Велосипедът - най-здравословният превоз, но няма добра инфраструктура

Нещата напредват бавно, посочи Радостина Петрова от "Велоеволюция"
51

Колоездачно шествие от 5 км се проведе в София по повод Световния ден на велосипеда. Акцентът на събитието е да покаже, че велосипедът е практична алтернатива за придвижване в градска среда.

"Шествието премина по затворен маршрут - чудесно, весело и много шарено. Велосипедът е екологично и здравословно превозно средство, което може много да ни помогне в ежедневието. Родителите намират всякакви начини да возят децата си", сподели Радостина Петрова от "Велоеволюция" в "България сутрин".

По думите ѝ Световният ден на велосипеда е обявен, за да напомня на градовете, че трябва да намерят място за това превозно средство. Гостът посочи, че в София и цялата страна велосипедното движение е доста малко - до 2%. Причината се крие в липсата на достатъчно инфраструктура.

"Нещата напредват бавно. Щастливи сме от новата организация на движение в центъра на София. Надявам се хората да свикнат и да използват велосипеди и тротинетки. Ще отнеме време трафикът да се нагласи към новата организация на движение. Това е първата стъпка - хората да опитат. Първоначалните данни показват почти двойно увеличение на велосипедния трафик", каза още Петрова за Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че велоалеите в София са около 70 км, а парчетата са доста разпокъсани. За сравнение, Виена има около 4000 км велосипедна инфраструктура.

"Велосипедът ни дава ежедневната доза движение, което ни помага да преборим проблема със заседналия начин на живот в градовете. Движението в София е по-скоро толерантно, но то зависи и от поведението на самите велосипедисти", коментира още Радостина Петрова и препоръча да се носят ярки дрехи и да се подават сигнали с ръка, когато използваме велосипед.

Оказва се, че около 70-80% от велосипедистите имат шофьорски книжки, а велосипедни паркинги у нас има, но не са достатъчно.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дъвка за балончета си джвакаме! Колелото е супер, имам няколко но София не е за каране, велоалеите са абсурдни и се пресичат с всички видове трафик непрестанно, с две думи - требва да буташ - редовно иначе ще утрепеш някой или ще те удари друг!
24
2
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Защо само за София!? Нима ние не сме живи!? София има метро и няколко вида транс прот! Никой не мисли, че селата останаха без превоз! Една алея до близкия градец не е толкова скъпа и велосипеда няма да я троши като камионите главния път! Взимаш си хапчетата, поставяш в кошницата покупките, а за нагорнището има по скъп велосипед с батерия 4 кг. Тук е равно!
23
1
 
2
 
! Отговори
Зевс преди 3 месеца
До МанхатънТо и Тундрата не е за града, а за гората ;)
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Болен, здрав - колело, богат - беден - колело, зима, лято, дъжд, градушка, сняг, виелици - колело, училище, болница, работа - колело. А в родилното пак ли с колело. А към оня свят пак ли с колело, може би триколка.....:))
21
1
 
12
 
! Отговори
Зевс преди 3 месеца
Велосипед е супер, ама да караш някъде на чист въздух в планината за кеф. За града в тази мизерия и при толкова много *** на пътя не е здравословно.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще въртите *** на велосипеда целогодишно. Почват ви бавно и от далече.Велосипеда е бъдещето ша знаите.Не за друго а за вашето здраве.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С велосипед в София, да дишам мръсния въздух- НЕ, благодаря. Пътувам си с метрото, няма жега, няма сняг, няма дъжд. Правя си абсолютно точна сметка с час на пристигане за перфектна среща. Всеки ден до работа-точно 35мин с метрото с една линия. Няма закъснения, няма умора. А за движение, почти всеки уикенд някъде-ПЕША.
18
3
 
5
 
! Отговори
. преди 3 месеца
Ами карайте планински байкове със съспеншъни отпред и отзад, за да не ви пука през къде минавате. Така липсата на инфраструктура няма да има значение.
17
5
 
2
 
! Отговори
Манхатън преди 3 месеца
Нека да има повече на велосипеди и тротинетки че да се очистят пътищата от тях. Досадни са и пречат на движението на джиповете . Карам тойота тундра 500 коня и тези дребосъци само пречат. Да им отделят гето някъде по горите. Градът не е за тях.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На 4 членно семейство - 4 велосипеда, на етаж по 3 семейства, 8 етажен вход. Смятайте, ако си поканиш гости. Къде.?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 16 - Това и в Дания го няма ...
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Освен велоалеи, трябват паркинги за велосипеди пред всеки вход или да разширят асансьорите като за цял велосипед.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мама мола Ви! Велосипед не е еднозначно на Шопия! Не генерализирайте.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо здравословно няма. Първо няма атмосфера за каране на колело - София е котловина и няма свеж въздух. Второ, не е равно и си товариш сърцето.Става да излезеш за половин час в парка, но да пътуваш по 15 км из града, е безумие.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко пари потрошиха гербаджиите за велоалеи, не д за разправяме.
10
3
 
6
 
! Отговори
Велосипедист преди 3 месеца
Всеки ден като минавам покрай балъците висящи в задръстване в жегата им помахвам и им се усмихвам, много сте големи и умни, браво!
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се забрани движението на явтомобили от ноември до март и само колелета да се карат през това време!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Велото работи в страни, в които климатът е умерен или е вечно лято, а градовете са почти без наклон. В Амстердам, Коепхаген и Стокхолм, климътът е умерен и всикчо е крайбрежно и почти равно с морксото равнище. Но има и друго - разстоянията са сравнително мали и висчко е толкоава нагъчкано, че няма място за коли ... Ние нито имам климата, нито е толова равно навсякъде, но па място има!
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Tая пропаганда върви в цяла Европа, ако не и в повечето свят. Искат да ви свалят от колите, за ваше "добро", ще ви качат на велосипеди и тротинетки, после ще ви вземат или принудят да се откажете от автомобила си и хоп, добре дошли в 15 минутните градове. Отворен тип затвори, всичко ти е осигурено в рамките на 15 мин придвижване с велосипед и излизане оттам няма. А "елита" ще си джътка на спокойствие из свободната от овце земя.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Велосипедите е за цивилизовани столици,не за София и за тъмни балкански субекти. Дрифтаджии. .