Царят се оплака: Самопонижих се като премиер

"На много хора им се ще списъкът с имотите да го няма, но е факт"
24 ное 2016 19:19, Анисия Иванова
53
Царят се оплака: Самопонижих се като премиер
Архив: Булфото

Симеон Сакскобургготски заяви, че щом е роден с това име, трябва да служи на Родината под каквато форма е възможно. В интервю за списание “L’Europeo”, близо 15 години от поемането на министър-председателския пост в кабинета на НДСВ, ДПС и БСП, просъществувал до 2005 година, Царят разказва за династията на Кобургите, за личното си решение да е министър-председател на България, за живота си днес, за отношението към него преди и след промените у нас.

По думите му той е нямал избор, приел е поста министър-председател не от амбиция, както и да е изглеждало на публиката.

"За мен то беше тежко изпитание, но това е участ и тя обикновено е пожизнена. Целта е била винаги да се служи. Аз, практически започнах като държавен глава още на 6-годишна възраст, а ставайки премиер вече години по късно един вид се самопонижих в длъжност. Но целта ми бе една – да служа на Родината, а не да съблюдавам личния си комфорт", обяснява той. По думите му това идва от т.нар. „менгеме” - "сестра ми и аз го бяхме определили така – дисциплината на възпитанието и отговорността".

Дори принц Чарлс при визитата му в България в личен разговори с царя се учудил, че му викат господин. Но тогава Сакскобургготски му обяснил, че това е заради заеманата от него длъжност.

Според него след промените у нас е нямало условия монархията да се върне. "С присъщия ни ентусиазъм на третия ден щеше да започне една масирана кампания, хората пак щяха да се разделят, а пък кой съм аз – мислех си тогава – да кажа: „Деца, вървете сега подир мен, аз съм най-подходящият, зарежете републиката!“. Така не става. А пък може и там да ми е грешката….", обяснява Симеон ІІ.

Монархът споделя, че Кобургите са една от ключовите династии, "защото Европа се превръща в роднинска, взаимосвързана територия, благодарение на нашето семейство, на Хабсбургите и Бурбоните".

"Като цяло мисля, че е удивително как от едно малко херцогство родът се е разширил по този впечатляващ начин. Присъства и в Швеция, Белгия, Люксембург, Португалия - либералната династия бяха Кобург, ние тук в България и, разбира се, Великобритания", разказва Симеон.

Бившият премиер на България разказва и за ексцентриците в рода: "Ексцентрик в настоящото поколение е принц Лоран, братът на крал Филип Белгийски. Той е от хората, които много не спазват правила по протокола с хрумвания извън каноните, но въпреки оригиналността на някои членове на семейството, те се ползват с не по-малко уважение в обществото". И продължава: "Един от братята на цар Фердинанд, например, който стана бразилски адмирал, след като се ожени за дъщерята на император Педро II Бразилски е бил колоритен. Но жалко, че княгиня Евдокия я няма, защото тя беше извор на сведения, на анекдоти. С огромни си енциклопедични познания и свежа мисъл до последните си години".

По думите му въпреки всичките критики и оценки "цар Фердинанд, и баща ми са били изключително интелигентни, подготвени държавници. Нарицателното Кобург като някакъв дефект е просто неуместно, но комунистическата пропаганда го е наложила доста успешно".

Монархът смята, че по време на комунизма всеки спомен, особено добрият, е трябвало да бъде изтрит, за да се превърне негативното отношение към името Кобург в нещо вродено за поколения българи.

"Спомням си един народен представител по време на петъчния парламентарен контрол как се изказваше към на един от министрите, – и по едно време ме гледа и вика: „Вие, Вие не сте Ваше Величество, Вие сте Ваше нищожество!“. Наместо да се обидя или ядосам – буквално ме хвана смях поради внезапното му хрумване и римата. А и защото си знам, че това отношение е възпитавано десетилетия тук. Ще трябва доста време, за да се прочистят тия клишета от миналото. Ако въобще някога стане, защото то хората днес вече и не четат, не ги интересува", оценява Кобурга.

Иначе за равенството между хората Симеон коментира: "Арабите имат една приказка, че Господ е създал човешката ръка с нееднакви пръсти… За жалост това криворазбрано равенство, изравняване и какво ли не е, дори бих казал, против природата. То е неестествено. Защото не всеки има дадено минало, качества, късмет, щастие, или каквото щете. Не всички сме равни и именно това е хубавото, тъй като всеки един от нас е различен индивид. А и това изравняване докъде води – умното дете в училище трябва ли да се изравни с глупавото? Хайде моля ви се."

А на въпрос какво прави един Кобург днес в България и как живее, той отговаря, че донякъде изкупува грехове.

"Продължават да ми създават изкуствени главоболия с определени теми. Дори унижения, ако щете. На много хора им се ще онзи списък, който ОФ ни го дадоха с видовете имоти да го няма, но той е факт. Нещата там са пределно ясни. Но то е вече друга работа", обобщава Симеон ІІ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царят на крадците и неговата партия НДСВ са в рамките на саттистическата грешка - под 1%!
37
5
 
5
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
.Царя има имоти,защото е от богат род с история от векове.А замислихте ли се как някои приватизатори и заменкаджии за 20 години надминаха царя по богатство ?Та те ако карат със същия темп след време ще достигнат Рок Фелер.Само непросветените тъпоъгълници могат да се връзват на манипулациите на комунистите,че имотите не са на царя.
36
3
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
На кого и на какво е бил цар пък този Маддридски Лъжец ?!?!?! И той като цар Киро! Но за разлика от този дядка цар Киро се е провъзгласил за цар на *** ! А този не казва на какво е цар ! Покерджия и мошенник !
35
7
 
10
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Комунистите докараха царя,приеха ни в ЕС ,след което го опозориха и му биха шута.Царя е в кондиция въпреки възрастта си и заслужава да е в управлението на държавата или като посланник.В възпитанието и дипломатическите му способности са на висота за разлика от много управници със селски манталитет и махленско поведение.А защо да си нямаме монарх ?Политиците идват и си отиват,а монарха си остава като представител на нацията.
34
0
 
6
 
! Отговори
то преди 7 години
и не разполагаме с огромен списък с имоти, но поземлената комисия се прави на дръж ми шапката.....
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кобурготски първи,Кобурготски втори,Гешев,Живков,Луканов,Лилов,Станишев,Борисов -с еднакъв генномодифициран мозък!
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я го скрийте този дървар и не го показвайте повече , той се оказа достоен наследник на дядо си , довел България до 2 национални катастрофи !
31
4
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Шимон Кохари Кобург е от стар юдо-хазарски род. Прабаба му графиня Кохари е от най-богатия юдо-хазарски род в Австро-Унгария. Родът на Кобурзите също има еврейска кръв. Самият Шимон е заявил пред израелско списание, че е евреин.Саксофонски: Бидейки, мисля, че реално погледнато...без бомбастикаПри опит на психиатри да преведат изказванията Му от саксофонски на български, науката се е предала безуспешно
30
6
 
19
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Господин Сакскобургготски, не само това. Вие зачеркнахте надеждите на милиони хора, опозорихте светлото име на баща си, разбихте политическата система на българия, доведохте във властта необразовани типове както Бойко Борисов и ограбихте Родината си. Вие заслужавате само презрение, Вие сте един от рушителите на Съвременна Българи непосредствено след Андрей Луканов. И имате наглостта да се оплаквате!
29
3
 
19
 
! Отговори
Stereo преди 7 години
НДСВ като политически проект имаше нужда от лице. Царят беше идеален. Хората се вързаха, даже и царя се върза. Последва класическата развръзка, политиците от НДСВ лъжеха и крадяха на макс, царя се оказа употребен.Поздрави за АП и ДЗ.
28
8
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
нямаш имоти в бьлгария тьрси ги в австрия и италия марш от бьлгария
27
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 32 ЦАРА Е БЪЛГАРИН , ПИЛОТ, ЗНАЕ МНОГО ЕЗИЦИ, ЦЯЛА ЕВРОПА ГО ПОЗНАВА И ОБИЧА, НЕ Е КОМУНИСТ И ДС. ЦАРА СТАВА ЗА ПРЕЗИДЕНТ.
26
9
 
23
 
! Отговори
11 преди 7 години
Баси гнусния рептил - служел на Родината, ама е от чужд род, който затрива Родината. И алчното старче си пее за имотите, които не са негови.
25
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мадридския мошенник пак е тука.
24
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВО МИНЕ НЕ МИНЕ НИ НАТРАПВАТЕ ТАЗ КРАДЛИВА ИКУФЯЛА ДЯДКА КОЯТО НАРИЧАТЕ НЕЗНАЙНО ЗАЩО С ТИТЛАТА-ЦАР!?
23
2
 
10
 
! Отговори
Най-голямата грешка преди 7 години
на Царя беше издигането на една мутра до мин.председател! После и той си посипа главата с пепел но беше късно.
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за в казиното пари требат.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чу се, че комунистите ще съставят правителство и този изпълзя от нафталина. А вие пак гласувайте за БСП, че този път да му върнат и имотите.
20
13
 
20
 
! Отговори
Джурналист преди 7 години
Сърдито старче, нека да се поразходим в историята. Дядо ти няма и капка българска кръв, правим го княз, а после цар. Даваме му имоти, а при абдикацията си през 1918 си заминава с цяла композиция ценности за Виена. Тези имоти за които ламтиш са на българския народ. Нито баща ти, нито дядо ти са ги купували, а са им дадени даром. Дадено - върнато, пито - платено. Точка.
19
12
 
19
 
! Отговори
dp преди 7 години
Той е един от многото за които не съм гласувал (не гласувам от 20-ина години насам).Но свърши добра работа, има сериозен принос за членството на БГ в ЕС и НАТО - най-успешното събитие в БГ политиката за 20-и и дотук и 21-и век.Това, че руските агит *** са гракнали с постове не изненадва никого, на тях за това им се плаща. Ей ги и тук са награчили тонове грак.Бил си взел имотите - ми ще ги вземе като са негови, кой не би си ги взел ако може.Руските слуги ли бихте се отказали, да бе.