Йотова: РМС не показва желание за диалог

Все повече се затвърждавали антибългарските настроения
23
Йотова: РМС не показва желание за диалог
Снимка: БГНЕС

Според вицепрезидентa Илияна Йотова България не може да каже „Да“ за членството на Република Северна Македония в ЕС, докато страната ни няма достатъчно гаранции, разписани в конкретен и значещ документ на европейско ниво, който да бъде взет предвид във всяка една стъпка по пътя на преговорите.

Йотова коментира темата за Република Северна Македония пред журналисти в БАН, където участва на международна юбилейна конференция на Института за български език, предаде БТА.

„България трябва да стои твърдо и категорично на своите позиции. Докато нямаме достатъчно гаранции, разписани в конкретен документ, който да бъде значещ документ на европейско ниво, да бъде взет предвид във всяка една стъпка по пътя на преговорите, България не може да каже своето „Да“, заяви Йотова.

По думите ѝ , за съжаление, в Република Северна Македония все повече се затвърждават, включително на най-високо ниво, антибългарските позиции и няма никакво желание за диалог.

Тя добави, че "повече от оскъдни са резултатите от дейността на историческата комисия, която през изминалата седмица е била у нас, но ние нямаме никаква информация-  т.е едва ли е направена стъпка в някаква посока, най-малко в положителна".

Във връзка с доставките и цената на газа Йотова коментира, че към този момент няма информация какви са договорките, постигнати в САЩ, какво ще се случи след юни месец, как ще се осигури следващата зима и на каква цена.

„Както виждате, българският бизнес и икономика буквално са изтръпнали, защото те работят повече от половин месец, а едва преди два дни разбраха на каква цена на газа работят и произвеждат. Такава непрозрачност и липса на информация не просто затруднява икономиката, а кара много от хората да затварят предприятията си, които след това много трудно ще отворят“, добави вицепрезидентът.

По думите ѝ трябва да се направи всичко възможно в България да няма политическа криза, защото това означава „едва ли още едно правителство в рамките на  този парламент, а означава предсрочни избори“. Според нея усилията на всички институции и на всички разумни политици трябва да са насочени към това да защитят интереса на българските граждани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ЙотоваРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Ками, оправи си заглавието! Пише се РСМ, а не РМС!!!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 Ами, безсрамно, комунистическо лицемерие, това е другарката Йотова, Радев, Станишев и останалата св...ач. Употребяват РСМ за политически дивиденти, а се гордеят със стогодишнината история на БКП/БСП, която създаде "македонската нация и език", по заповед на Коминтерна.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След кражбата на Охридската архиепископия, РСМ ще бъде пусната за ЕС, от България, точно никога. Вето за РСМ, докато съществува България и нейната история.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърция в лицето на Вартоломей и Сърбия, взела под крилото си титова РСМ, отново са срещу България, с отнемането на Охридското архиепископия, която е българска. Създадена от византийския император, като българска за българите, след покоряването от Византия на българската държава в 12 век. През 18 век, когато сърби и гърци молят султана да закрие Охридската архиепископия, която запазва българския си характер, въпреки чистките в нея, от гърци и сърби, които прогонват български свещеници.
13
1
 
6
 
! Отговори
Валери преди 2 години
Другарката Йотова не знае ли ,че нейната партия се опита да създаде македонско малцинство в България и играеше по свирката на Сталин и Тито ? Айде по- кротко !
12
1
 
3
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Ти по-добре кажи защо Радев е привикан от германските управници?!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напомням на Ид_иотова, че външната политика на България се води от МС, а не от пРезидентството - по-кротко. Колкото до македонците, там колят и бесят господарите на Му_нчо и Иди_отова - другарите от мацква, които създадоха Македония в услуга на сръбските шовинисти и в своя услуга, защото голяма и силна България е пречка за имперските амбиции на Русия. Кремъл и Белград нямат интерес Македония да влезе ЕС, затова сърбоманите са мобилизирани до краен предел да саботират преговорните процеси.
10
2
 
3
 
! Отговори
hasmokar преди 2 години
Комунистка колко Гьоков и Нинова, готови и родна мама продават ,само да са във властта, политпроститутки. Вижте хала на бг избирателя, а не на макета да се дръвчите.
9
1
 
4
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Ако Петков ги пусне, тогава жив в България няма да остане. Правителството пада и идва БСП/Възраждане или няква друга сложна конфигурация, която определено няма да е вярна на САЩ. А на САЩ им е по-важна БГ от РСМ.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йотова като дърта комунистка, бълнува за РМС (Революционна Младежка Организация)
7
1
 
5
 
! Отговори
Аа не!Да преговаряме преди 2 години
РСМ т.е.Република Сръбска Македония!!!Какво се жалите,и на какво се надявате,да ви пита човек!?
6
2
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 2 години
На 24 май да излезем всички и да покажем ,че не си даваме историята и езика!Не можем да ги накараме да ни обичат,но със сигурност трябва да признаят историческата истина ,да спрат да ни обиждат и да тормозят онези,които се определят като българи.Историята е на първо място!Дотогава няма смисъл от преговори!
5
0
 
11
 
! Отговори
Gross преди 2 години
Не показват желание, защото знаят, че от Европа и САЩ ще ни натиснат и ние ще клекнем. Алианса има нужда от нови безгласни членове.
4
1
 
14
 
! Отговори
Ник преди 2 години
А дубрутру....Абе какво се занимавате с тея гов...нари бе... Кой има зор, я ги оставете те да ни се молят.,,Кой ходи за вода? Бързия или жадния?,,
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
напълно съгласен с г-жа Йотова
2
3
 
13
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Отлично изказване- поздравления за твърдата позиция, с пладнешки крадци и расисткия апартейд на Скопие може се разговаря САМО от позиция на силата! Още от Титово време гърбовете на тези разбират само от тояга- моля,осигурете им я!
1
1
 
15
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 2 години
Ветоооо