Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата

Вдовицата и дъщерята ще получат обезщетение по делото "Октопод"
Обновена: 16 май 2024 12:57 | 16 май 2024 09:01, Петър Бойчев
100
Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата
Снимка БГНЕС

Вдовицата и дъщерята на убития преди близо година Алексей Петров осъдиха прокуратурата за 74 000 лв., става ясно от съобщение в електронното деловодство на Софийския градски съд. Делото за обезщетение по Закона за отговорността на държавата беше заведено приживе от Петров, а след убийството му близките му не се отказаха от процеса. 50 000 лв. от тази сума е за неимуществени вреди, а останалата - за неимуществени. Отделно прокуратурата е осъдена да плати и над 3300 лв. разноски по гражданското дело, пише Сега.

Ако бъде окончателно осъдена, прокуратурата ще дължи обезщетението с лихвите. От 17 април 2018 г., откогато е в сила оправдателната присъда, заради която Петров съди държавното обвинение за вреди, до днес натрупаните лихви са 48 450 лв.

Петров настояваше да получи 200 000 лв. обезщетение заради дело за присвояване и пране на пари, които беше отделено от прословутия процес "Октопод". По него той беше съден, че през 2006 г. - 2009 г. е участвал в присвояването на 3 308 944 лв. от две дружества, изпрал в периода 2008 - 2105 г. За всичко това той беше обвинен през юли 2016 г.

Съдия Ели Анастасова отбелязва в решението си, че Петров е бил обвиняем 5 месеца, преди да бъде предаден на съд. По делото свидетелства адвокат Ина Лулчева, която беше адвокат на Петров. Тя припомня, че срещу клиента ѝ бяха образувани куп дела. Заради делото, което било свързано с търговската му дейност, отношенията с бизнес партньорите му се развалили, той се чувствал потиснат, страхувал се, че делата никога няма да приключат. Освен това Петров имал проблеми и в създадения от него Съюз за стопанска инициатива на гражданите.

И друг адвокат - Лъчезар Таков, свидетелства по делото. Той разказва, че е познавал Петров от 1989 г., когато постъпил като юрисконсулт в отряда на баретите, чийто началник група бил Петров. Процесът се отразил тежко върху емоционалното състояние на бившата барета, който бил горделив човек с високо мнение за себе си. В този период Петров започнал и преподавателската си дейност в Пловдив, като същевременно преподавал и в УНСС.

Притеснявал се да преподава на студентите, предвид привличането си като обвиняем, много от бизнес партньорите му в Съюз за стопанска инициатива на гражданите започнали да напускат, Петров се затворил в себе си, ограничил социалните си контакти, скарал се с най-близките си роднини, променил се и се отчуждил.

В решението на градския съд се посочва още, че Петров е бил преподавател в два университета и обвинението накърнило преподавателския му престиж и репутация. Следва да се съобрази и обстоятелството, че той е бил известна обществена фигура и широкото медийно отразяване на повдигнатото обвинение сериозно е засегнало в негативна степен авторитета му в обществото, мотивира се още съдия Анастасова. Нейното решението не е окончателно. Както прокуратурата, така и роднините на Петров може да го обжалват пред апелативния съд, тъй като съдът не приема цялата им претенция за 200 000 лв. неимуществени вреди.

Вдовицата и дъщерята на Петров встъпиха и по друго дело срещу прокуратурата, което той заведе малко преди убийството си. То е за близо 2 млн. лв. С този иск Петров настояваше да получи 1 684 628 лв. за неимуществени вреди, 226 500 лв. за имуществени, причинени му от акция "Октопод", както и 2419 лв. за адвокатски хонорари. Според него вредите са му причинени от нeзaĸoнния мy apecт нa 10 фeвpyapи 2010 г., зaдъpжaнeтo мy, пoвдигнaтитe мy нeзaĸoнни oбвинeния и проточилия се процес. Петров беше окончателно оправдан през 2021 г. Припомнете си подробности тук.

Колкото до разследването за убийството на Петров, то изглежда в задънена улица, тъй като 9 месеца след разстрела му няма информация дори за заподозрени. Не е ясно и дали експертите успяха да "хакнат" телефона му и да извлекат от него някаква информация в полза на разследването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
6
 
! Отговори
до 62 преди 3 месеца
До Случаен минувачще плаща - защото НЕ МИСЛИ !
63
1
 
9
 
! Отговори
май бях чул... преди 3 месеца
Че със няколко свидетеля станало нещо Бог да ги прости и така се провалило обвинението мисля че Цветанов отговаряше по тв-то там го питаха какво станало че се провалили ,,,такъв спомен имам
62
0
 
9
 
! Отговори
61 е прав ! преди 3 месеца
Пълно е със такива живи и здрави . Бумнаха някои от най-големите ,да ама постовете им не останаха не заети всички от десетките наказателни бригади са си живи и задрави правят си сбоджи и коментират,,мъжките времена във които те спасили Б-я от бандити със друга националност . И във момента си действат нито дрогата е спряна нито нещо свързано със орг прест,,Наказателни,, аиде групи да не са бригади има много прикрепени към разни законни дейности ,примерно колектори ,кой пази разни ..дами..
61
0
 
28
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
И какво сега, заради некадърните прокурори държавата (всички ние) ще трябва да плати 74 000 лв. на семейството на Петров. Всеки от нас трябва да плати някакви хилядни от стотинката. Ама не е само той. Заради некадърното ни правосъдие държавата непрекъснато бива осъждана от различни лица в Стасбург. И за всяко осъждане трябва да плаща на засегнатите. Аз предлагам прокурорите и съдиите да плащат само те за некадърността си, а не цялата държава!
60
0
 
9
 
! Отговори
до 59 преди 3 месеца
До Анонименглупо2сти пишеш ! има живи и то не малко . от СИК поне полвината са живи !
59
0
 
11
 
! Отговори
до УЖАСА преди 3 месеца
До Анонименима оцелили и са вече са МН БОГАТИ ! бъркаш се жестоко ...само едно ще ти кажа - Маджо но има и още ... същите влезнаха и в приваризацията имат хотели , банкиж , застрахотелни дружества .... вече са олигарси а не мутри повечето .кво ще им кажеш ?!?!?!?
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до УЖАСА - не са много оцелелите от тях, а още по- малко имат ресурса да го поръчат успешно... сещаш се вече накъде духа вятъра..
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
значи 50 000 лева е за неимуществени вреди, а останалата - за неимуществени... хубавото е, че неграмотните и изобщо тези с ментален дефицит, очевидно не изпитват неимуществени вреди, но пък поне завършват журналистика...вероятно...
56
0
 
9
 
! Отговори
бг тъпотии преди 3 месеца
множеството убийства в БГ показват че организраната престъпност се е сраснала с държавата обаче българина изобщо не мисли ! и си заслужава съдбата ...
55
0
 
6
 
! Отговори
aaa 2 преди 3 месеца
много интригант и много селянин ( в лошия смисъл у БГ-то ) много нещо ...жалко за БГ . БЪЛГАРИНА НА всичкото отгоре и крайно НЕБЛАГОДАРЕН !
54
2
 
9
 
! Отговори
евро-атлантик преди 3 месеца
е то друго освен мутри , олигарси и про2сти селяни остана ли у БГ ??!?!!??!
53
0
 
6
 
! Отговори
до УЖАСА преди 3 месеца
До Ужасда , някой от тях ще да е ! той си беше в тези среди още от 90-те . някой от ВИС или СИК го поръча ...остатъците от тези групировки защото има още живи от тях ...
52
0
 
4
 
! Отговори
яяя преди 3 месеца
отдавна всичко читаво се изнесе оъ БГ *** .... а " народа " е без коментар !
51
1
 
6
 
! Отговори
смешки преди 3 месеца
е "народа " като е яко про2ст и не мисли изобщо как ще се оправи България ?!?!?? цирковете ще продължават още години наред ....
50
1
 
12
 
! Отговори
Рендето преди 3 месеца
Символична присъда за "джобна сума" която ще получи мафиотското семейство с офшори банкови сметки ако не с милиони но поне със стотици хиляди долари или евро!
49
5
 
14
 
! Отговори
аааа преди 3 месеца
Самоковеца плащаше на СДС и Костов лично от контрабадните канали в края на 90-те . после го убиха заради други неща . Алексей не е бил шеф на никаква сглобка - той си беше мутра още от едно време е в тези среди... логично е да се предположи че от там идва поръчката за ликвидирането му
48
2
 
10
 
! Отговори
хехе преди 3 месеца
тя че прокоратурата изпълнява поръчки изпълнява ! логично е да мисли че прокоратурата получава пари от мутри , олигарси за да се стигне до тук ! пита се в цялото уравнение къде е българският народ и как не вижда какво се случва вече над 30 години в собствената му държава ......
47
1
 
10
 
! Отговори
AAA преди 3 месеца
Има ли някой, дето да не е осъдил прокуратурата вече?
46
0
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 3 месеца
До Анонименняма кой да оправи държавата при положение че народа ИЗОБЩО НЕ МИСЛИ !
45
6
 
4
 
! Отговори
Голям човек беше преди 3 месеца
Идеолога на Сглобката - единствения който постигна Съединение в модерната политика. Исторически успех. Този човек е бил наистина умен.