Връщат тленните останки на цар Фердинанд в България

Той ще бъде погребан в семейната крипта на двореца „Врана" в София
11 май 2024 14:05, Елка Василева
289
Връщат тленните останки на цар Фердинанд в България
Снимка: архив, БГНЕС

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните му останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщи фонд „Цар Борис и царица Йоанна“.

След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град.

В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа въпреки голямото му желание и това на близките му.

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех въпреки добрите намерения на организаторите им.

Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана" в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни.

Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт, посочиха от фонда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Остейте му кокалите намира бе. Нищо няма да постигнете с тоя цирк дето сте го намислили.
163
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да няма неква рода тука ? Кому е необходим ?
162
2
 
9
 
! Отговори
Анализатор преди 3 месеца
Че докога ще събираме останки ? Върнаха ни останките на комунистите - Бойкикев, Про100 Киро, Кокорчо, Хиенова, Гнустимир Онаниев, Мирчев ( детенцето на касапина Мирчев, дето клал политзатворници в Белене).... все отбор комунистически останки !
161
2
 
15
 
! Отговори
Царо преди 3 месеца
За какво са ни ? Тези останки само ще увеличат останките от българи , в които сме се превърнали след 34 г. "демокрация".
160
3
 
20
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
Това е някакъв немец... Не е български цар... Да си гние в кобург
159
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това е най жестоката гавра с българския народ - виновникът за две нционални катастрофи -съшеството което ни лиши от още половин българия- дано да си намерят патриоти да му осигурят съдбата на мавзолея - несравним е к приноса на александър батенбеирг
158
7
 
9
 
! Отговори
iq 3.14 копрофага преди 3 месеца
Междусъюзническата война не е за обединение, а за мерака на малкото германско човече да се види в Солун, който - макар и с голяма наша диаспора - НИКОГА, АМА НИКОГА не е бил български град. безгръбначните, подписали заповедта да се атакуват съюзническите позиции през 1913, са си извоювали мястото в черния пантеон на предателите - слаби военни, изплували заради вярност към монарха, без нито ден да са командвали на първа линия. ти си същото no3opно петно като копейкаджиите с руските знамена.
157
10
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС ЗА РУСОФИЛИ: преди 3 месеца
КОГА ШЕ *** ОСТАНКИТЕ НА ВАШИО ЦАР ПУТИН?
156
2
 
5
 
! Отговори
до копрофага IQ 3.14 преди 3 месеца
копрофаг, моите дядовци твоите нови съюзници са ги убивали по време на въстанията, участвали са във войната за защита на съединението, и във войните от 1912 до 1945. писали са историята на България с кръвта си вместо мемоари "историята да ме съди" и да се оплакват как са ги въдворявали. такива като теб, правени от faeces и сменящи формата си според господаря, са виновници за националните катастрофи.
155
1
 
18
 
! Отговори
Поборник преди 3 месеца
Какво му е толкова ? Една две национални катастрофи ни спретна. Ама те и сегашните са същите . Бутат ни в канала. Някой ден и на тях ще търябва да им връщаме телесните остатъци в българия.
154
1
 
16
 
! Отговори
кво да кажеш преди 3 месеца
Предателски народ си харесва предателите!Покажи на тоя народ,че изобщо не го уважаваш и харесваш,и той ще припада за теб!Харесвайте си го,нямате проблем!Баси!
153
1
 
14
 
! Отговори
КЪВ В ТОЯ ПУТИН..?? преди 3 месеца
НИЕ СИ ИМАМЕ БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ...
152
2
 
2
 
! Отговори
До 161 преди 3 месеца
Ти случайно да не си диагностициран? Ако е така защо не ти помагат от ембасито. Американците имат чудесни психиатри и ако не им трябваха ненормалници, да драшат срещу Русия, сигурно биха те излекували.е, срещу тлъста сума де, там безплатно няма.
151
12
 
8
 
! Отговори
провилно преди 3 месеца
Трабво да имаме национална памет а не да се дупим пред съветски воиници с шмайзери .За да нямаме свои опори и святи места комунистите унищожирха мощите на Патриарх Евтимиай окрити в Бачковския монастир и гроба на цар Борис трети в Рилскиа монастир . Подготвяха ни за руски роби.
150
3
 
7
 
! Отговори
До 159 преди 3 месеца
Ама така кажи де американофилче :) Явно не спорим на тема история, а ти си следваш опорните точки от посолството. Онова на Козяк :) Как е там, добре ли плащат? Внимавай че ще развиеш страх от руснаци, а всеки страх, казват психолозите, е подтиснато желание :))
149
7
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До предателство! баш шизаците - русофили дето дядовците им са изгонили батенберг от българия, и дето през живота си не са му оставили едно цвете ей така, да има, да се изхождат в теми за български царе, е показателно за ширещата се slave-янщина в задунайская губерния
148
6
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До До 152 да да, а по случайност, ***, винаги като сме в киреча на власт са русофили. чисто случайно. и по случайност, тия войни "започнати от него" в историята ни са отбелязани като войни за национално обединение през 20 век. кво още ти не е ясно, *** недоправен
147
0
 
6
 
! Отговори
До Иванов 156 преди 3 месеца
живял е в изгнание, умира си в Чехословакия 1948ма и е положен в семейната гробница по негово собствено желание.
146
1
 
6
 
! Отговори
До 152 преди 3 месеца
Iq то, вероятно наистина ти е 3.14. Иначе щеше да знаеш че Фердо няма заслуги за обявяване на независимостта. Това дело е започнато и извършено от други. Виж с превръщането на България в послушна пионка (Фердо взима рушвет от австрийското посолство), и с това страната да загуби самостоятелност след войните Фердо наистина има основна "заслуга".
145
5
 
10
 
! Отговори
предателство! преди 3 месеца
дори собственият му син не се вижда с фердю, не разговаря и не се среща с него, не му позволява да стъпи в Родината, защото знае какво чудовищно предателство е извършил този мишok! Батенберг има много по-големи заслуги от него - и като ръководител на формирането на институциите, които въздигат държавата по време на фердю, и като подкрепил изцяло Съединението, най-българското постижение на третата българска държава! забрава за предателя фердинанд и всеки, който му подгъ3yBa!