Приемането на закони за спецслужбите не е самоцел!

Проблемите не трябва да се политизират, смята президентът
Обновена: 21 сеп 2012 14:37 | 21 сеп 2012 13:06,
25
Приемането на закони за спецслужбите не е самоцел!
Снимка: архив, БТА

Приемането на закони за сектор "Сигурност" в никакъв случай не е самоцел на един или втори политик, то е демократично изискване за прозрачност и за висока ефективност на сектора.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Съвета за външна политика, отбрана и сигурност, на което се провежда обществена дискусия за проектозаконите за специалните служби.

Държавният глава смята, че проблемите на сектор "Сигурност" не трябва да се решават на парче и конюнктурно и не трябва да се политизират, защото тези служби не служат на една или друга партия, а на държавността.

„За мен е по-добре, дори и законите да са несъвършени, да ги има, отколкото да ги няма“, смята президентът. Той допълни, че ще се положат усилия те да бъдат възможно най-добрите към днешна дата.

По думите му това, че има пълен политически консенсус, означава, че със сигурност политическата партии ще подкрепят с много аргументи и с добра мотивация да има работещи закони.

Още по темата
Росен Плевнелиев посочи, че приемането на общ устройствен закон за системата на национална сигурност е необходимо условие, за да може да се реализира целта за ефективно споделяне на ресурси, прозрачно задаване на приоритети и за контрола на тяхното изпълнение, включително и върху дейността на службите.

„Недопустимо е повече от 20 години специалните служби да стоят без закони“, отсече Плевнелиев.

„Не бива да допускаме повече съмнения за липсата на политическа воля, да вкараме механизми на граждански контрол, на парламентарен контрол и ясни правила в едни нереформирани сектори от 20 години“, смята президентът.

В обсъждането участват представители на парламентарно представените политически сили, ръководителите на специалните служби, представители на Министерския съвет, на неправителствени организации, учени и експерти в областта на сигурността, съобщи БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Защо не се обнародва този закон за национална сигурност, за да има какво да коментираме! И за да знаем, дали става въпрос за национална или за държавна сигурност! Защото има разлика!
23
0
 
1
 
! Отговори
sme6nicite BG преди 11 години
kvi Spec Slujvi , tva sa partizani ot 1940 godina
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Национална сигурност? Какво беше това? Нищо няма да свършат, ако не се започне с това - министрите от последните 20г. да отговарят пред съда, защо лишиха държавата от национална сигурност! Кой им нареди и какво спечелиха от това?Абе, каква ти национална сигурност в колониална държава! 300 радикални ислямисти, подкрепяни от ДПС и мюфтийството, чакат пред сградата на съда "обективна" присъда за главатарите си! Ама, ако Плевнелиев да беше на мястото на съдията?!
21
1
 
4
 
! Отговори
Сабрие Милюш преди 11 години
Нацяло се изгубиха Роско,Боко и Цецко.Скоро им предстои да напуснат политическия елит на България.Не се тревожете за една куда гербери.Ще ги изпратим,където им е мястото.Да търкат наровете в затвора.
20
1
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
ДА ПОСЕДИ НА МОРЕ ПОНЕ 4 СЕДМИЦИ И ЩЕ ЗАПРИЛИЧА ТОЧНО НА КЕНИЙСКАТА *** , КОЯТО СКАЧА ИЗ БЕЛИЯ ДОМ .
19
1
 
6
 
! Отговори
тото преди 11 години
***
18
1
 
7
 
! Отговори
бюрократ преди 11 години
Служби , службички , службогончета , шефчета , техните секретарки и шофьори ,...............а народа е ЗЛЕ !
17
2
 
12
 
! Отговори
война на нацията преди 11 години
Най-големия проблем на нацията са червените тиквени гербави комунисти, като някой си Роско и кукловода му великия кормчия пожарникаря! Те са обявили война на нацията и постоянно тероризират, на първо място, онкоболните, майките, лекарите и пенсионерите.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ БИЛИ БЕЗ ЗАКОН- КАК ТОГАВА ИЗВЪРШВАТ ЦЯЛАТА СИ *** ДЕЙНОСТ ДА СЛУХТЯТ ЛЕКАРИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОПОНЕНТИ ?
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мен е по-добре, дори и законите да са несъвършени, да ги има, отколкото да ги няма, ТОВА Е ИЗРЕЧЕНИЕ НА ***- ИМА ЛИ ПРЕДСТАВА КОЛКО ЧОВЕШКИ СЪДБИ СА ОБЪРКАНИ ОТ НЕСЪВЪРШЕННИТЕ ЗАКОНИ- И КАКЪВ ЗАКОН Е, ЩОМ Е НЕСЪВЪРШЕН? ЗАКОНЪТ Е ПРИЗВАН ДА ЗАЩИТАВА ЧУВСТВОТО ЗА СПРАВЕДИЛВОСТ- ИДИОТИЗЪМ!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какъв хубавец,какво излъчване,какъв чар,какъв интелект излъчва това одухотворено личице....
13
0
 
218
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Не знам дали средствата са били повече или по малко но за обикновения човек имаше по голяма сигурност и защита.Сега никой от тези които са на власт не го интересува за обикновените хора, измами, лъжи,кражби *** и не само те влизат обират домовете на хората полицията дреме не я интересува нищо а някой даже си взимат комисионна от крадците да не ги търсят това е истината.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що е то - Кандидат на ГРОБ:Да руши като потоп.Да руши цивилизациятаДа мачка демокрациятаИ подкрепя ***
11
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Какви "спецслужби" кви 5 лева Всички /поне по-големите/знаем че и Луканов свикваше заседания и от тогава сецслужби няма
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народа си плаща за това службите да пазят мутрите на власт от самия него
9
0
 
16
 
! Отговори
Цялата машина преди 11 години
Цялата скъпоструваща полицейска машина работи, за да охранява новите мутри от народната любов, да не би някой да ги заплаши с газов пистолет ха ха. Лошото е че ги гони параноята, а не искат да отидат на психиатър, а вместо това удвояват личната си охрана с парите на данъкоплатците. От какво се страхуват народните любимци, гони ги параноята май. Може би нечиста съвест ??????
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ СЕМЕЙСТВОТО СИ НЕМОЖЕ ДА ОПРАВИ СЛУЖБИТЕ ТРЪГНАЛ ИЛИ МНОГО СЕ СТРАХУВА ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ. ПЪЛНИ КЛООНИ СА ТИЯ ОТ ГЕРБ СЪЗДАВАТ СЛУЖБИ ЗА ОХРАНА НА ОКРАДЕНОТО ОТ НАРОДА, СЛУЖБИ ЗА ТЕРОРИЗИРАНЕ И ЕФЕКТИВНО КРАДЕНЕ, СЛУЖДИ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ Я НА ЯНКИТЕ Я НА *** НО НЕ И ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ!
7
0
 
19
 
! Отговори
Половината бюджет преди 11 години
Половината бюджет отива за СРСта и ПиАр акции, затова няма пари за заплати. Парадокса е, че ако ги бяха дали за заплати, нямаха да имат нужда от ПиАр и от СРСта на политическите опоненти. Но мутрите са ***.
6
0
 
23
 
! Отговори
факт преди 11 години
Тия от ГЕРБ нещо много се загрижиха за полицията и службите,май се страхуват много от народната любов ????????????
5
1
 
8
 
! Отговори
Аз Азис преди 11 години
Аз съм Азис. Ако регистрирам партия сега ще спечеля изборите, а бате Бойко ще загуби, защото ще му взема целия електорат. Ха ха