Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще

Нужни са инвестиции за мощности, каза доц. Косьо Стойчев
16 юни 2024 12:05, Анисия Иванова
203
Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската икономика може да погледне много сериозно, не само на фотоволтаиците. Очаква ни невероятно водородно бъдеще, очаква ни невероятно за България геотермално бъдеще. Това каза доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Инвестициите, за да се развие това водородно и геотермално бъдеще, трябва да дойдат по веригата на доставките на нови мощности. Трябва да започнем отзад напред - какъв продукт за какво ще се използва. Тоест - за какво ще се използва тази енергия. В момента ние основно разсъждаваме за това, че нашата енергетика е фокусирана върху предоставянето на евтин потребителски ток за домакинствата и скъп ток за индустрията. Много държави са в обратната хипотеза".

Индустрията е тази, която трябва да има евтин и стабилен достъп до енергия. Първо трябва да променим този баланс с енергийните общности. Причината е в поддържането на социална енергетика, защото става дума именно за социална енергетика, подчерта гостът. "Виждате, че имаме проблем в дефинирането на понятия като "енергийно бедни", "енергийни общности", обществото постоянно ги коментира, но не довежда нищо до края".

Поддържайки този тип социална енергетика, мрежата в момента работи за хората да получават евтин ток, каза събеседникът. "А този, който е залепен за евтиния ток, няма стимул да иновира, няма стимул да се развива и да търси ново решение. Той просто работи в канавата, която му е дадена. Богатото старо лоби държи на това - този модел да се запази. Те могат на избори, активирайки социалните страхове, да активират чрез тези страхове определена група избиратели. И това се знае - съществува сериозна корелация".

"Онези, които искат да иновират и искат да направят стъпката напред, те са малцинството все още в обществото ни. Поради тази причина те не могат да влияят на тези процеси и по този начин решението е по-малката група да успее да убеди по-голямата група, че енергийният преход на икономиката е всъщност в тяхна полза и че в бъдеще те няма да заплащат повече за тази енергия, а тя ще остане на достъпна цена".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: токбизнесBloomberg TV Bulgaria
Още от Общество
Една малка добрина, а всъщност живот: Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
2
 
! Отговори
Айде докато преди 6 дни
чакаме светлото бъдеще 36 години, да не махате нощна тарифа ток, и да си караме на базови мощности АЕЦ, ПАВЕЦ и ТЕЦ2 държавна без зелени квоти оскъпяващи цената метават от 70 лева на 200 лева. Нали е светло бъдещето сваляйте цените на ток. Пак от държава искате да ви плаща фото и перките с ниско КПД, унищожаващи плодородна земя, спиращи въздушни течения, унищожаващи биоразнообразие, пренатоварващи ел. мрежа, и липса на рециклиране. Един ПАВЕЦ не може да ремонтирате.
181
0
 
2
 
! Отговори
Тон преди 6 дни
Бъдещето е за тези който са го купили, нищо наше не остана!
180
0
 
2
 
! Отговори
още нещо преди 6 дни
Има право защото нощната ерлектроенергия коато се дудатхкакво да правят и изпмпват вода или намаляват мощността може да се изолзва за производсство на водород чрез електролиза на вода и ще има гориво за всичко тронспорт отопление и пр.
179
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
36 години го чакаме това бъдеще .Живота ни мина от лишения и чакане.За тоз бълвоч ще вземеш 5-10 к лева А ние ще чакаме докато пукнем .
178
1
 
4
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Старата песен за "Светлото бъдеще" и "Дайте да дадеме".
177
2
 
8
 
! Отговори
Джоли Роджър преди 1 седмица
Но,това е свързано сама и единствено с нашето ,,евроатлантическо бъдеще",нали тъй...На този мух.ьо добре са му платили,за да дрънка така.
176
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АКЦЕНТА Е НА "НЕВЕРОЯТНО" - ЗНАЧИ НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!!!...
175
3
 
7
 
! Отговори
Тайландски Хирург преди 1 седмица
На тоя лъжец кога ще му сменим пола?!
174
0
 
3
 
! Отговори
Ягодин преди 1 седмица
До МалинТой като гори съшо отделя вода. Иначе може да се ползва и морска няма да е водорода причината за идващата световна суша , просто планетата влиза в горещ цикъл...
173
0
 
11
 
! Отговори
Прекален светец преди 1 седмица
То хубаво зелен преход ,буболечки,ала-бала,но България дава само 0,01% ор въглеродния отпечатък на Планетата, а тръгва първа да закрива и налага "зелен преход". Защо трите държави Китай,САШ и Индия ,които причиняват 70% -от замърсяването и въглеродния отпечатък не са се подписали никъде и само печелят от агонията на държави като нашата?
172
1
 
10
 
! Отговори
Светлин преди 1 седмица
***! Водород от какво се произвежда бе ***? И трябва да се радваме ли? Че що не си изнесат водородните индустрии в Англия и Америка ами у нас? М? Щото водорода се прави от разпад на вода и там където се развие подобен *** бизнес ще изгълта всичкия воден резерв. Искат да превърнат земята ни в пустиня и ние трябва да викаме УРА????вие сериозно ли смятате че това е добра новина?
171
2
 
7
 
! Отговори
Малин преди 1 седмица
Абе вие знаете ли от какво се прави водорода? От вода. Искат да превърнат земята ни в пустиня.
170
3
 
0
 
! Отговори
До аллигафрена преди 1 седмица
Клетката на Джо е заад ника на Джо Байден дето ще арестува в себе си пениза на всеки нормален мъж и ще го държи там докато не изгние. Хищен пидиразин е дрътия Джо. 😀😀😀
169
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 148 : "хората" ако не могат да си позволят истински автомобил - на автобуса.
168
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво представлява клетката на Джо? Теорията за построяване на клетката. По подобен начин триенето на буталото в цилиндъра на двигателя му помага да се вмъкне навътре и се натрупа, и "наготово", ние можем да го използваме! Звукът и вибрацията по време на пътуването оказват допълнителна помощ при ЕМОЦИИТЕ НА ШОФОРИТЕ и МАДАМАТА СЪС ЦВЕТНИТЕ БУЗИ, СЕДНАЛА ДО НЕГО И ОЧАКВАЩА ЕМОЦИЯНАЛЕН ОРГОН - пардон ОРГАЗЪМ!
167
2
 
7
 
! Отговори
Чудесно за хората преди 1 седмица
Първо-поскъпваме брутално тока,за да може богатите инвеститори да имат интерес да строят нови мощности.Токът, разбира се, се плаща от енргийно бедните маси.Еми да не сте бедни бе.Второ-строят се кладенци за геотермални станции.Къде?Където има топла минерална вода,по СПА районите.Значи е възможно прекъсване на работата на СПА курортите.Еми почивайте си в къщи бе,грейте си вода на скъп ток,да стимулирате инвеститорите.Боже,пази ни от тези!
166
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво представлява клетката на Джо? Теорията за построяване на клетката. Четейки списъка със свойствата на Оргона и избирайки от тяй най - полезните можем да се спрем на следното" Свойство 9а. Тъй като той се движи по направление на магнитното поле, а ние знаем, че ако разположим един от потенциалите на дъното на нашия "проводник" а другия на неговата горна часть, се появява магнитно поле и Оргона започва да се движи в това направление.
165
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво представлява клетката на Джо? Теорията за построяване на клетката. Четейки списъка със свойствата на Оргона и избирайки от тяй най - полезните можем да се спрем на следното" Свойство 10. Тъй като той се натрупва във водата, е необходимо да създадем "водна" клетка. Значи, клетката трябва да бъде водоустойчива и неръждаема.
164
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво представлява клетката на Джо? Теорията за построяване на клетката. Четейки списъка със свойствата на Оргона и избирайки от тяй най - полезните можем да се спрем на следното" Свойство 6. Той може да се управлява, това значиц, че можем да изградим контейнер за неговото съхраняване. Избираме концентрични цилиндри с вертикално разположение на осите, в съответствие на свойство 14.
163
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво представлява клетката на Джо? Теорията за построяване на клетката. Четейки списъка със свойствата на Оргона и избирайки от тяй най - полезните можем да се спрем на следното" Свойство 14. Тъй като той предпочита постоянно да бъде във вертикално възходяща ориентация, ние трябва да рзположим еизхода на нашата клетка в най - високата точка на конструкцията!