На работа от Узбекистан у нас: В България е супер

„Казаха ни, че в България хората са добри, заплатите са добри, взимаме по 1200 лв.“
18 юни 2024 07:03, Елка Василева
280
 На работа от Узбекистан у нас: В България е супер
Снимка: архив, БГНЕС

Те са от Узбекистан. Берат череши и работят в хотели в Албена. "Дойдохме с посредническа фирма. Казаха ни, че в България хората са добри, заплатите са добри. Харесва ни, всичко е супер. Взимаме по 1200 лв."

Още по темата
"Тук е много хубаво. В България много ни харесва. Хората са добри, отношението към нас е добро. Работим в хотелите в "Албена“, харесва ни. И времето е хубаво." Алима е от Узбекистан. Запознавам се с нея и с останалите шестима души от средноазиатската страна под черешовите дръвчета в овощната градина край Кранево, пише Александър Андреев в Дойче веле. Тази година черешите са особено едри и сочни, а реколтата радва стопаните, които в момента преговарят с гастарбайтерите от Узбекистан – за помощ при беритбата. Групичката от петима мъже и две жени, на видима възраст между 25 и 50 години, изглежда в отлично настроение и охотно говори пред микрофона. Питам ги как са се озовали в България.

"Казаха ни, че в България хората са добри"

"У нас в Узбекистан има една посредническа фирма, много е добра. Предлагат работа навсякъде из Европа: Германия, Полша, има и за България. И фирмата ни каза, че в България хората са добри, заплатите са добри, страната е добра, има всички условия. И така дойдохме да работим тук. Харесва ни, всичко е супер."

Това е Айлин, който сякаш влиза в ролята на говорител на групата. В края на срещата ни Айлин дори засяга една особено чувствителна тема. Но за нея после. От Айлин научавам, че работят по пет дни в седмицата и изкарват по 1200 лева месечно. Живеят в бунгала в близкия курорт "Албена" и част от времето работят в тамошните хотели.

Разговаряме на руски – език, с който стопаните на градината трудно се справят, та се налага да използват ръце и крака в бизнес преговорите. Питам новите си познайници как общуват с българските домакини.

"А, на руски, на руски", отговарят всички в хор.

"На руски и на български, заедно", добавя Аббас. А Айлин обяснява:

"Казано накратко: лесно ни е да научим български. Много прилича на руския. И хората са много приятни."

Узбеките явно са доволни от България. Поне засега, както предпазливо уточнява един от тях на име Абдул. Смятат да останат поне до края на сезона през септември, а ако има работа – и още.

Какъв е животът в Узбекистан?

Всички са оставили семействата си в Узбекистан, за да припечелят малко в България. Според публикации в медиите Узбекистан е един от най-бедните региони от бившия Съветски съюз. Страната по територия е над четири пъти по-голяма от България, населението наброява 37 милиона души. Икономиката разчита главно на памука, Узбекистан заема трето място в света по износ на памук. Иначе в средноазиатската страна се добиват още газ, злато и мед. Но доходите са доста по-ниски от българските, твърдят новите ми познайници. Тук човек се сеща и за още един тъжен факт, свързан с Узбекистан: по време на безредиците през 2005 година армията и полицията убиха между 400 и 600 протестиращи.

Под необичайно силното юнско слънце узбеките явно се чувстват добре. Една от жените носи забрадка, иначе всички са облечени по европейските стандарти и човек не би казал, че идват толкова отдалеч. Питам ги откъде са родом и се оказва, че цялата група идва от двата най-известни исторически града в Узбекистан: Самарканд (над 3,5 милиона жители) и Бухара (близо 2 милиона).

"Старинни градове, исторически, много важни" – гордо и в хор коментира цялата група.

"А какво е положението с религията? Вие мюсюлмани ли сте?", питам ги.

"Да, мюсюлмани", пак в хор отговарят те.

"И нямате никакви проблеми тук?"

"Проблеми? Не, засега няма. Всичко е нормално. Отлично", казва говорителят Айлин. Но в този миг се споглеждат един друг или приковават погледи в земята. Дали е имало все пак някакво напрежение?

"Може ли да ви се обадя, ако има проблем?"

Докато се сбогуваме, Айлин явно още разсъждава над последния въпрос. И накрая пита може ли да ми се обадят, ако имат проблеми. Да, разбира се, нека се обадят, отговарям, но за един журналист е трудно да решава някакви конкретни проблеми – журналистът не принадлежи към властта.

"А, не е съвсем така", клати глава Айлин, който видимо има предвид реалностите в своята родина.

"Красиво е тук, хубаво е в България", казва в края на срещата ни Аббас. Това звучи окуражаващо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от ЕС
Около и над 50% от енергията в България е от слънцето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 113 : ти като си толкова не-*** колко хотела имаш по черноморието? Защото Албена е голям холдинг, всички хотели в курорта са техни. Значи ти с 50-годишната панелка си хипер-мега-умен, а собствениците на Албена АД са простии?
95
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Свобода 112Ти какъв си, бе, ***?! Българинът бил незнаещ и неможещ, а бил ли си в Испания, където чакаш месеци наред някой да свърши нещо? В нито една друга страна в Европа няма такава самоомраза като в България.
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 110 : Я ни разкажи какво можеш да предложиш срещу заплата над 3000 лв?
93
2
 
5
 
! Отговори
До 108 преди 2 седмици
О, да, бъка от квалифициран български персонал на запад. Толкова се мотивира човек, когато получава много по-малко от глyпавия и мъpзеливия си местен колега, че чак му идва двойна норма да изработи. Българите сме мразени в цяла Европа, като мнението на западняците за нас е изключително ниско и лошо. Може би има и защо или причината е същата като нашето мнение за чужденците изкарващи си прехраната тук.
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българинът работи много, когато оценяват труда му. Узбекистанците скоро ще разберат за какво става въпрос или явно вече са разбрали, след като минават на индийци! Тези работодатели са толкова простиии, докато се мислят за много умни, че си усложняват живота, вместо да вдигнат заплатите и всички да са доволни. Междувременно България все повече заприлчва на Азия. Последния път, като бях на Витошка в София, все едно не бях в Европа.
91
7
 
5
 
! Отговори
Свобода преди 2 седмици
Трябват ни още такива, за да продължи България напред, мързеливият и неможещ българин, няма да извади страната ни от дъното, той само ни натиква повече, като гласува за партии като Възраждане, Величие, Воля, Атака и т.н.
90
2
 
0
 
! Отговори
vs преди 2 седмици
Виждате ли!? А вие все сте недоволни! Били сме най-болни, най-умиращи и най-бедни! Голяма работа!
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези хора ще останат тук и ще създават проблеми. ППДБ вдигнаха инфлацията до небесата и вече заплатите, които станаха почти като средните за Европа, не стигат за нищо и никой вече не иска да работи за под 3000лв.
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В авиацията има правило при авария и декомпресиране на самолета, а именно, че трябва първо да сложиш своята кислородна маска, преди да помагаш на другите. И тук трябва да е така - да помогнем първо на себе си, преди да вкарваме чужденци.
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 103Нищо не си разбрал, кретеннн! Повечето българи, които работят в чужбина, или са квалифицирани или имат желание да учат и да се доказват, или са работяги и си вършат нещата, като спазват определени стандарти на поведение и работа. Освен ако не са от ромската част. Тия идват, една година дремят, научават най-много две-три думи и не могат дори да те обслужат на каса както трябва. Никой даже не им виси на главата, както висят на българите. Аз като клиент от такива не пазарувам.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Тия ч/е.рните:"Ше осеменят с големите си че п ове и дъщерите и жените на българските работодатели халал да са им че им излизат по евтино от българина"____ .Не са черни,а жълти и ако дъщерите и жените на работодателите очакват у жълтите да намерят големи ч/е/п/о/ве ще останат много разочаровани. Жълтата раса е с най-малки размери и при жените и при мъжете. Питай генетиците, ако не вярваш.
85
2
 
0
 
! Отговори
До Batuhan преди 2 седмици
Винаги съм си патил от добри пожелания, така че внимавай какво си пожелаваш.
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега прочетох за Узбекистан.Тази страна е богата на всякакви ресурси.Като казвам всякакви значи всякакви.От злато до уран и по много.Защо тогава тези хора са бедни? До колкото виждам и те имат няколко буцита и шишита.Това обеднява всичко.Тези дни нашето Буци и Шуши ще правят пак правителство.Ще им позволим ли?
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди да се подиграваш на труда на друг, помисли ти какво работиш, ти как си забогатял!
82
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чета коментарите и разбирам злобата на местните,когато българин отиде да работи в чужбина. Да,иска по-малко от тях и те го мразят, точно както тук се лее омраза.Но не правят сметка,че тези хора живеят буквално като роби месеци наред.Спят по няколко на пода, хранят се колкото да оживеят,недай си Боже да се разболее нещо.Само и само да скатаят някоя паричка и да си я изхарчат със семейството в родината си.Разбирам и местните, те пък остават без работа.Тежка е съдбата на съвременния роб.
81
0
 
9
 
! Отговори
OXFORD STREET преди 2 седмици
Нещо ми се струва ме ще има яки протести.Незнам защо така!
80
4
 
12
 
! Отговори
Batuhan преди 2 седмици
Узбеките са хем добри, хем умни хора, кротки и хрисими. Имат много добра школа по шахмат. И са работливи, а не мързели като българите. Да са живи и здрави и добре са дошли. Да идват още.
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
2024 г., Пловдив: "30 индийци са назначени като шофьори на автобуси от градския транспорт. Очаква се вносът на работна ръка от Азия и Африка да се увеличава"
78
1
 
11
 
! Отговори
OXFORD STREET преди 2 седмици
БЪЛГАРИЯ Е ПОЗОР!
77
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Ми супер е. Но местните са про'с'таци и искат да им стане зле, затова гласуват за ЕС и НАТО.