Патриарх Даниил с молитва: Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната

Това стана по време на литургия за Илинден
20 юли 2024 16:45, Красимир Ангелов
153
Патриарх Даниил с молитва: Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната
Снимка: БГНЕС

Негово Светейшество българският патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната. Предстоятелят на Българската православна църква (БПЦ) възглави тържествената света литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества и своя съборен храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия.

Заедно с Негово Светейшество съслужиха Браницкият епископ Пахомий - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Йоан - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Флавиан, столични свещеници и протодякон Иван Петков. В края на утринното богослужение Негово Светейшество патриарх Даниил пострига за четци, певци и свещоносци на българската църква - Георги Господинов и Емил Коджиа.

По време на богослужението бяха прочетени специални прошения за измолване на Божията милост и изпращане на дъжд, както и за спирането на пожарите в страната.

След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към свети пророк Илия.

"Сега с гореща молба от дълбочината на сърцето си викаме и към тебе прибягваме, свети пророче Илие. Послушай нас и побързай да ни помогнеш. Ние скърбим понеже из много краища по нашата земя хората страдат, всички се измъчват от бездъждие и опустошаващи пожари, а глад и мор може да последват след тях. Ние се ужасяваме от гибелта и като изповядваме нашите грехове пред Господа, със смирени сърца те молим: славни пророче Илие, закриляй ни пред Господа и помоли да ни даде прошка на нашите прегрешения. И да излее върху нас Своята неоскъдна милост. Обърни внимание към нас както в онова време - помоли се Господу да изпрати от небето дъжд, който да напои жадната земя, да угаси пожарите и да ороси земята до ситост", прочете молитвата Негово Светейшество патриарх Даниил.

В словото си той изтъкна подвижническия живот на светия пророк, който винаги трябва да бъде наш пример в живота ни. Патриархът каза още, че когато виждаме природните катаклизми и промени - бедствия и аномалии, то трябва да се замислим за духовния ни живот и да обърнем поглед върху своето покаяние.

"Когато ние отстъпваме от Бога и настъпва едно разединение, едно противоборство, страстите влизат в човека и вече душевните сили в самия човек започват да се смущават, започва една вражда, едно разделение в самия човек - това причинява грехът. Но заедно с това настъпват промени и в целия свят... Страданието настъпва тогава, когато човеците отпадат от Бога. И колкото повече се отдалечаваме от Бога, и колкото повече се измъчва човешката душа, толкова повече и се разстройват природните сили“, каза патриарх Даниил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дъщ ще вали тази нощ и не заради господ просто е природно явление
116
6
 
7
 
! Отговори
до факт преди 1 месец
Мърршо нещастна, заради това ще горите и ще страдате! Защото сте лъжци и гадове.
115
10
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Близо 2 милиарда лева са дадени последните 2 години директно на Украйна и за издръжка на агентите им провокатори нашественици! За пострадалите от пожарите българи - нищо! Без държава и правителство което да се грижи за българите, само молитва остава!
114
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този мушморок какъв представител е на черквата, че когато измина повече от седмица се сети да провежда "агитация" за някаква вяра, синоптиците предвидиха дъжд и този шаман хоп се замолил за дъжд, демек Бог ме чува и аз говоря с него ! Абе ей ДС-агенте, не ти прилича като "представител" на Господ да мамиш наивните хора с някакви молби ! Къде беше до днес бе, когато бушуваше огънят, на банкет ли или броеше поредните пари от свещи продадени без касов апарат ?
113
9
 
6
 
! Отговори
до 116 преди 1 месец
А на укрофашистите колко стотици милиона дадоха? С тях колко пожарни можеха да се купят?
112
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо да се молят на дъжд, да бяха дали парите с които взеха БМВ-тата с които се хвалеха преди месец два за нови пожарни !
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има страшна каска! Сигурно подарък от Кирил?
110
11
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Укрите палят! Напълни се с нацистки хохли, които като не можаха да направят майдан у нас , решиха просто да ни запалят! Всички укри вън!!!
109
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е, задето се подигравате на украинците. Подигравайте се още, пък да видим докъде ще се докарате!
108
12
 
4
 
! Отговори
Честито еврожендари преди 1 месец
Евроатлантическото предателско правителство като не може да се справи с 2-3 пожара, защото разграбиха и раздадоха оборудването и техниката, само това ни остана да се молим на Бог!
107
2
 
11
 
! Отговори
до 110 преди 1 месец
Пак е дипломатичен. Болният мозъл Медведев щеше направо да заплашва с циркони и сармати.
106
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тонът на патриарха звучи доста ултимативно. Да изпрати, да спре... Ало, милиционерите, съвсем се забравихте! Вече заповядвате и на Бог ли?
105
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гавра с вярата и Бога. "Моето царство не е от този свят", е казал Спасителят. Не се молете за дъжд като първобитни шамани, а се молете за прошка, понеже сме много грешен и злобен народ. Тези бедствия имат за цел да ви научат на смирение и да не се подигравате на други народи в беда.
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Илия купил мезонет за Ирина!
103
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кукумявката е гледал прогнозата за времето. Що не почна молитвата преди две седмици?
102
2
 
4
 
! Отговори
марги - християнка преди 1 месец
До Колко ....Днес е Илинден! Днес се молим на Св.Пр. Илия!
101
4
 
6
 
! Отговори
Забелязал преди 1 месец
Да си окосят треволака покрай къщите и оградите! И да си направят по една застраховка! Не повече от 60 лева ГОДИШНО е, с покритие до 80 000 лева!
100
2
 
6
 
! Отговори
Господ преди 1 месец
После, чадо! Чекам техник за климатика!
99
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дедо попе, изложи се здраво. Поне в очите на интелигентните хора. За заблудените - ясно.
98
1
 
5
 
! Отговори
Шабат Шалом преди 1 месец
Гой-им!