Предлагат 7 минимални заплати помощ за второ и трето дете

Промените са предложени от БСП
26 юни 2024 18:45, Стела Стоянова
111
Предлагат 7 минимални заплати помощ за второ и трето дете
Снимка БГНЕС, архив

Еднократната помощ за всяко новородено второ или трето дете за работещи родители да е в размер не по-малък от седем пъти минималната работна заплата. Ако бъдат приети промените, това означава до 6530 лева за тази година.

Това предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, внесени от БСП в Народното събрание. За работещи ще се приемат тези родители, които са били осигурени минимум 24 месеца преди раждането на детето.

Друга промяна в закона, която от БСП предлагат, е еднократната помощ за майка или осиновителка студентка, учаща редовна форма на обучение, да е в размер не по-малък от 10 минимални заплати или 9330 лева към тази година.

От левицата се аргументират, че бедността и социалното разслоение на българското общество прогресивно нарастват. Разликата в доходите между най-бедните и най-богатите у нас е над осем пъти, при средно в ЕС – 5,5 пъти.

Освен това хората, които получават доходи под необходимия за нормален живот спрямо средните български стандарти достигат 70%, а тези в риск от бедност или социално изключване са 40%.

От БСП предлагат и промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица,  с които доходите от заплата на българите под 26 години да не се облагат с данъци, пише pariteni.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грешна тактика. Аз не искам данъците ми да ходят в ромските махали.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо, и сега има достатъчно римляни.
50
1
 
12
 
! Отговори
Гледам някой преди 3 месеца
пак спомена феминизма. Слаборазвитите общества раждат да, но защото там хората не са осъзнати чак толкова какво представлява животът, т.е размножават се поради невежество и неосъзнатост. Чрез натиск спрямо жените също няма как да стане, защото не можеш да накараш човек да обича насила - както мъж, така и жена. Трябва спокойна икономика с нулева инфлация поне за 100 години напред. Затова щастието на кредитните спекуланти трябва да се пресече веднъж за винаги с високи лихви по кредитите.
49
2
 
8
 
! Отговори
До 46 преди 3 месеца
Личи си какви виШисти са. Като те гледам колко си неграмотен. През 30те години всички са живяли така. Вече сме 2024 година. Само от един етнос децата живеят по 5 в 15 квадрата. Ако искаш такъв живот за децата ти, прав ти път. Освен това баба ти нито е имала телевизия, нито пералня, нито ток, нито адекватно отопление. Дрехи също не са се купували. Не са имали и телефони, транспорта им се е казвал крака. И ти можеш да гледаш 5 деца по този начин. Давай.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В село има една джунгалка с 7 деца дв и са отнети от държавата 5 са при нея и пак надула корема
47
0
 
4
 
! Отговори
От Баща на Близнаци! преди 3 месеца
А за Близнаци??? В Момента за две деца сумата е 780лв??? Или ни оставяте да се спасяваме някак си??? С близнаци е невъзможно и родителя да се върне на работа!!!
46
2
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 3 месеца
Грешка. Бабите и дядовците са си отгледали децата. Децата са отговорност на родителите. Освен това някак си не мога чисто математически да разбера как човек на 50 години ще се пенсионира и как така държавата ще му плаща още средно 30 години пенсия, като този човек не е имал и 30 години трудов стаж?
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 32 - значи тия в Африка дето раждат по 10 деца, живеят в минимум 15 стайни жилища и са милионери. Баба ми, през 30-те са били 5 деца и са живели в една стая към 30 квадрата. Всичките и братя и сестри са се изучили и трима са били вишисти. Решението не е в парата на калпак, а в желанието на хората. В днешно време народа предпочита лесния живот и екскурзийките, пред инвестицията в деца. И все държавата му е виновна, че не му гледа децата. Като разглезени деца сме станали всички.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вместо кастрация на джунгалите те пари ще им дават да правят още деца
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако бабите и дядовците не се пенсионират рано то броя на заплатите които предлагат не е от значение.Не всеки има пари за детегледачки.
42
2
 
11
 
! Отговори
До 40 преди 3 месеца
Раждаемостта в Унгария е много по-ниска от тази в България. Даването на пари на калпак изобщо не решава проблемите с раждаемостта. Унгария е сравнително бедна държава, с много висока инфлация и страшно скъпи имоти. Затова и коефициента на раждаемост в Унгария и по-нисък от този в България.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хайде Столипиново ще стане 200 хиляди
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По стечение на обстоятелствата имам поглед върху Унгария. Там има всевъзможни програми за стимулиране на многодетни семейства. Всички унгарци, които познавам са с поне 3 деца. В един момент ми попадна демографската статистика на тази държава и бях безкрайно изненадан как и те са с отрицателен прираст. Накратко, финансовите стимули не са ключа от бараката. В днешния свят, много деца раждат слаборазвитите общества, в които жените нямат много много думата - факт. Феминизмът води до ниска раждаемост
39
0
 
7
 
! Отговори
Максуда преди 3 месеца
Ликува от тая новина аутисти!
38
0
 
8
 
! Отговори
А така източвайге преди 3 месеца
Бюджета бели *** лу ци!
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който обича децата и има постоянни добри доходи ще си роди и 5 деца ако иска.Еднократната помощ нищо не решава.
36
0
 
11
 
! Отговори
Мхм преди 3 месеца
Отговорностите за едно дете не се ограничават само до раждането, освен за някои определени слоеве от българското общество. В повечето случаи трябва да се грижиш за това дете до 18-21 годишна възраст.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И като дадете на калпак по 6-7 000 лв.кой етнос ще роди повече деца?Тия от Сливен и тия от Кърджали.Това ли искате?
34
2
 
3
 
! Отговори
Асан преди 3 месеца
За бедните да давът по 7 пруграмиски заплатий за дите. По 120 хилядий за дите.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някои ще получат парите,3 дни ще ядат и пият докато свършат и после пак държавата ще им плаща детски.