Критики за НСО - "таксиметрова служба" към президента

От ДПС искат компетентни мюсюлмани в ДАНС
Обновена: 21 сеп 2012 16:07 | 21 сеп 2012 16:06,
91
Критики за НСО - "таксиметрова служба" към президента
Росен Плевнелиев доволен от дискусията. Снимка: БТА

Законът за Националната служба за охрана и рамковият общ закон за спецслужбите бяха най-остро критикувани по време на дискусията, инциирана от президента Росен Плевнелиев.

Министерският съвет предложи четири проектозакона – общ за националната сигурност и устройствени за НСО, военното и цивилното разузнаване, които днес бяха обсъдени при държавния глава.

Политическите партии основно критикуваха общия проектозакон за националната сигурност, който дава големи правомощия на премиера чрез Съвета по сигурността към Министерския съвет.

БСП заяви, че законопроектът за националната сигурност не може да бъде подкрепен в този му вид. Ангел Найденов открои като основен проблем разминаването с очакванията това да бъде рамков закон.

„Той третира само една част от системата за национална сигурност и остава впечатлението, че основно се занимава с аргументиране на дейността на Съвета по сигурност към Министерския съвет. Необходим е нов законопроект, който следва да бъде приоритетен по отношение на останалите законопроекти“, посочи червеният депутат.

Според КБ законопроектите за Държавната агенция "Разузнаване" и за военното разузнаване могат да бъдат подкрепени в предложения вид. Те имали сериозни достойнства, както и слабости, но те били поправими.

Законопроектът за НСО обаче предизвиквал много резерви и за да бъде подкрепен, се нуждаел от сериозни промени.

„Ще бъде правилно структурите за национална сигурност да се отворят и за представители на религиозните, езиковите и етническите малцинства“, смята депутатът от ДПС Юнал Лютфи.

Според него е важно компетентни хора мюсюлмани да работят в системата на ДАНС, а и в другите служби. Като пример Лютфи даде САЩ, службите в Европа, където по думите му в службите за националната сигурност присъстват представители на различните етноси и на религиозните общности.

Според Йордан Бакалов от Синята коалиция общият устройствен закон е слаб и не може да бъде подкрепен.

„Всички структури, които са пряко зависими и работят в системата за национална сигурност, остават самостоятелно йерархични и не е добре изяснено как си взаимодействат, кой на кого докладва и как се
подчинява“, заяви той. Бакалов определи закона като закон за Съвета по сигурност към премиера.

За проектозаконите за цивилното и за военното разузнаване Бакалов каза, че те имат нужда от малки
промени, а законът за НСО подлежи на сериозна преработка.

Димо Гяуров от Синята коалиция смята, че законите за двете разузнавателни служби биха могли да бъдат внесени в сегашния им вид и между първото и второто четене да бъдат доработени. Рамковият закон обаче той определи като твърде слаб.

Още по темата
Той също критикува проектозакона за НСО, посочвайки, че според него, въпреки че е записано, че службата няма полицейски правомощия, практически с други думи са разписани такива правомощия, дори действия, имащи характера на процесуално-следствени.

От "Атака" приветстваха създаването на закони за службите, но смятат, че във вида, в който са предложени, проектите будят основателна тревога и не са направени качествено

Според Венцислав Лаков липсва възможност за взаимодействие между службите за разузнаване. Той разкритикува премиера, който e приел изцяло ръководството на военното разузнаване и ДАНС, и получава прекалено много власт за сметка на президента.

Президентът не трябва да се отказва от правомощията си толкова лесно, заяви Лаков и допълни, че Плевнелиев трябва да има възможността да поставя задачи на службите и военното разузнаване. Тези възможности му се отнемат в сега обсъждания проект, смятат националистите.

От най-сериозна работа и доработка  се нуждае Законът за Национална служба "Охрана", каза още депутатът от „Атака“ и определи НСО като „таксиметрова служба” към държавния глава.

„Тя вози всякакви  хора и народът е възмутен от многото кортежи -  парадоксално е НСО да вози администрацията на президента, всякакви секретарки и технически сътрудници“,  коментира Венцислав Лаков.

Той допълни, че е недомислица НСО да получава чисто полицейски права - да избутва от пътя, да задържа,  да употребява помощни средства. Според него тези неща трябва да се преработят преди законопроектите да влязат обсъждане в пленарната зала.

Лаков предложи да отпадне охраната на членовете на Конституционния съд и тази привилегия да остане само за председателя му.

Директорът на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков заяви, че със законопроекта за НСО не се увеличават никакви правомощия на службата, а дейността, която е извършвана през последните 20 години, без да има закон, сега се вкарва в закон и служителите изпълняват по същия начин задълженията си.

Той изрази готовност въпросът да бъде дискутиран допълнително, за да се докаже на обществото, че няма разширяване на правомощия и своеволничене по време на изпълнение на служебните задължения.

Депутатът Доброслав Димитров от ГЕРБ, председател на комисията по външна политика и отбрана, изтъкна наличието на пълен консенсус за необходимостта от законите за сектора.  Той посочи, че за да бъде приключена темата преди края на годината или в началото на следващата, трябва да се работи, без да се губи време иначе, по думите му ще се пропусне "златен шанс да се приключи 23-годишната сага службите да работят без законова рамка, което е недопустимо".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СПИ,ДЯКОНЕ! НЕ СЕ СЪБУЖДАЙ!ДОБРЕ СИ ТАМ ПОД ТАЗИ ЧЕРНА ПРЪСТ.ЗАВИЖДАМ ТИ ЗА ТУЙ,ЧЕ НЕ ДОЧАКАМЕЧТИТЕ СИ РАЗПЪНАТИ,НА КРЪСТ
74
0
 
4
 
! Отговори
ВОЙВОДАТА преди 11 години
До Пешо ПБЪРКАШ ПЕШО ТЕЗИ КОИТО БЯХА СЪТРУДНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ НА ДС - ТОЕСТ СЕГАШНОТО РЪКОВОДСТВО НА ДПС БЯХА ПО-УМНИ ЗАЩОТО СА ИМЕННО ОТ ТЕЗИ КВОТИ ЗА ВИШИСТИ КОИТО ИМАХА РЕПРЕСИРАНИТЕ ПОМАЦИ, А И КОЛИ БЕЗ РЕД ВЗИМАХА - ВЪВ ВСЯКА ПОМАШКА КЪЩА ИМАШЕ ПОНЕ ПО ЕДНА ЛАДА, ГОРКИТЕ МНОГО БЯХА РЕПРЕСИРАНИ ! С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН СЕ УБЕЖДАВАМ, ЧЕ МАЛКО ГИ МАЧКАХМЕ С ТАНКОВЕТЕ ПРЕЗ ВРЕМЕ НА РЕИЗГРАДСКАТА РЕПУБЛИКА - ТЕ ОТ ДРЕГО НЕ РАЗБИРАТ, САМО ОТ КАЛЪЧА !
73
0
 
3
 
! Отговори
Faitonov преди 11 години
tesi razhodi na bg narod sa nenujni. vseki da si plasta sam transporta po negovo jelanie s negovi pari. imat golemi zaplati. i bez drugo nisto ne pravyat. imat samo predstavitelni funktzii. bg narod jivee v tejka ikonomicheska kriza dnes. nyama pari za luks. tasi slujba da zakriem, da razpusnem. imame nujda ot reformi. inak idva ***. po-dobre da plastame na politzaite poveche - da ni pazyat ot vatreshni banditi, mafioti.
72
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 11 години
НСО е една охранителна служба на държавна издръжка. Тя е била и сега е слугинска организация , като част от услугите и са таксиметрови превози.Смях буди изказването на този измислен "генерал Коджейков-сигурно и той даскал по физкултура" , че такива били правомощията на НСО и преди 20г. Той горкия не знае че те са си такива от 50г. Излиза че тези НСО управленски кадри са толкова *** и не са разбрали къде се намират и трябва да правят. Преписват стари документи от живково време- те това могат.
71
0
 
4
 
! Отговори
7 преди 11 години
преди да се разглеждат законите за спец.служби,управляващите да огледат хората,които назначиха да ги ръководят.Да попитат например началника на НСО,работил ли е като лична охрана на убития журналист Боби Цанков,едновременно със службата си в НСО.Да попитат и Б.Б.,дали не знае за това.После гладайте законите и правомощията на служителите.А наздраве
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навремето ,турците живеещи във България ги приемаха без приемни изпити във висшите училища.Юнал Лютви иска и сега да имали такива квоти за службите за сигурност.След като са български граждани ,да се явяват на конкурс със всички останали.Някой отпуска ли квота за българи?????
69
0
 
8
 
! Отговори
помака преди 11 години
Нека в НСО да има и хора от Хизбула и Ал кайда
68
1
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
"компетентни мюсюлмани" Нема такова животно мюсюлманите винаги са били *** ,некомпетентни и алчни ***!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Hasan i Osman sa6to trea da sa v NSO , ne sme v Todor Jivkovo vreme
66
0
 
9
 
! Отговори
МАНЧО преди 11 години
И този смуче от данъците ми, "усмивката" му ме дразни, защото е фигурант.
65
0
 
1
 
! Отговори
DANS s Turski imena преди 11 години
i za6to ne trabva da se dopuskat ili ti sami ne znae6 , taka te e nau4il Dedo ti i posle ba6ta ti , tva se predava ot pokolenie na pokolenieBargarite trabva da se INTEGRIRAT , ozna4ava da ovajavat drudite , ne sme sami na taa Planeta
64
1
 
5
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Не трябва да се допускат табухите до службите !!!
63
0
 
2
 
! Отговори
ima li o6te bg преди 11 години
ami vij v youtube Makedonski *** kakvo kazva na Karaka4anov ''Vlax ot Ruse''
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разузнаване , национална согурност . Религии , Държавата е отделена от религиите . Каква национална сигурнист е с религиозни представители .При сегашният религиозен фанатизъм , Държ. Служби трябва да контролират това в страната . Защо се потуливторият участник от терорист. Атака в Бургас радикален мюсолманин от БГ , подготве в Сауд Арабия ?
61
1
 
14
 
! Отговори
Ива Хикова преди 11 години
Тия хора в парламента, както и напълно безполезния ни и скупоструващ ни президент вместо в тая криза да се занимават с поредната глупост защо не приемат закон, с който да стимулират частния бизнес, да генерират работни места... Не осъзнават ли, че в най-скоро време няма да има кого да управляват. Приискало му се на Плевнелиев да узакони действията на службичката си и всички му играят по свирката и приемат нещата много насериозно.
60
11
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Най-голямото предателство на българи е опитът България да стане 16-та република на СССР.
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГА РОСКАТА ЩЕ СЕ ИЗКАЖЕ ПО ВЪПРОСА С ТАКСИТО- ПРАВИТЕЛСТВЕН САМОЛЕТ?
58
2
 
1
 
! Отговори
Todor Jivkov преди 11 години
taka gi nau4e Todor Jivkov navremeto , s Turski imena da namat dostap
57
1
 
3
 
! Отговори
Hasan se kazvam az преди 11 години
abe verno , 6to nema v NSO slijiteli s Turski imena , kav e problena na Balgaria , nali tka 6te imat palna informacia navsqkade
56
1
 
8
 
! Отговори
Людмила преди 11 години
Президентът дали не злоупотребява с правомощията си. Национална служба "Охрана" няма за цел да служи като такси и разхожда наляво и надясно Плевнелиев и приближените му. Никъде другаде го няма това нещо.