Цената на труда в България е много ниска, стандартът на живот не се покачва

Икономиката ни е твърде зависима от ресурсите
Обновена: 9 юни 2024 11:06 | 9 юни 2024 11:03, Анисия Иванова
165

В специалното студио "Изборите днес" д-р Димитър Събев и д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания към БАН коментираха икономическите измерители в страната ни и стандарта ни на живот.

"Дълго време беше подценяван проблемът с минималната работна заплата. Не може да се оправи за 2-3 години. Цената на труда в България е много ниска. Стандартът на живот не се покачва. Трябва да потърсим повече анализи какво може да се направи в тази насока", започна д-р Пенева.

По думите ѝ неравенствата у нас са най-големи от целия ЕС, а голямата разлика пречи да се усети повишаване на стандарта. Системите за социална защита дълго време не са реформирани и не задоволяват потребностите на населението, откъдето идва по-ниската производителност на труда, обърна внимание тя.

Д-р Теодора Пенева посочи, че проблемът е в покупателната способност - не задоволяваме нашите базови жизнени потребности с доходите, които ние получаваме.

На свой ред д-р Димитър Събев каза за Bulgaria ON AIR, че икономическата структура на България ни пречи да влезем в компанията на богатите.

"Икономическата структура не е благоприятна за развитие. Запазихме системата на валутния борд. Стабилният български лев пречи на изпреварващото развитие на страната. Икономиката ни стана твърде зависима от ресурсите. Не можем да бъдем богато общество, колкото и да вдигаме минималната работна заплата, ако структурата ни е такава", обясни той.

Гостът все пак отбеляза, че в последните година-две има положителни тенденции в покачване на доходите.

Д-р Събев добави, че конвергенцията в България протича, но различните региони у нас се движат с различни темпове към средноевропейските доходи. Вървим към европейското, но с различни темпове.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 5000 $ в ливади сметай колко се е обесценило еврото а искат да го вкарат в бг. Но заплати такива нема. Ето даже София е 1000 $ средна заплата а МРЗ е 500 $. На кой верваш
128
0
 
5
 
! Отговори
Неделя преди 3 месеца
Прочетох, че се вдигали заплати, като нещо положително, а не покупателна възможност и се отказах да гледам видеото.
127
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В НГ парите растат по дърветата.Безумно раздута администрация която е на заплати по 3-4 хил а има и *** 6-7хил.Тия всичките гладуват на избори по команда за БоЕко и Дебелия.Това е НУЛгария днес.Нямало пари?! Да бе да. Апартаменти насред полето в Манастирски ливади по 3000-3500 евро на м2 и купувачите наддават като на търг. УЖАСт!!
126
8
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
До Анонимен 92: Ако искаш по-висока производителност най-напред трябва да накараш персонала да работи вместо да пуши и/или говори по телефона когато трябва да работи. На практика българина "краде" 75% от работното си време, докато на запад тази кражба е само около 30%.
125
0
 
6
 
! Отговори
Чужденец преди 3 месеца
До Анонимен 93: A бе цъpвулaнe, само богатите английски бабички пътуват по Зимбабве, останалите си седят вкъщи.
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Лъжа!! Банки купуват че се обесценява $. Хората продава от виденово и соца и купува. Но сега не е възможно със заплата.
123
4
 
13
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 месеца
И в България и в UK съм на МРЗ...Но в Цългария щях да увра от глад...а в UK мога да си купя всичко!!!!!!
122
3
 
15
 
! Отговори
Оптимист! преди 3 месеца
Спокойно, бе, не се отчайвайте, още по бедни шъ станем...!!!
121
9
 
13
 
! Отговори
Лъжа!! преди 3 месеца
Как да не се покачва стандарта уеее?!?!Тея апартаменти по 3-4 хил евро на квадрат кой ги купува?! Асан от Каспичан ли???
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Полевъдов При апартаментите $ и евро се обесценяват това ли казваш.
119
1
 
1
 
! Отговори
Полевъдов преди 3 месеца
Брей то целия стрителен бизнес се крепял на крадливи чиновници бе, значи кражбите движат икономиката вперед и значи все в порядки.
118
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не може икономист да ми говори за неравенства, това са псевдоесперти - ето това е големия ни проблем, че се дава трибуна на неграмотни хора, които леят простотия. Минималната работна заплата никъде по света не е измерител на благосъстояние, това е така само в *** глави на докторите и те не знаят по какво на БАН. Къде е свободния пазар или според Пенева той не е важен? Много слабо, все едно говорят политици на предизборна агитация, демагогия, лъжи и манипулации.
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Полевъдов При Виденов апартаменти беха по 100 $.
116
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На бг работодателя все си му длъжен. Не може да доведе фирмата до печалба и после на оперативката ти чете конско, че ти и колегите ти са виновни за това. Накрая почва да вика, че ще внася колеги от чужбина - провежда няколко интервюта с чужденци и вижда че те не стават и после отново вика че няма кадри но не увеличава заплатите-
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Полевъдов Чужденци се напълни но бг бегат.
114
0
 
14
 
! Отговори
До Полевъдов преди 3 месеца
Полевъдов, нека да ти го обясня просто, като за прости хора - когато чиновник в провинцията направи врътка и изкара едни 100 000 евро, дето не са от заплата, той не си купува апартамент в родното място, защото там всички се знаят, и ще почнат да го разнасят - той си купува апартамент в София, където никой не го знае кой е. Затова в провинцията бизнеса не върви, а тук всичко, което се построи, моментално се разпродава - крадеш там и инвестираш в София, щото тези 100 хил. не стигат за Ривиерата.
113
2
 
5
 
! Отговори
Азов преди 3 месеца
До Шисто Газов Азовците се молеха на Путин да не ги погребат живи.
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Една минерална вода от 500 мл на летището ще я вземете на висока цена а в супермаркета ще я вземете за лев. Същото и с цената на труда в България един специалист ще получава много по-малко отколкото във Сащ, Германия, Англия и тн.
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** народ! 20 години гласува за крадци как да е богата държавата
110
16
 
6
 
! Отговори
Шисто Газов преди 3 месеца
видяхте ли пленените при вълчанск руснячета от 41ви полк как хленчат пред укро киборгите от ВСУ? Жалка работа друзя, така пабедата няма да ви дойде и до края на годината май ще видим финалното обосиране на путев.