Отношенията България - РСМ: С ходене на опера и на панихиди не става

Скопие иска да покаже, че инициативата за решение на проблемите е нейна
13 сеп 2024 08:47, Александър Попов
65
Отношенията България - РСМ: С ходене на опера и на панихиди не става
Министър-председателят на Северна Македония Християн Мицкоски, президентът Гордана Силяновска-Давкова и вицепремиерът Иван СтоилковичСнимка: БГНЕС

Каквото и да кажат зложелателите, прекрасно е че Република Северна Македония може да се похвали с жена президент, която е голям любител на операта. Преди няколко месеца в Скопие, г-жа Силяновска-Давкова публично изрази своето възхищение от майсторството в оперното изкуство, което показа екипа на Софийската опера, след 6 часовата „Валкюра“ на Вагнер.

Сега идва реда на по-кратката като времетраене опера „Набуко“ на Верди, но този път в София и в изпълнение на Операта и балета на Република Северна Македония.

Преди около 4 месеца в Скопие, Силяновска-Давкова каза че вярва в културната дипломация и че тя е по-силна от традиционната. Но, не трябва да забравяме, че тъкмо последната е двигател на първата спомената.

Тъкмо затова, когато г-жа Силяновска-Давкова изрази желание неофициално да посети България, за да се наслаждава на оперното изкуство, България, като една сериозна, демократична и европейска държава може да се обърне към нея само с „Добре дошла“. Така е прието и така трябва.

Проблема се явява тогава, когато изразите на възхищение към оперното изкуство, съпътствани от светкавиците на фото-апаратите, работещите камери и въпросите на журналистите, се използват за да се демонстрира нещо, което не отговаря на реалната ситуация. А каква е тя?

Стратегията на македонската власт да се представи като активна страна в решаването на проблемите между София и Скопие е прозрачна, но не е никак наивна. Пред нашите европейски партньори, властта в Скопие иска да покаже, че инициативата за решение на проблемите е нейна, а София високомерно стои на едно място и чака.

Това не е истина! Картите отдавна са поставени на масата и вече е кристално ясно, какво трябва да направи Република Северна Македония за да продължи своя път към ЕС. Разбира се, ако пожелае, може и да прекъсне така удобния за самият държавен връх, лов на „български вещици“.

Какво излиза в публичното пространство в момента по оста Скопие-София? Освен, черната кампания срещу Коридор 8 от македонска страна, сагата около македонския дял на историческата комисия и кадровите промени там, сега се занимаваме и с посещението на Силяновска-Давкова в София, което е неофициално и не е свързано с инициатива за решение на поети задължения, а е продиктувано от любовта към оперното изкуство.

Това без никакви скрупули може да се нарече губене на време. Или пък печелене на такова, зависи от коя страна на границата си и какви са истинските намерения и по отношение на интеграцията в ЕС и по отношение на най-близкият съсед.

Ако панихидите останаха запазена марка на българите, операта е на път да стане запазена марка на македонците. Едните са причина българите от Македония да се съберат на едно място, а другите са начин някой лъжливо да се представи, като загрижен за отношенията между двете държави.

Които, ако трябва да бъдем честни, никога не са били по-открити, по-честни и демонстрирани без заобиколки. България излезе от романтизма си, а Република Северна Македония в моменти на патриотичен унес, забравя възможностите си като държава, надценява влиянието си и сякаш не иска да приеме, че „източният съсед“ е държава с хилядолетна история, авторитет граден със столетия и приятели и на изток и на запад.

Това е нещото което Скопие не може и не иска да приеме и затова с една необяснима лекота, македонските политици използват лицемерието, така неумело с една единствена цел. Да залъжат за пореден път, българската общественост в самата България.

Македонските българи, този филм са го гледали много пъти, затова, едва ли очакват след 15-на опери и 10-на театрални постановки, езика на омразата към България в медиите да престане.

Те самите да получат така желаното равноправие и разбира се, не на последно място, да се изчистят всички лъжи и манипулации в исторически план и най-накрая двете държави наистина да започнат на чисто. По братски! Ако това не се случи, ако проблемите не се решат сега, ще бъдем свидетели на нови поколения, които ще израснат с изкривена представа за най-близките си хора на Балканите.

Представа, която едва ли ще бъде променена от прекрасните културни дейци от двете страни на границата, които и сега с малки и незначителни изключения, комуникират, работят, творят и ни радват заедно с техните таланти.

Отворените и честни отношения между България и Република Северна Македония, включват в себе си, изпълнение на поетите задължения. Казано без заобикалки Pacta sunt servanda, че само с ходене на опера и на панихиди не става. Въздигащо е, но е безполезно.

Атанас Величков, главен редактор на „Трибуна“ МК/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: РСМСиляновска-Давкова
Още от Общество
Тормоз над семейството на Васил Гюров: Заплахи, кражби, побой над сина му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
16
 
! Отговори
емо преди 6 дни
македонците са като украинците - един народ сме, но ни мразят и не искат да са като нас, поради което изопачават историята. що се отнася до изказването на Путин за азбуката, то е политическо и е предизвикано от крайното русофобство на управляващата ни евро-атлантическа сбирщина. освен това руснаците винаги са били с имперско мислене, но сериозните им учени винаги са признавали, че славянската писменост е създадена в Българияи оттам идва в Русия.
28
2
 
7
 
! Отговори
Коретктор преди 6 дни
Нека авторът на статията да си припомни правилата за използване на пълен член в българския език.
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
русофилите какво ще кажат по въпроса с руската пропаганда в тази провинция сев. Мак-я, какво ще кажете за руската лъжа, че българската азбука била създадена от македонци, какво ще кажат за втълпената омраза към българите?...
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Точно таканКое е така,че са дстари българи..Искаше се да го признаят...да признаят общата история в която пише че сме българи...нищо повече.Сега са македонци с държава РСМ...лошо няма както искат да се казват...сякаш те *** рахатя...
25
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не корете Гордана...просто иска да види как е в ...майка България...
24
16
 
6
 
! Отговори
Точно така преди 6 дни
С ходене на опера и на панихиди не става - точно така. Трябва да се има уважение и да не ги наричаме българи когато те не са и всичко ще се оправи. Това тъпо вето от нашето правителство прецака отношението ни с македония и македонците. Ще трябва години това да се забрави.
23
1
 
5
 
! Отговори
Предатели на преди 6 дни
РОД и РОДИНА-РОДООТСТЪПНИЦИ! ПРЕДАТЕЛИ НА ПРАВДИВАТА ХРИСТИЯНСКА ВЯРА,ПАК ЩЕ ТЕ ПРЕДАДЕ!
22
2
 
5
 
! Отговори
Предатели на преди 6 дни
РОД и РОДИНА-РОФООТСТЪПНИЦИ! ПРЕДАТЕЛИ НА ПРАВДИВАТА ХРИСТИЯНСКА ВЯРА,ПАК ЩЕ ТЕ ПРЕДАДЕ!
21
3
 
16
 
! Отговори
антички мънкедон преди 6 дни
Един момент, да изясним Вагнер македонец ли е? :))))
20
5
 
14
 
! Отговори
Гедер преди 6 дни
Бабата ако я обуеш в едни шалвари и и сложиш една кърпа на главата ,спокойно можеш да я пуснеш във Факултета или Максуда и тя ще се впише там без проблеми.
19
14
 
4
 
! Отговори
Македонец преди 6 дни
До от БАНСо Србите имаме иста мака. Тоа е голема Албаниа. Голема Албаниа е американски проект а Бугариа како американски вазал е страна со задача да направи поделба на Македониа. То факт ние Македонците го знаеме и сме разочарани од вашето предавство.
18
2
 
12
 
! Отговори
Капитанът преди 6 дни
Те като ни наричат татари , ги гледам пък тях , но не ми приличат на високи снажни ,бели, синеоки и руси славяни. По скоро са дребни , ниски, бузести, пълнички , леко *** и с тъмен цвят на косата и очите . Поне 90% са такива. Но аз такива славяни май не съм виждал. Като ги сравня например с поляците ,не виждам никаква славянска прилика .
17
2
 
26
 
! Отговори
Дедо преди 6 дни
Северна Македония е много тежък случай. За мен там реално целия народ е вкаран в една антибългарска тотална секта. Продължават да възпитават децата си в омраза към България. Не към Турция ,която ги е клала 5 века , а към православна държава ,с един и същ език и писменост. Там ако не мразиш ,до дъно българите, ще бъдеш изключен от обществото. За мен там нищо няма да се промени поне още 50 години крайна омраза
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Разбира се че става, така социализират и може би ще видят че не сме татари. Въпреки че с такъв черен президент ще ни помислят за гърци. Но никой на балканите да не си мисли че предците му са избягали от генетичното смесване. В България, Севермак и Румъния има наличие от всичките Y-хромозоми в точно еднакви съотношения. Когато са дошли славяните 6 век, тук вече е имало траки и елини и са се смесили. Затова сме 55% близки с поляците и 45% близки с гърците, а те са близки с турците.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Инсталираният марионетен димитровско-червенковско-живковски режим успявя: - да проведе незаконен референдум за ликвидиране на царството под дулата на съветските танкове; - да отнеме цялата частна собственост - финансова, индустриалана и поземлена; - да фалира държавата три пъти - 1960 г., 1978 г. и 1987г. - според разсекретените доклади на БНБ. Натрупаният в царството национален пенсионен фонд, на който не е посегнато дори през годините на трите обединителни войни, е похарчен, а целият български златен резерв (над 20 тона) е отнесен в Москва;
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Гледам в коментатите,че продължавате да си дъвкате за Русия при условие,че историята и езика на македонците е променен от циониста Самуил Борисович Бернщайн като и хамериканското разузнаване е имало пръст в тази работа.После не се учудвайте,че по медиите на Блек Рок продължават да настройват брат срещу брата.Като им се връзват после гледат сеир и така се забавляват докато шмъркат бело и чакат новата партида кръв да си прелеят,за да живеят по-дълго и да изглеждат млади.
13
3
 
17
 
! Отговори
на какво,бе преди 6 дни
На какво разчитате,да ви пита човек!?Че някой ден,кой знае кога,братята македонци ще се фърлят на вратовете ви и дружно ще ревнат,че са българи ли!?А бе вие акъл имате ли?Кога ще престанете с едеотщините дето ги смятате за СВЕТОВНА ПОЛИТИКА?Оставете ги на мира и да си изпълняват договорите!Всичко друго е излишно!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Радев не е ли на работа тогава, роботна среща трябва да има. Да каже че има работа и това е. Не може който дойде ей така да се посреща с почести. Утре Радев ако отиде на пазар в Одрин или на плаж в Халкидики да пидгони местните държавни глави ли.
11
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе защо въобще се срещате с тия бе,пълен игнор докато им дойде акъла и това е.
10
10
 
21
 
! Отговори
Анатема! преди 6 дни
Проклета да е Русия за вечни времена загдето отне от страната ни македония , беломорска тракия , северна добруджа и тимошко и стана причина за геноцида над хиляди българи.

Спонсорирани публикации