Горските проверяват ударно: 500 лв. глоба за барбекю в гората

За фирмени купони санкцията е 1000 лв.
16 юли 2024 13:08, Петър Бойчев
59
Горските проверяват ударно: 500 лв. глоба за барбекю в гората
Снимка Пиксабей

До 500 лева глоба заплашва всеки, който обича да пали скара и барбекю сред природата. Заради зачестилите пожари инспектори от Регионалната дирекция по горите в Пловдив правят засилени проверки за палене на открит огън.

Само за последните дни петима нарушители бяха одрусани със солени глоби. Те са засечени в района на селата Ситово и Добралък. Огньовете са били загасени незабавно, а на майсторите на пържолите на открито са съставени пет акта за административни нарушения по Закона за горите.

Санкциите предвиждат глоби от 200 и 500 лв. за физически лица, докато за фирми сумата скача до 1000 лв.

Заради 40-градусовите жеги под тепетата през уикенда стотици пловдивчани си организират пикници в местностите Копривките, Студенец, хижа "Здравец" и Бяла черква. Масова практика е да се палят огньове, за да се въртят шишчета и пекат пържоли. Това обаче създава огромен риск от пожари, предупреждават инспектори от РДГ. И уверяват, че проверките по изпълнение на спазване на мерките за безопасност в горските територии продължават и ще бъдат особено засилени през почивните дни.

От началото на тази година до момента в Пловдивско са възникнали 18 горски пожара, като са засегнати 8233 дка. Само през юли 9 огнища са опустошили 8091 дка.

Трайно задържалите се екстремално високи температури улесняват неконтролируемото и бързо разгръщане на подобни запалвания на огромни територии, като могат да застрашат живота, здравето и имуществото на много хора и да навлязат в горите и изпепелят целите екосистеми в тях, предупреждават от Регионалната дирекция по горите, пише Марица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
9
 
! Отговори
Пею преди 1 месец
В Португалия това лято видях следното. Дюни - оградени с ограда и покрай тях километрични дървени мосчета. Единствено по тях можеш да вървиш. Стъпиш ли върху дюните 10 хиляди еврака глоба и затвор. А тука построихте хотели и тарикатите живот си живеят с парите дето окрадаха от Вас.Българияекенефа на Европа.Найпростата нация в света. Истина е.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Яна За тебе ли говориш Ганке?
13
8
 
18
 
! Отговори
Яна преди 1 месец
Ганио си мисли, че всичко му е бащиния. Може да си пали огън, къмпингува, лагерува, дефекира, да вдига шум и да хвърля *** навсякъде...обаче в България. Ако събере парици за чужбина, тогава там е кротък и покорен като котенце. Познайте защо.
12
4
 
14
 
! Отговори
Тишо преди 1 месец
Вие нормални ли сте? 500 лв. на някои хора са им маратонките. 20-30 хил. лева и затвор. Проверете в нормалните държави как е
11
3
 
13
 
! Отговори
Красимир преди 1 месец
Тази събота бях на Белмекен. Ми то навсякъде *** бре. Под път и над път барбекюта пиене ядене като че ли тоя *** народ само за това роден. Омръзна ми да гледам разни дебели каки как си дигат гащите. Повече в събота и неделя никъде няма да ходя. Ще си пия биричката у къщи.А това дето го пишете е поредната залъгалка .Кой луд ще хукне в тая жега да праи проверки бре. Закони трябват. Закони и глоби.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горските не ядат ли пържоли всеки ден в гората. На слънце ли ги пекат
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правя си скарата на терасата. Няма да правя в гората, защото е опасно. Но, с това горските само подкокоросват *** да драснат клечката. Хубаво е да има обявени места за барбекю
8
2
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Смятам, че глбота трябва да бъде поне 10 000 (десет хиляди) лева. Това което правятг някои хора, това е пълно безумие. Нищо живо не остана по полята и в горите; всичко живо изгоря! Снощи си идвам от село и в района на Долна Митрополия (Плевенско) отново и отново виждам пожари. Обадих се на тел.: 112. В същото време си казвам, че това се прави от едни и същи болни хора - всяка година около плевенските села някои пали, явно от страст, удоволствие, а може би и от малоумие.
7
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще отида на природа и няма да си приготвя топло и прясно хапване, щото неумници не знаят къде и как да палят огън. А за капак някви ще идват да ме глобяват, вместо да осигорят безопасни места за това. А и на кой му е през ....какво правят некви си на запад?
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горските да хванат да гасят, не сега да си изпълняват плана за глобите. Не се правете на луди, ей!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахахаха, сетили се. На запад защо има ред? Защото глобата е 2000лв и затвор, освен това се проверява редовно а не когато се сетят.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайдутите как са пекли чевермета - да п.укнат от глад ли у гората :)))
3
3
 
18
 
! Отговори
Глоба за барбекю, преди 1 месец
но ако гориш кабели няма глоба? :D Я се скрийте, бе!
2
4
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Има некадърници дето огън са виждали само по ТВ, ама палят смело в гората. За такива бой до нacиpaнe на място.
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само един луд би запалил огън в това време. Ако се залови такъв - директно в психиатрията, завързан за леглото.