Неочаквано: Напредналата ядрена технология на Северна Корея изненада анализаторите

Вероятно КНДР има повече бойни глави, отколкото се предполага
14 сеп 2024 09:29, Нели Христова
173
Неочаквано: Напредналата ядрена технология на Северна Корея изненада анализаторите
Снимка: БГНЕС

Северна Корея публикува снимки на своята фабрика за ядрени бомби, показващи неочаквано напреднала технология, което може да означава, че КНДР има повече бойни глави, отколкото се смяташе досега.

Държавните медии публикуваха снимки на върховния лидер Ким Чен Ун, който посещава съоръжение, съдържащо центрофуги, апаратът, който обогатява уран до форма, която може да се използва като съставка на ядрени оръжия.

Ким обеща "да увеличи допълнително броя на центрофугите, за да увеличи експоненциално ядрените оръжия за самоотбрана, вярно на линията на партията за изграждане на ядрени въоръжени сили", според Корейската централна новинарска агенция. Той каза, че страната трябва "да укрепи своя отбранителен капацитет за самозащита и способността за превантивна атака с ядрена сила".

Правителството на Южна Корея заклейми ядрените амбиции на Ким като "заплаха за мира на Корейския полуостров и света".

"Правителството категорично осъжда разкриването на съоръжението за обогатяване на уран от Северна Корея, като същевременно говори за засилен ядрен капацитет и производство на ядрени материали с оръжеен клас", каза Ку Бюнг-сам, говорител на министерството на обединението на Сеул.

"Разработването на ядрени оръжия на Северна Корея е явно нарушение на множеството резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за мира на Корейския полуостров и по света. Всяка ядрена заплаха или провокация от страна на Северна Корея ще бъде посрещната с огромна и силна реакция, основана на разширеното възпиране между Южна Корея и Съединените щати."

Това е първият път, когато Северна Корея показва своята програма за обогатяване на уран, откакто група американски ядрени учени бяха разведени из атомната електроцентрала Йонгбьон през 2010 г., припомнят от The Times. Тогава ръководителят на групата за посещение Зигфрид Хекер изчисли, че Пхенян има запаси от плутониеви и уранови съставки за бомби, за да направи около 20 бомби и капацитет да добавя седем всяка година.

Новите доклади не уточняват местоположението на Института за ядрени оръжия, който Ким посети, но експертите предполагат, че обогатяването на уран се извършва на няколко места.

Преди осемнадесет месеца Корейският институт за анализи на отбраната, мозъчен тръст в Сеул, изчисли, че Северна Корея ще има до 2030 г. 166 ядрени бойни глави, използващи уран или плутоний. Усъвършенстването на новите центрофуги обаче може да доведе до увеличаване на оценките.

Анкит Панда от Фондацията Карнеги за международен мир, мозъчен тръст във Вашингтон, каза, че Северът изглежда е надстроил центрофугите от тип P2, които е използвал. "Изглежда, че те са повторили към по-ефективни дизайни", каза той пред NK News. "Може да се наложи значително да преразгледаме много от оценките, които са там в момента, за това колко използваем за оръжия делящ се материал са натрупали."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от Русия
Вицето на Тръмп каза как ще разрешат конфликта в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Берлин Ще трябва пак цял свят да се събира, да спира откачените дойчовци след няколко години. Знаем ги, като изгладнея, какво правят ...
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То е имало и доста повече тестове, отколкто "системата която не може да греши" улавя, ама как да е ....
144
2
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 5 дни
Германия ще закрие 100 000 работни места до края на тази година>>> Фолксваген, Байер, Миле, Кауфхоф Карстадт, Мишелин, Ауди итн.закриват заводи поради липса на поръчки, високи цени на енергия, високи данъци и голяма бюрокрация!
143
3
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 5 дни
В Германия започнаха да се срутват мостове ( тази седмица в Дрезден например) защото въпреки рекордни данъци ( 600 милиарда евро на година), няма пари за пътища и мостове! Парите отиват при Зеленски и други нелегални!
142
3
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 5 дни
В Германия плащам за медицинска застраховка 1800 лева на месец, но чакам за час при лекар 3-5 месеца!Прекалено много нелегални и украинци, които плащат 0 енро на месец!
141
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вчера един д,ж,е,н,д,ъ,р не вярваше, че русия е ударила бункер на дълбочина 130 метра дълбоко под земята. Било руска пропаганда и измислици. Как искате подобно промити мозъци от западната д,ж,е,н,д,ъ,р идеология да разсъждават логично и да виждат реалностите в живота?! Те смятат че един наркоманизиран клоун е най-великият пълководец на света и че Украйна щяла да победи във войната с Русия?! Русофобията и краварофилията наистина замъглява погледа!
140
1
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 5 дни
Наскоро Германия спечели първо място в класацията за най-бърз колапс на европейсса държава на Форбс мегазин..
139
1
 
14
 
! Отговори
Втори Народен съд преди 5 дни
То и сега УЖ е безплатна медицината и образованието, но само в Правителствена болница, а как РЕКЕТИРАТ хората в училищата и болниците в МАЛКИТЕ населени места и не можеш да се оплачеш на никого, защото после за 1 рецепта за кашлица или за капки за уши трябва да пътуваш 50 км до най-близкия областен град.
138
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Автомобилните заводи в Германия затварят.
137
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ЕС - спад на стандарта на живота, срив на средната класа.
136
3
 
9
 
! Отговори
Втори Народен съд преди 5 дни
Народният съд е задължителен, като се почне от предателите в парламента и правителството и се свърши с Георги Семерджиев, Диона и останалите от па дъци, които се гаврят всеки ден с българския народ. В началото може да изгори малко сурово покрай сухото, но в края на краищата социализма на бай Тошо никак не беше лош. На първо място - безплатно здравеопазване и образование, и поносими цени на ток, парно и вода. То и сега УЖ е безплатна медицината и образованието, но само в Правителствена болница, а
135
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Даже и нашите "медии" ще започнат да се събуждат.
134
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Северна Корея има правото да има ядрени оръжия точно толкова, колкото САЩ или Русия.
133
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Смятах, че С.Корея имат поне 40 атомни бомби, но се оказа, че са поне двойно повече след като експерти са изчислили, че до 2030 година ще имат 166 бомби. С 80 ядрени бомби, колкото имат в момента Северна Америка, Япония, Авсралия и Нова Зеландия могат да бъдат превърнати в безжизнени пустини за минимум 30 години време. В сравнение със С. Корея ние сме аборигени във всяко едно отношение.
132
2
 
14
 
! Отговори
Конфуции преди 5 дни
Запада сам си го слага налагайки информационно затъмнение на собствените си медии. Така беше проспана техническата революция в Китай, сега чайниците имат повече автомобилни производители от Европа и скоро ще диктува автомобилният пазар в света.
131
2
 
9
 
! Отговори
Урсула преди 5 дни
Санкциите над Северна Корея работят!
130
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Украйна вече е рухнала и всеки момент ще се разпадне, но бруталната евроамериканска пропаганда пречи на центъджиите да го разберат това нещо.
129
1
 
1
 
! Отговори
До 129 преди 5 дни
Руснаците увеличиха лихвата на 18% ти кажи какво става
128
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Русия вече е рухнала и всеки момент ще се разпадне, но бруталната кремълска пропаганда пречи на копейките да го разберат това нещо.
127
3
 
9
 
! Отговори
А какво става преди 5 дни
Със санкциите над Русия? Някакъв успех? Неко спряха новите пакети..

Спонсорирани публикации