За първи път от 103 години: Регистрираха случай на холера в България

Болестта е установена при 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас
13 сеп 2024 17:07, Красимир Ангелов
68
За първи път от 103 години: Регистрираха случай на холера в България
Снимка: БГНЕС

Внeсен случай на холера е регистриран в България. Става въпрос за 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас, който в периода между 13 август и 2 септември е бил в Ню Делхи, Индия, съобщават от Министерството на здравеопазването.
 
За потвърдения случай докладва столичната Регионална здравна инспекция (СРЗИ). Пациентът заболява на 3 септември поради остра диария, без проява на други оплаквания. Извършено е лабораторно изследване, което впоследствие е потвърдено в Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Заболелият е изолиран в стая със самостоятелен санитарен възел в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести "Проф. Иван Киров". Той е в добро общо състояние. Под задължителна карантина в същата болница е поставено и лице, с което болния съжителства, определено от СРЗИ като близък контактен.

До момента той е без оплаквания, като има отрицателен резултат от изследване и му е проведена антибиотична профилактика.
 
В хода на проведеното епидемиологично проучване няма установени други контактни лица. Заболелият не е посещавал обществени места, включително ресторанти и др. В лечебното заведение e връчено предписание за спазване на стриктен противоепидемичен режим, засилена дезинфекция, носене на лични предпазни средства от персонала, с цел предотвратяване разпространението на заболяването.
 
Холерата е изключително заразно заболяване, предавано чрез поглъщане на замърсена храна или вода. Характеризира се с интоксикация, поражение на тънкото черво, гастроинтестинални прояви, дехидратация, тежко протичане и висока смъртност. Предаването на болестта на хора става чрез консумация на заразена вода, храна и чрез замърсени ръце и замърсени предмети.
 
До началото на ХІХ век холерата е разпространена главно в Индия, като река Ганг е основният източник на заразата. От 20-те години на ХІХ век болестта се разпространява и в други страни, като предизвиква пандемии с милиони жертви.

В България холерата е била сериозен проблем шест пъти. Последната епидемия у нас е регистрирана в периода 1914 – 1918 г. Тогава заболяването е внесено през Румъния, като за посочения период са регистрирани 845 заразени и 146 починали. Последният случай от холера в страната е регистриран през 1921 г. и отново е бил внесен.
 
Благодарение на пречистването и хлорирането на питейната вода, по-късно заболяването практически е унищожено в Европа. Въпреки това броят на случаите на холера, докладвани на СЗО, продължава да бъде висок през последните няколко години, основно заради огнища в Африка и Южна Америка, отбелязва здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от София
Преди първия звънец: Днес е време за забавление и големи семейни награди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А ЧЕРВЕНАТА ЧУММА КОГА ЩЕ НИ ПУСНЕ А ????
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Какви са тия работници дето ги внасят за какво? Да ни докарват такива болести после искат да избираме български хотели и ресторанти. Ами не благодаря.
36
0
 
16
 
! Отговори
истина преди 5 дни
искате евтина работана ръка, ето ви... после се оплаквате че роднините ви измрели само вие сте останали.... индийци, пакистанци, афганистанци, сомалийци и други тъмно-зелени събратя... да си ходят директно в Англия..... барабар с нашите така наречени ромчета, макар че не стават за пиене, но вече не дават и да ги бием...
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
това болест на членуващите в Брикс, болест на копейките
34
7
 
8
 
! Отговори
ВОЙНАТА НА ПУТИН преди 5 дни
ВОЙНИТЕ ВИНАГИ ВОДЯТ ДО *** И ХОЛЕРА... СПРЕТЕ ВОЙНАТА НА ПУТИН!!!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
едно време тия с холерата ги горяха - тоя кво го коткат още
32
13
 
7
 
! Отговори
Кравар преди 5 дни
Другаря Индиец е носел в България рекламни брошури за колко е хубав БРИКС . Дал ги бил на наш Костадинчо - нали той е дистрибутор на БРИКС за България .
31
1
 
11
 
! Отговори
NoWay преди 5 дни
Ваксина срещу холера има - този човек ваксиниран ли е бил като е напуснал България на път към Индия, някой проверил ли е за това или е поредното неуредено нещо в държавата? И как е възможно някой да контактува само с един човек, на работа или по магазини не ходи ли, с доставчици не контактува ли, не среща ли хора като ходи да изхвърли *** или като се качи в асансьора? Супер несериозна информация при наличието на толкова опасна болест.
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Идва от еврейските плъхове, където ви управляват, те разнасят чумата и холерата. Като Лорер, Мики Маус Денков, Соломон Паси, те са виновни, еврейските плъхове. Индийците са невиновати, жертви на колонизацията на еврейските плъхове от канализацията.
29
3
 
13
 
! Отговори
От Холерата се Умира преди 5 дни
а от Стомашен Тиф - си ходите разградените Черва на парчета и кръв - и също се Мре! Добре Дошли в 21 век на ЕС - Изглежда като 17 век, а скоро като Останем и без АЕЦ ще е като 13-ти Век, но Стадото си Блеееееееее и е по Кошарите си - Чака Заколението си!!
28
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
и всички болести се случаха по време на Рудьовия мандат - едно време нямаше таквоз чудо -сега болести, смърт, войни,глад навсякъде и за всичко са виновни Рундьо и бандата копейковци
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Светът е във война. Това е поредната диверсия.
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това е щото капитализЪма е движение на хора, стоки, капитали, пороци и болести. Особено евроатлантическия капитализъм е смърт.
25
1
 
8
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 5 дни
Холера,синя пъпка,бубонна чума,сичко ша има.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
този е от гласоподавателите на Боко
23
8
 
15
 
! Отговори
Брюксел Акбар преди 5 дни
Бай Тошо с Управлението си - вече Изглежда като ИзВънЗемен Гений!
22
2
 
5
 
! Отговори
ЧУМАТА ДОГАН преди 5 дни
СЕ МАХНА ДОЙДЕ ХОЛЕРАТА ПЕЕВСКИ
21
9
 
5
 
! Отговори
Кравар преди 5 дни
БРИКС идва ! Да живее БРИКС ! Требе по бърже да станем членове на БРИКС че са дойде по скоро !
20
9
 
7
 
! Отговори
ЕСССР НаПред преди 5 дни
ЕвроАтлантизъм - НаПред! 21 век е, Ура!!
19
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Индийският гражданин е бил на специализация в Русия и оттам е прихванал, после ни го е натресъл тука. Това е биологичната война на Путин срещу Европа !!!

Спонсорирани публикации