Красимир Каракачанов: Армията не е за паради, имаме ангажименти в НАТО

Нашите политици научиха само член 5, но преди него има член 3, казва той
14 сеп 2024 10:45, Нели Христова
45
Красимир Каракачанов: Армията не е за паради, имаме ангажименти в НАТО
Снимка: БГНЕС

Армията не е за паради, имаме ангажименти в НАТО. Нашите политици научиха само член 5, но преди него има член 3.

Когато специалната комисия приключи работа, ще даде официална информация за причините за катастрофата с падналия в петък самолет на летището в Граф Игнатиево. По време на този полет всичко се е записвало включително и с камера. Все пак полетът е бил част от генералната репетиция за предстоящо авиошоу. Записите са необходими, за да се коригират евентуални опасности.

Това заяви пред bTV Красимир Каракачанов, бивш военен министър.

Според него падналият L-39 е бил на пределната ниска граница от земната повърхност.

"Упражнението не е най-сложните, но не е и лесно. При самолет, който се движи с 500 км/ч, и най-малката недооценка води до фатална грешка.

Проблемът е, че във всяка авиобаза има по няколко добри пилоти, които имат достатъчно време във въздуха. Познавам и двамата загинали - на Дункин му връчих дипломата за завършване на военното училище", разказа Каракачанов.

Мнението му е, че нашите политици замитат нещата и искат оставки.

"Когато за една авиация не се отделят средства за достатъчен нальот - това ни чака. Само асовете имат достатъчно часове във въздуха.

Казвам го като бивш военен министър: командирите на авиобази и на ВВС пишат докладни за поддържане на самолетите и условия пилотите да бъдат обучавани. Когато бях министър, летяха 8 самолета, бяха ремонтирани и много други, L-39 - също.

Армията не е за паради, имаме ангажименти в НАТО. Нашите политици научиха само член 5, но преди него има член 3 - всяка държава да поддържа армията си.

"Проблемът е, че поддръжката се затрудни от войната в Украйна", допълни Каракачанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от Общество
Експерт: Когато в мирно време загине военнослужещ, това е провал на командването
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Радев съсипа България ..Всички отговорни в държавата спаха четири години и се правеха на умрели лисици ... А всеки нормален ,образован Българин , знаеше че това е Преврат...
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Една армия, ако парад не може да направи, а дава жертви, смятайте какво става при воина.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Каракачана знае .че отново .руското военно разузнаване пробива България .Службите спят / голяма част от тях ,са руски агенти от 20 години насам / Ние сме предателска пасмина .Жалка работа ..
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
мда, има и член голям ако не слушкаш...
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ко стана с ефките бе ? Нали оди с ена найлонова чантичка до там ?
12
1
 
5
 
! Отговори
Бгг преди 5 дни
Тя нашата армия нито за война става, нито за паради. Не става за война, защото е малка без техника това което е останало е старо въоръжение с невъзможност за подръжка. И най важното че е слабомотивирана , ниско платена и женствена.Не става за паради защото няма техника и строевата подготовка е под всякаква критика - разгащени, разкрачолени, шкембелии не можещи да маршируват. Шундофели разхождащи се като на модно шоу.
11
5
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 5 дни
Стига с тези паради ,прегледи,проверки и заря-проверки,които са остатък от Комунизма. Нашите военни това си знаят и продължават по инерция вече 35 години. Баста.Стига толкова хвърляне на народна пара на вятъра.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"но преди него има член 3 - всяка държава да поддържа армията си"------------------Момент. Помня, че форумните евроатлантически експерти многократно обясняваха тук как трябвало да си разпуснем армията защото "НАТО ни пази".
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да излязат и кажат защо България като държава член на НАТО от 20 години все още ползва самолети и техника закупена по времето на СССР??? Къде ни е съвременното натовско оборудване! Излезте и кажете! Министри, политици, всички дето се криете като мишки. Къде е натовското оборудване? 35 години минаха! Когато бяхме с Русия още първите 10 години до 1960 цялата ни армия беше оборудвана с чисто нова техника която беше добра за времето си. Сега 35 години демокрация и 20 години в НАТО - нищо.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
използва случая за да излезе на светло, а какво направи той самият за армията, къде са самолетите които предплати, защо беше пренебрегнат конкурсът, президентът каза - американските самолети са добри, но не участваха в конкурса, всички нарушаваха законите, за да се стигне до не само тази трагедия, а загиналите на пътя, а наводненията след изсичане на горите и безводието заради източване на язовирите и прехвърляне водата към вецовете, в София има вода защото Жан Виденов прехвърли вода от Рила
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Самолетите предназначени за шоу изпълненеия са особен тип, а не бойни самолети. Те са със снето въоражение, олекотени и с пилоти подготвени за шоу, а не бойни пилоти. Жалко за загиналите! Съболезнования на близките им!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Няма саботаж, на ръждясалата тенекия просто й се разпаднаха крилата. Ето тези Шкембе Войводи и Тагаренковци са виновни да няма нови самолети. Те купиха с торбичката на Била чертежите на Ф16.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
всички бойкОВЦИ почнаха да блеят
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Колкото по - бързо Пеевски поеме власта ,толкова по рано ще започне възстановяването на България !!! Той е единственият нормален ,истински българин ...Винаги говори истината и не го е страх от никой и нищо ,за разлика от почти всички политици ,ментета !!
3
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да се разследва сериозно ,за единствено възможната версия - диверсия и саботаж на Русия !!!!! Не ни баламосвайте със смешни улики и доказателства ... Пилотите са изключително способни ... Има зловредна намеса в навигацията и системата ,за управление ...
2
4
 
8
 
! Отговори
Тачо преди 5 дни
Армия няма и няма и да има.Що?Щото няма матриал.Няма читави хора.Загиналите летци са сбъркали държавата за която да служат.Това не е държавата на Списаревски.Това е Държавата на шиши и боци.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Агент Иван да ходи при К.урнелия на село :)))

Спонсорирани публикации