Стрес, липса на профилактика, храна... Защо живеем по-малко?

50% от българите не консумират ежедневно плодове и зеленчуци
Обновена: 3 юни 2024 11:33 | 3 юни 2024 11:33, Инна Ангелова
51

Очаквано, според последните данни на НСИ сме на последно място по продължително на живота. По отношение на смрътността - водим класациятас.

"От по-миналата година имаме връщане на нивата на продължителността на живота от преди Ковид пандемията. През 1960 г. очакваната продължителност на живота е била 69 г., през 1990 г. - 72 г. На всеки 10 г. по една година е било удължаването на живота. Достъпът до здравни услуги в този период силно се разширява:.

"До преди пандемията през 2019 г. продължителността е била 75 г., по време на пандемията 2020 г. от 75 падаме на 73 г., а 2021 г се връщаме на нивата от 90-те години - 71 г. През 2022 г. тя вече е 74 г., 2023 г., макар данните да са прогнозни - 76 г.", допълни статистиката доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Доц. Черкезова посочи и кой е основният проблем за по-ниската продължителност на живота, а това е пренебрегването на профилактиката. В студиото на “Българи сутрин” тя допълни, че по време на Ковид пандемията 36,7% от европейците са докладвали за хроничен проблем, а в България - само 22%. Българите по-рядко ходим на профилактични прегледи и не даваме възможност на лекарите да диагностицират навреме заболяванията.

Пред Bulgaria ON AIR мнение даде и д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на инфекциозната лаборатория в Берн. Той посочи, че COVID пандемията върна в нулево положение много страни, не само България.

"В България имаме нисък процент на самодокладване на болести. По данни на СЗО сме в страните с водеща сърдечно-съдова патология в света, много ниско е нивото на навременно откриване на сърдечно-съдови заболявания, които се влияят от храненето, прекалената употреба на сол, стреса. Трябва от 40-50-годишна възраст да следим дали имаме високо кръвно", разясни д-р Илиев.

Средната продължителност на живота в Западна Европа е с 10-12 години по-голяма от тази в България, в същото време се знае, че сърдечно-съдовите заболявания намаляват живота точно с около 10-12 г.

Доц. Стоянка Черкезова обясни защо в малките населени места, където хората имат достъп до по-чиста храна и по-малко са подложени на стрес, живеят по-малко. "В града хората имат по-добър достъп до образование, здравни грижи, доходи. По-бедният човек, който има трудности с прехраната, ще мисли за оцеляването си, той ще е смачкан, неговият приоритет здраве отива на задно място. Не е лесно да живееш здравословно, когато си беден", подчерта доц. Черкезова.

Тя с притеснение отбеляза, че в менюто на повече от 50% от българите липсва ежедневната консумация на плодове и зеленчуци. Това води до повече затлъстявания. Като цяло българите не са и много спортуващи.

Д-р Аспарух Илиев препоръча темата за здравните грижи да залегне още в училище при децата, за да изградят правилни здравословни навици. И двамата посочиха като проблем намаляването на броя на децата в семействата и по-късното раждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
6
 
! Отговори
Най ниския живот в преди 3 месеца
Европа след Русия . Кое е общото между двете ? Редовно пиене и пушене ....
23
5
 
7
 
! Отговори
Да българина все преди 3 месеца
Търси причинете там дет не са вместо да се погледне в огледалото и да си признае че пуши по кутия цигари на ден и е алкохолик
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато купуваме храна от магазините 1/3 - та от парите за покупката отива за нашето здраве, а 2/3 - ти от дадените пари за поддържане на докторите!
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
5G и GSM антени на мобилните оператори на всеки втори покрив и пред всяко училище и градина! Търсите под вола теле, а отговорът е пред очите на всички!
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заради антиваксърите стотици хиляди българи развиха постковид и тепърва ще страдат от дихателни и сърдечни проблеми, много са отключили заради ковида диабет и автоимунни . Така че това е положението! Антиваксърите на съд!
19
1
 
15
 
! Отговори
е как защо преди 3 месеца
Знаем защо. Лоша храна. Най-мръсния въздух в Европа. Най-ниската покупателна способност. Стрес. Лоши навици. Крадливи политици.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да живее световния комунизъм на Шестопръстната Ръка!
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доцент Стресница, живееща на улица Лисица, номер Плесница, лажерна специалистка по отглеждане на животни по кошарите си извади Козият Рог, да боде неизмрелите животни с информация за продължителността на живота, падаща отгоре от Инжекцията Ковид на Шестопръстната Ръка!
16
3
 
7
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАААА преди 3 месеца
Да живее демокрацията и евроатлантическите ценности
15
1
 
2
 
! Отговори
До Фин преди 3 месеца
Колко точно си се описало
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защото сме евроатлантици
13
2
 
14
 
! Отговори
Джоан преди 3 месеца
Както винаги, не отчитат състоянието на здравеопазването. Много от лекарите са некомпетентни, често некадърни. Не могат да диагностицират, не изписват правилната терапия или със закъснение лекуват пациентите. Отношението към пациента е крайно лошо, мързи ги да говорят, организацията на здравната система е изключително слаба. Хората чакат с часове пред кабинетите, отщява им се да ходят на лекар. По-сложните изследвания са скъпи. В ковид си плащахме сами тестовете. Няма и никаква спешна помощ.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Профилактика пара, храна пара, стрес пара и като нема пара умира.
11
9
 
5
 
! Отговори
Фин преди 3 месеца
Българите живеят по малко, защото са нещастни, злобни, завистливи и ригидни, без емпатия, а по селата и малките градчета са двойно по такива.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 6 - Абе има и платени, ама си личат по избори основно.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До пияница мистик Измреха от демокрацията
8
4
 
7
 
! Отговори
Бате ви преди 3 месеца
Нагли, бе! Въртят, сучат, само за да изкарат, че хората не се обръщали към лекар ей тъй, по собствена прищявка.Никой не им иска непосилни суми, просто на тях не им се ще да се самодокладват", че са болни.
7
2
 
14
 
! Отговори
Тайната рецепта преди 3 месеца
Всяка вечер ракийка, цигари, мазна пържена храна, постоянно лавиране между заплата и бързи кредити, съботно-неделено лежане по диваните и дебелеене. Добавяме и гледане на телевизия и индивиди като Гала, Брейка и подобни едноклетъчни. Не на последно място е и липсата на желание за живот на много хора.
6
9
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Тук съм забелязал, че имаше доста пишещи, където вече липсват. И то не само тук, ами и във всички други новинарски сайтове. По стила им на писане и по НИК неймовете си ги знаехме. И понеже е ясно, че повечето пишещи са пенсионери, скучаещи, без пари за кръчма и изоставени от децата и внуците си, така че се налага логическия извод, че просто са умрели, а не пишат под други сайтове. Аз редовно ги чета и следя и пиша. Къде е Гошо...***, дето пишеше ....с многоточия.........:))))
5
7
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Ние българите сме най-убавио народ, но от некъде ни е дошла некаква прокълната територия и ние страдаме несправедливо от този факт.