Днес е ден за размисъл преди изборите, забранява се агитацията

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол
108
Днес е ден за размисъл преди изборите, забранява се агитацията
Снимка: БГНЕС

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Съгласно Изборния кодекс (ИК) от полунощ (00:00 ч.) на 8 юни до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 9 юни се забранява предизборната агитация.

Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.  

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната, според ИК.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише още в ИК.

Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил, подлежи на санкции. Според ИК на лице, което наруши забраната, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лева. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 3000 до 10 000 лева.

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали по установения ред от ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лева.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване, на лице, което наруши разпоредбите, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: ден за размисъл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Забранява се преди 3 месеца
Ама аз ше агитирам яко
25
2
 
8
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 месеца
Ква агитация,кво избори?На всяка година или две точите милиони.Пет палатки свалиха Борисов. Чегъртахте... Кво направихте освен избори на шест месеца? Вдигнаха пенсиите а с 30,лв купуваш хляб олио ,к.мляко..и 600 лв парно. Благодаря за промяната!
24
4
 
4
 
! Отговори
Негласуващия преди 3 месеца
Размислих, няма да гласувам за никого.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Така е .. Той за затвора ти го искаш за Премиер. Нещо май не си наред.
22
9
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
Няма какво да мислим. Бойко да се връща че президента и ПП ни разкатаха мамата.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Фют 19. Ако имаше истински партии в България и като знам как се е трансформирал манталитета на българина в болезнено обидчив, капризен, непризнаващ други освен себе си, досега да са се изтрепали из Парламента. Вместо това там си дремят, драскат по телефоните, четат вестници и всички са спокойни и доволни без значение "опозиция" или "управляващи". Сао от трибуната имитират нещо и правят циркове.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Фют 19. Те се роят от едно и също място за да имитират партийни борби и демокрация.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Студент, oсновно Пеевските сайтове, за тях закони не важат... Съответно обаче, сам можеш да се досетиш до колко "междинните им резултати" са достоверни, или са си чиста пропаганда за да надъхат "правилните избиратели" и да откажат "неправилните" да гласуват
18
1
 
4
 
! Отговори
Фют преди 3 месеца
До 17. Що бе, една партия на анонимните алкохолици лошо ли е :) . P.S. Това с партията беше иронична шега. Не зная друга държава, в която всеки, който реши да събере родата си, да прави нова партия. Множат се като хле бар ки.
17
0
 
1
 
! Отговори
ЗАВЕТ ОТ БЪДЕЩЕТО преди 3 месеца
7) Ако някой от служащите, като председателят и др., поиска да злоупотреби служебната власт, за пръв път ще се лиши от служба; повтором ще се извади съвсем, като се по-напред накара да подпише грешката си и да я поднесе писмено на комитета; ако и така не изпълни ще се накаже със смърт. ТАКА,ЧЕ АКО ИСКАТЕ НАД ТБП-ДОЛИНАТА ДА ИЗГРЕЕ СЛЪНЦЕ НЕ МИСЛЕТЕ, А ДЕЙСТВАЙТЕ - ГЛАСУВАЙТЕ И УБИЙТЕ МУХИТЕ С БЮЛЕТИНА!!! VOX POPULI VOX DEI!!!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Фют 11. За над 30 години не разбра ли, че с партии не се получава ? Това са корупционни схеми.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Досега нито един кандидат не ми се е явил да ми обяснява какво и защо. Досега нито един кандидат не е събирал маалата или квартала да се изправи на трибуната и да каже това-онова. Само билбордчета, рекламки, талавизийка, някоя изцепка по вестника кво щял бил да напрай и да доде светлото бъдеще..май даже и дебати няма. Чекат си а народа дето го стрижат сам ще си иде понеже имал бил право на глас. Абе я се скрийте някъде.
14
2
 
9
 
! Отговори
Фигурант-зелен чорап преди 3 месеца
До Бунга Бунга. Това между другото е супер идея. Ако държавата съвсем легално раздава ваучери за БИЛА, Кауфланд или ЛИДЛ на стойност 100 лева за гласуване, така поне няма да има купуване на гласове. Пък си гласувай за който искаш. Ще вдигнат избирателната активност поне.
13
5
 
7
 
! Отговори
Голяма дилема преди 3 месеца
Помислете добре, с какво е необходимо да попълните запасите с алкохол вкъщи, че утре няма да продават и ще ловите риба трезви.
12
2
 
4
 
! Отговори
Бунга Бунга преди 3 месеца
Мисля, че всеки избирятел трябва да получава по един Изборен вааучер при гласуване. Така ще вдигнем на 90% изборната активност.
11
3
 
3
 
! Отговори
Фют преди 3 месеца
До 3 пияница мистик. Ами, наздраве за тези размисли. Време е за нова партия си мисля аз:)))))
10
2
 
7
 
! Отговори
луТ преди 3 месеца
Пробвам да мислим. Не става. Тогава почвам сам да се агитирам от сутринта . Само да не ме арестуват.
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българският народ има една единствена партия, която ще възроди нашата мила родина България. Престъпните имитации на партии ще бъдат победени от народа!
8
0
 
9
 
! Отговори
Агитатор преди 3 месеца
Ако всеки ден беше ден за размисъл . Светът нямаше да стигне до тук.
7
2
 
2
 
! Отговори
Студент преди 3 месеца
Пичове, кои сайтове даваха междинни резултати през деня?