Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на Клаудия Шейнбаум

Дядото на президентката на Мексико имал две печатници в Пловдив
Обновена: 4 юни 2024 15:05 | 4 юни 2024 08:55, Петър Бойчев
214
Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на Клаудия Шейнбаум
Снимка БГНЕС

Новината, че новият президент на Мексико е дама с пловдивски корени, разбуни духовете сред еврейската общност в града. Според биографията на Клаудия Шейнбаум нейните баба и дядо по майчина линия са евреи от Пловдив и през 1940 година са напуснали града, за да се спасят от Холокоста, пише "Марица".

Семейството бяга чак в Мексико и там се ражда майката на Клаудия. Тя е професор по биология. Баща й, също евреин, е инженер химик. Неговото семейство е емигрирало от Литва.

Загадката кои са предците на новия президент на Мексико, какво са работели, къде са живеели, изглеждаше трудна за разплитане. "Ние имаме регистър на всички евреи, родени в Пловдив до 1926 година", посочи председателят на „Шалом“ в града Светлозар Калев. "Но без да знаем дори имената или поне рожденните им дати, за да ограничим търсенето, няма как да ги посочим", обясни той.

Няколко часа по-късно обаче историкът Мимо Райчев даде жокер - бабата на Клаудия Шейнбаум се казва Матилда Семо Калев, а дядото – Йосиф Пардо Бенджаминов. Светлозар Калев бързо провери хипотезата, но удари на камък – такива лица не присъстват в регистъра на организацията на евреите „Шалом-Пловдив“. "Може да са живели в Пловдив, но да не са раждани тук", даде едно от възможните условия Светлозар Калев.

Председателят на „Шалом“ отбеляза, че вчера е разговарял с бившия външен министър Соломон Паси, който бил убеден, че с Клаудия са роднини. "Това е стара семейна легенда, която ще се окаже истина. Дори ме бяха предупредели: "Една твоя братовчедка може да стане президент на Мексико. Чувал съм го, но не съм влизал връзка с нея", посочи пред "Марица" Соломон Паси.

Малко по-късно за роднина на Клаудия се обяви и депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.  "Новият президент на Мексико е потомка на български евреи с фамилия Пардо, точно като майка ми Матилда – от софийския род Пардо. Дядо ми по майчина линия Елиас Пардо беше лекар-невролог, роден в град Фердинанд, днешна Монтана. По-късно следва медицина и остава да живее и да работи в София", написа Лорер във Фейсбук.

Човекът енциклопедия на историята на Пловдив Мимо Райчев продължи да рови в старите архиви. "Името на Йосиф Бенджаминов съвпада с лице от обща снимка с много лица. Вероятно човекът е имал две печатници", обясни той.  По намерените данни в неговите архиви едната печатница - "Балкан", се е намирала на ул. "Княз Фердинанд" 3, сега ул. "Христо Г. Данов". Другата пък е била на ул. "Търговска", сега "Райко Даскалов".

Самата Клаудия Шейнбаум  е родена през 1962 г. в Мексико сити и много лаконично в публичните си изяви е споменавала за далечната връзка с България. В далечната 2009 г. пред изданието "Хорнада" разказва, че роднините й идват съответно от България и Литва, подгонени от ужасите на Холокоста. Тогава тя изразява и ужаса си от израелските бомбардировки по Газа по време на предходна израелска операция в анклава

Клаудия е отличничка във всичко. Учи физика в университет в Мексико сити, а по-късно завършва магистратура и докторантура по енергийно инженерство. По време на докторантурата си работи и следва в Калифорния, САЩ. По-късно е изследовател и преподавател в мексиканската академия на науките.

От 2007 г. става част от междуправителствения панел за борба с промените в климата на ООН.

Клаудия Шейнбаум влиза в политиката с досегашния президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е бил кмет на мексиканската столица от 2000 до 2006 г. В местната администрация той й поверява екологичните въпроси, които са стратегически в един мегаполис с девет милиона жители. Шейнбаум по онова време е в основата на изграждане на второ ниво на околовръстната магистрала, което допринася за намаляване на задръстванията по тази пътна артерия в Мексико. Шейнбаум обособява освен това в столицата и платна за автобуси и велоалеи.

По време на предизборната кампания за президентския пост Клаудия Шейнбаум обяви през ноември миналата година сватбата си с Хесус Тариба, младежката й любов, която тя открила отново чрез Фейсбук през 2016 г.

Шейнбаум има и първи брак. Съпругът й Карлос Имас е основател на лявата Партия на демократичната революция. От този брак се ражда дъщеря й. Тя освен това приема като свое дете и доведения син на Имас

По характер тя е доста сдържана и дистанцирана, характеризират я от близкото й обкръжение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от Общество
Доклад на "Военно разузнаване": Продължава тенденцията за незачитане на международното право
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 31 - 117-ми братовчед по майчина линия и 87-ми по бащина.
58
1
 
11
 
! Отговори
до Христо Христов преди 4 седмици
те и всички бг турци са с антибългарско самосъзнание, ама там няма проблем. Мразят бг, аз имам 3 колеги турци в държавната администрация, винаги са против българия и против бг отборите, сега са против Гришо, но винаги за Турция си дават гъзззза и путкитттте , защото са путттттки, едно време мълчаха кат им сменяха имената. Ей от лицемер и безродддддник по-лошо няма
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Може. То при тях кръвосмешението е нормално и всички са роднини.
56
2
 
8
 
! Отговори
Хм преди 4 седмици
"Solomon Pasi в момента краде старобългарския календар.."==>>Крадял. Че те с тази професия се раждат.
55
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 4 седмици
До 46-тата/то, не говорим за това дали евреите са виновни или невинни за нещо, а за това, че в момента в който някой стане известен и изпълзява орда от некадърници които да се изкарват роднини с него защото преди 500 години далечният им пра-пра-пра-пра дядо бил незаконно дете на пра-пра-пра-пра-пра дядото на известната личност. Не,че може да се докаже, но важното е за пред хората да се изкарат рода. За това става на въпрос, а не за етнос или вина на даден етнос за нещо!
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стига вече с тия комплекси.По света има милиони българи и все някой някъде може да успее да стигне висока позиция.
53
0
 
6
 
! Отговори
Изнервен преди 4 седмици
И?
52
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До 49 "... тоя къдравия от ПП, за чиято жена не намериха работа сума ти месеци не е българин изобщо! Той няма българско самосъзнание, той е докаран от Посолството" - важното е,че едно 120 000 небългари ПАК ще гласуват за него.
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Solomon Pasi в момента краде старобългарския календар , леко го видоизменя и включва в това начинание Стив Ханке , след което искат да патентоват календара .Нали знаете какво означава това ? Световно признание и особени залсуги за принос към човечеството . Истината е , че нашите прдци са го направили и ако някой изобщо го приеме , трябва просто да се казва Български календар и признанието да е към родината .
50
0
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 седмици
До 42: говорим за биомаса която се сеща да рови и да търси несъществуващи връзки с някой който тъкмо е станал значим в жалък опит да се отъркат с славата и постиженията на човек който няма нищо общо с тях. А дори и да имат някаква многооо далечна връзка, това не означава, че тя ако става за нещо, то непременно далечният и 50-ти братовчед става за нещо!Ако толкова държаха на род, щяха да са я намерили и да се свързали с нея преди десетилетия, а не сега да търсят родствени връзки от незаконни деца
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До зиг х- дано тебе поробят най-вече белким ти налеят малко мозък
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Оффф. Господи, прибери си версиите
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Азис и той е 1/4 евреин и имат роднинска връзка
46
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До 28 "Соломон Паси, з апореден път доказва, че е самовлюбено малко човече със 75 IQ." - а матрялът дет гласува за него и Нату-то му е с ай кю 25. По-зле от шимпанзе.
45
0
 
6
 
! Отговори
Амгал преди 4 седмици
аз на тайсана фюрито сам братчед да дава от хорморара да дава
44
10
 
3
 
! Отговори
до Радосклав преди 4 седмици
Когато някаква биомаса е негодна да се самоуправлява, виновни са ,,евреите" ! И какво!? Комунистите прогонили тези хора и унищожили елита на нацията ви, което довело до това, днес да ви управлява огромна опростена биомаса в лицето на лицата от снетия билбод!
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То и при българите е така. Ако някой братовчед, дори и брат, дето не си го виждал 1-2 години, дойде и моли за помощ, "Абе бягай от тука бе". Ама виж, ако направи пара - до 8-ми братовчеди се признават за близко семейство! Нищо, че има 1500 по-близки роднини - тоя ти е като брат направо!
42
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Ясно - пиши го бегало Мексикото...
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Радослав 26 - Зависи от "родът". Ако си помагатие и имате традиции, тогава е добре. За съжаленеи, ако са италианци е мафия, ако са черни е банда, ако са българи е шуробаджанащина, ако са еврей, не говорим за това :)
40
1
 
13
 
! Отговори
И АЗ преди 4 седмици
съм и роднина. Пра пра пра пра пра дедо ми е так..овал пра пра пра пра леля и.