81% от българите категорични: Детските болници и клиники са недостатъчни

Проучване: Частните болници се оценяват над 2 пъти по-добре от държавните
50
81% от българите категорични: Детските болници и клиники са недостатъчни
Снимка: БГНЕС

Сериозно мнозинство от българските граждани - 81,2%, считат, че детските болници, клиники и отделения са недостатъчни, независимо дали те са част от многопрофилни болници, или самостоятелни лечебни заведение. Сред родителите с деца този процент е още по-висок.

Това са резултати от собствен сондаж на "Галъп интернешънъл болкан", проведен в последните дни във връзка с нашумелия в обществото ни дебат за здравеопазването.

Качеството на медицинското обслужване в страната се оценява твърде различно, в зависимост от това дали болницата е държавна/общинска, или частна. Частните болници се оценяват над два пъти по-добре, отколкото държавните. Те са и отчетливо предпочитани при лечение с направление, отбелязват анализаторите.

От „Галъп интернешънъл болкан“ посочват, че независимо от масовото предпочитание за прегледи и лечение в частни болнични заведения, огромното мнозинство от пълнолетните българи се обявява "за" здравеопазване при запазване на настоящата система за наличие на избор между държавна или частна болница. Една пета от анкетираните са "за" само за държавно здравеопазване, като това са основно хора в трудно материално положение.

Във връзка с нашумелия случай със спирането на разрешението за строителство на нова частна многопрофилна болница в София с детско отделение “Мама и аз”, общественото мнение e в съотношение близо две към едно е за реализация на такъв проект. Прави впечатление много високата степен на заинтересованост - две трети свидетелстват за информираност на хората по този случай, което е знак за важността на проблема, добавят от „Галъп интернешънъл болкан“.

Общо две трети от анкетираните българи са запознати с факта на висока детска смъртност у нас в сравнение със средните показатели за ЕС, като сред хората с малки деца степента на притеснение от този факт е много голяма, посочват анализаторите.

Използваният метод е CATI - Computer Assisted Telephone Interviewing. Национална извадка от 1204 ефективни интервюта за населението на възраст 18+ г. Изследването е проведено в периода 28 май-3 юни 2024 г. Абсолютната максимална грешка е ±2.9% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява приблизително на 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Т.Петков преди 3 месеца
ВИЖТЕ ГРАМОТНОСТТА НА ХОРАТА, КОИТО СА ПИСАЛИ КОМЕНТАРИТЕ СИ ПО-ДОЛУ!
28
0
 
1
 
! Отговори
Т. Шмилев преди 3 месеца
У нас детската смъртност е почти 2 пъти по-висока от тази в страните на Западна Европа. Продължителността на живот у нас е с около 10 г. по-кратка от тази на запад. Въпреки, че достъпът у нас до мед. помощ, особено до специалисти е много лесен. На запад се чака по месец, два за специалист. Защо тогава имаме по-висока детска смъртност и кратка продължителност на живот. ащкото организацията на здравеопазването е по-добра, обръща се внимание на соц. фактори и общата и здравна култура на населето.
27
2
 
0
 
! Отговори
Т. Шмилев преди 3 месеца
Да, малко са детските отделения и болници в страната. И така ще бъде докато работим на принципа "Тази година да няма българско дете, което да не е хоспиализирано поне веднъж. Ако може и повече пъти още по-добре". Никой не изнася факти колко от нашите деца действително се нуждаят от хоспитализация. Много отделения са пълни с "болни", които тичат по коридорите или ходят в болницата само, за да им се приложи венозно антибиотика. ОПЛ избягват отговорност за амбулаторното им лечение. ДОКОГА???
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съмнително е, но да кажем болници и клиники ще построите, но педиатри няма. Кой ще бачка в тях?
25
0
 
2
 
! Отговори
Ганчо преди 3 месеца
Да,важни и от първостепенно значение,са новите BMW-та за близо 35 милиона,с тях ще продължи полицейската сага да се гони михаля по пътищата,което е и общо взето в корумпирана ни държава!Могъща и бедна България!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дам това можеше да го помислим преди да изгоним всички от България. Сега и 20 клиники да се отворят и 2 болници да се отворят, кой ще работи там, освен хигиенисти и санитари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Статистическа агенция трябва, за да се разбере, че здравната система в тази държава е колабирала, и се държи на 8 доктора,един на половин работен ден, и един консултиращ от чужбина, чиито часове за преглед са резервирани на 7 години напред, въпреки, че той пациента едва ли ще е жив до тогава.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Българин Против еврото кат имаше много избиратели но не се съобразиха въпреки че загубите са много повече.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Георги Сестри и доктри работат на няколко места и естествено няма работа за новите и за всички. Демокрация е нали
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Майките едно време веднага след раждането са кърмели децата, понеже до 15 ден майката произвежда в млякото си Коластра - в която има информация, която се предава на имунната система на бебенцето. как да се справя с недобрите бактерии и парапаразити.... А сега докторите им дават да смучат смукалки.... и децата са постоянно по болниците....
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време бебенце по време на раждане се оставя да стои половин час около плацентата, за да може цялата кръв от нея, със цялата информация за здраве наследена от неговите деди, да се влее в бебенцето и чак тогава са резвали пъпната връв! И нашите баби са слагали в буркани със сол пъпната връв, понеже там има Стим Цел Клетки и когато някой се раболее си хапва от тях и се лекува. Сега докторите режат пъпната връв веднага и плацентата и пъпната връв заедно с кръвта заминава за КAНИБАЛИТЕ!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Достатъчни са, обслужването не е на ниво.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички болници и клиники трябва да бъдат ликвидирани, за да престанат да избиват хората! По хранителните магазини това що купуваме 1/3 - та от цената обслужва нашият живот, а другите 2/3 - ти от цената обслужват живота на докторите!
16
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Важното е да купим 450 нови полицейски автомобила за десетки милиони.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голяма ралта че няма децка болница. Важното е катаджиите да са беенвисти , а ние са си събираме капачките за кувьози
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 18 Не лъжи китаецо. Държавната детска болница се върти от 1978г. Не 10, а 46 години.
13
2
 
5
 
! Отговори
Георги преди 3 месеца
Не са проблем болниците, проблем са лекарите. Както виждате в момента основна работна сила са ромите, от тях не може да се очаква да стават и доктори. Като искате болници пращайте си децата да учат медицина и после ги накарайте да останат в България ...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай за един месец построиха три нови болници!!! А ние една държавна детска болница от 10 години я въртим, ама само на хартия! В България просто кражбата от страна на политиците е жестока! Никъде другаде в Европа и Света няма такова крадене, както крадат нашите политици!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тодор Живков Бай Тошо, ти детската болница не можа за 12 години да я построиш с 100 хиляди безплатни роби в строителни войски. Така че по-добре си мълчи.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много съмнителна и манипулативна статия. Явно някой има частен интерес да потекат едни пари уж за детска болница към него. 81% от българите хич не им пука за детска болница, щото нямат деца за детска болница. Кой е тоя дето иска да му се налеят едни пари за да строи детска болница?