Трудни реформи се правят трудно, призна Горанов

Финансовият министър: Проблемите в България са замитани под килима
68
Трудни реформи се правят трудно, призна Горанов
Снимка: БТА

"Трудни реформи се правят трудно и не е важен начинът, а защо се правят", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването "Панорама" по БНТ. Той се аргументира, като изтъкна, че системите на отбрана и сигурност отдавна изпитват структурни проблеми във финансирането, които са свързани с това, че реформите в тези системи не са се състояли в достатъчна степен и се е стигнало до там, че основната част на бюджета им отива за заплати.

Според министър Горанов вината за това не е на служителите, но "на практика бюджетите за отбрана и сигурност са лишени от възможността да се инвестира в условия на труд, в техника, във въоръжение, в това, което е необходимо за реалната полицейска работа".

 Финансовият министър посочи резултатът от това – "имаме огромен бюджет за МВР, огромен бюджет за армия и сигурност и съмнения в обществото за достатъчно ефективност, което се дължи на липсата на възможност ефективно да се върши работа поради липса на технически средства".

В отговор на въпрос кой трябва да прави тази реформа и през бюджета ли трябва да се осъществи, министър Горанов отговори, че реформата е причината, а бюджетът е поводът и необходимостта от реформи е осъзната отдавна.

"Цяла година говорим, че трябва да се случи нещо в тази система, в края на годината се оказа, че трябва да добавим 180 млн. лв. в нея, за да се „върже“ сметката на вътрешното министерство и накрая да се окаже, че ако нищо не се променя в нея, всяка година ще трябва да отчитаме един и същи резултат“, констатира министърът на финансите.

Горанов посочи, че повдигането на дебата за финансирането на сектор "Сигурност" е полезно за обществото и допълни, че много години проблемите в България са "замитани под килима" и ако това не се е правело, нямаше да се стигне до банковата криза и проблемите в отделни бюджетни сектори.

На въпрос дали премиерът е знаел за предложението, което предизвика протеста на полицаите, Горанов обясни: "Дали нещо става в държавата, без той да носи отговорност за него? Той знае всички актове, които приема правителството. Знае всичко, което се случва в правителството".

Според министъра на финансите предложеното в законопроекта на бюджета е "много амбициозно да се нарича реформа", а е заявка, че структурата на бюджета на силовите ведомства е небалансирана. Това е поводът ръководителите на тези структури в системата за отбрана и сигурност да преценят дали начинът, по който тя функционира, е най-добрият.

"Всички промени, които се правят в отделните сектори минават през българския парламент. Без подкрепата на депутатите от мнозинството това няма как да стане“, заяви министърът в отговор на въпрос дали има политическа подкрепа решението на правителството за реформите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
23
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Какви реформи бе Горанов? На Борисов, все някой друг му пречи и му е виновен. Има цялата власт на практика дефакто, подкрепата на ЕС и САЩ, няма практически никаква опозиция и опоненти. И пак реве, пак недоволен. Като му е тежко или много трудно нека се пенсионира и да ходи на село да почива, белким се успокои. Ако ще прави реформи да действа, ако ще се оправдава по-добре да си ходи. Стига е мъчил и себе си и хората.
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка година на МВР се слага фиктивен бюджет от 1 млрд. лева, като 900 млн. от тях са само за заплати. Как да стигне бюджета г-н Горанов? Като предварително сте заложили пари само за заплати. Тези 100 млн. лева за гориво ли ще стигнат? За консумативи на пожарната? Полицията? Има момчета, които от 2011 г. не са получавали нови униформи, ходят дрипави. НИКК не работи заради липса на консумативи вече няколко месеца и се затлачват стотици дела. Г-н Горанов, целенасочено унищожавате МВР!
3
1
 
21
 
! Отговори
анти Горанов преди 8 години
Това което представя Горанов за реформа...не е реформа. Реформата би станала ако се отреже завинаги възможността някакви си мутри да командват и кадруват в МВР, да има стабилност на състава, да мина ежегодни тестове за годност, вътрешната сигурност да не си бърка в носа а да си върши работата. В Момента МВР е стожер на корупция, мръсни дела и всякакъв вид престъпност. А ако някой полицай като грешка улови наш човек----го наказват.
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудни реформи се правят трудно, призна Горанов......ОСТАВКА се подава лесно , подайте си ОСТАВКАТА ГЕРБЕРАСТИ ПРОКЛЕТИ реформата ще я направи друг лесно .
1
6
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Какви реформи, бе Горанов ?26 години правим реформи ... и видяхме докъде стигнахме !Докога с тези реформи ????Стига сте мамили народа *** !Не реформи, а унищожение на всичко читаво ви е целта. Задача поставена от западните ви господари.Да я няма България, да ги няма българите !Да има някаква глобалистична територия населена с всякаква *** и управлявана в условията на фасадна демокрация, зад която наднича грозното уродливо лице на НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД !