.
32
1
 
4
 
! Отговори
уфффф преди 1 година
Б.е на тези политолози за това ли им плащат.... да дъвчат очевидни неща!Че тези *** изводи и без вас си ги правим. Нищоправещи сте дами и господа!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 тият Невъзможен!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според вас морално ли е да си бил на хранилка към ГЕРБ ДПС 15 години, да си крал с тях от българския народ, докато пенсиите са по 100 евра, да си казвал на черното бяло в националния ефир, да си наричал избирател починали бг и роми, а останалите недействителни избиратели ? Питам за един приятел, който строи затвора
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези " политолози" ако кажат една дума за настройки в българското общество против Русия ще останат без пари.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак са извикали ГЕРБ-Политоложки за събеседници
27
2
 
5
 
! Отговори
ББ от Банкя преди 1 година
Политолози категорични: Вторият мандат е обречен на успех........
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато някои са си присвоили Пирин(Шилигарника) и събират такса от всичко живо няма да има оправия. Не че всички трябва да атакуват планината с автомобил, ама...
25
3
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Гугутката ни управлява със...здрава ръка за това е по...добре да си продължи служебния кабинет. Освен това не се е чуло...служебно да крадат,което е...голям успех за нашата...Демокрация. (платено...съобщение на клуб Пенсионери за Премяната)
24
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога наведеното и услужливо ушато човече наречено "президент" ще си понесе последствията за всичко това,за безвластието и за омагьосаният кръг в който ни вкара?
23
3
 
1
 
! Отговори
Преходът преди 1 година
Спомням си изказване на западногерманска масмедия около 1994 в което се твърдеше но казано с други думи:"Западна Европа се състои от много лош материал защо презират и искат да избият богаташите си и преуспелите си хора а читавия материал били източноевропейците които си харесвали и богаташите и преуспелите".........Западните политици си взеха от източна Европа червена Маркс армия с чиято помощ да разгромяват тяхното собствено западно население.....Генииии бе,да му мисли Българ и сие емиграция
22
2
 
6
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Цирк за бавни. Скритото управление тупа топката, чака да види какво ще стане с настъплението в Донбас и тогава ще сложи съответните фигуранти-клептомани.
21
1
 
4
 
! Отговори
Студенчето преди 1 година
Щом професорката "м...да" го казва
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Q varete se grimnete edin drug dobre shte napravite
19
2
 
4
 
! Отговори
Охааа, преди 1 година
изрусена милFFка с очила, мммммм...
18
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вярваме на фейса и писанията на троляците в момента благодарение на Киро и Асен направо втори златен век изживяваме, обаче като се огледаме в магазина и по улиците то в реалния живот си направо трета национална катастрофа.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма абсолютно никакво значение кой ще е.Има си хора с пари и който и да е,ще им изпълнява исканията.Не се заблуждавайте,че като ходите на избори решавате какво да се случи.Има едни пари и те се карат как да си ги разпределят,това е.Никой не мисли за народа.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ НАПРАВИ ПАНИХИДА НА БЪЛГАРИЯ