Доц. Мангъров за коклюша: Новата ваксина е краткотрайна

Ваксинираните се разболяват леко, но заразяват, обясни той
27 апр 2024 09:45, Анисия Иванова
75
Доц. Мангъров за коклюша: Новата ваксина е краткотрайна
Снимка: БГНЕС

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия, но е краткотрайна - за 4-5 години.

Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР.

"Съществен недостатък е, че с нея не може да се създаде групов имунитет, защото не дава имунитет върху лигавиците. Ваксинираните се разболяват леко, но заразяват другите. Тази ваксина е въведена през 2007 – 2010 година. Старата ваксина е трудно да се върне. Единствената страна в ЕС, която запази клетъчната ваксина си за коклюш, е Полша, а държавата осигурява от новата", коментира доц. Мангъров.

Той сподели, че в момента при него в болницата има четири деца, но три са с недоказан коклюш. От началото на март досега има 25 – 30 деца с коклюш.

"Това е опасна болест за новородените, в кърмаческа възраст и до 2-годишна. При коклюша му няма нищо на човек, няма температура, просто кашля и пристъпите могат да бъдат с продължителност до 10 минути. Често завършват с внезапно продължително поемане на въздух със специфичен звук като магаре или кукуригане. При малките деца може да доведе до спиране на дишането и кръвоизлив в мозъка, защото при кашлечните пристъпи се увеличава вътрешночерепното налягане. Коклюшният токсин дразни костния мозък и увеличава белите кръвни клетки. И дете, което кашля и има високи лимфоцити, най-вероятно има коклюш", обясни доц. Мангъров.

И допълни: "Сега бременните ще се ваксинират и тези антитела в тях в някаква степен ще възпрепятстват ефекта на ваксината. Според мен най-добре е да не се правят прибързани промени. За момента трябва новородените, докато станат за ваксина, да се изолират от големи социални контакти, да не се събира цялата рода при изписването".

Доц. Мангъров коментира, че бременните, ако искат да се ваксинират, могат да го направят, "безопасно е, но още по-добре е, когато смятат да забременяват, да се ваксинират преди това".

"Антителата остават и се прехвърлят върху бебето", категоричен е лекарят.

Груповият имунитет ще се създаде, когато коклюшът мине през цялото население, каза доц. Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: коклюшАтанас Мангъров
Още от Общество
Всеки пети е под линията на бедност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
17
 
! Отговори
От 16 преди 3 седмици
О не, нямаше нито един убит от лекарите.Че ние дори им пляскахме! Нито един грешно интубиран, нито един не поел по-висок вирусен товар от интубатор сложен му от труп.Интересно защо всички умираха само от Ковид в един период. Всички други болести изчезнаха мистериозно, нямаше дори грип. Толкова мистериозно изчезнаха, колкото мистериозно и Ковида изчезна точно след като Пyтин обяви войната.
15
6
 
20
 
! Отговори
От 7 преди 3 седмици
Стигнаха дотам, че да ПЛАЩАТ за да се ваксинираш. Някои хора набодоха дори децата си! Колеги ме гледаха с поглед смесица от неприятна изненада, презрение, недоумяване, дори съжаление, когато им казвах, че не смятам да се ваксинирам. Кой съм бил аз, че да не се доверявам на целия свят, те се били наболи и можели спокойно да ходят в мола. Хора - висшисти с много над средните за страната доходи.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До От 7Полудяха т.н. копейки у нас. "Олелеле, мамо, тричат ме"В страните на запад от балканите имаше хладнокръвно посрещане на предизвикателството. Резултат: 7-8 пъти по-малко жертви на процент от населението.
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На съвесстта на Мангъров и още няколко са почти 40 000 жертви на Ковид (официално) за 2 години. И не, няма неправилно интубиране, изгорени дробове и пр. глупости. Елементарната истина беше: По-добре не се разболявай, защото изходът в около 4% е летатален. Няма друг начин на тоя свят измислен да не се разболяваш освен т.н. ПРЕВЕНЦИЯ. Няма значение дали с маски, ограничение или вааксини. А как се разбира това: Нарича се СРАВНЕНИЕ с други страни, където превенцията беше станала държавна политика.
12
4
 
17
 
! Отговори
От 7 преди 3 седмици
А колко хора полудяха от черната пропаганда навсякъде и от насилственото им затваряне. За тях няма статистика, тях ги срещаме пред блоковите пространства с празен и налудничав поглед. А спомняте ли си черните генерали? Чувалите? А забраната за разходки в планината? А изкъртените пейки в парковете? А указанията за посока на потока в алеите? А КТП-тата? А зелените сертификати? А глобите? А черните ежедневни статистики? А маските? Промиха ни мозъците да се плашим от хора без маска!
11
10
 
5
 
! Отговори
Костя преди 3 седмици
Вперьод копейки! Защитете нашева брата мангъра..
10
4
 
13
 
! Отговори
От 7 преди 3 седмици
А за протоколите на лечение не искам и да си спомня. Изтрепаха толкова народ! То не бяха хапчета против малария в конски дози, то не бяха коктейли антибиотици отново в конски дози. То не бяха експериментални лекарства. То не бяха неправилно осъществени интубации и окислени до изгаряне бели дробове. То не бяха вътрешноболнични инфекции. А колко диабетици умряха, след като забравиха да им дават инсулин. Хипертоници измряха заради кръстосани лекарствени реакции.
9
4
 
14
 
! Отговори
От 7 преди 3 седмици
Да си припомним мантрите - 1 - ваксиниран не се разболява и не заразява. 2 - ваксиниран не се разболява, но понякога заразява. 3 - ваксиниран понякога се разболява, но го кара много леко и не постъпва в лечебно заведение. 4 - някой ваксинирани все пак дават усложнения.
8
4
 
14
 
! Отговори
От 7 преди 3 седмици
Колко варианта на вируса получиха официално име? Колко допълнителни бустери са вляха? И какво стана - това, което става всеки път - 2 години циркулира вируса и отслабна. Умряха много хора от него, но и много умряха от други ЛЕЧИМИ заболявания, защото ги лекуваха по телефона, защото плановите операции се отлагаха, защото не ги пускаха в болниците за да си направят профилактични прегледи.
7
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Плюех много по доц.Мангъров за антиваксинационните му възгледи по време на пандемията, но времето доказа, че човека е бил 100% прав. Един от малкото, който се осмели свободно да каже на всички, че срещу коронавируси ваксини няма смисъл да се създават, поради бързото му мутиране. Един от малкото, който казваше, че ваксините не са достатъчно тествани и не се знае до колко са безопасни. Е излъга ли с нещо? Не умряха ли много здрави и млади хора от инфаркти, инсулти, емболии породени от съсиреци?
6
4
 
18
 
! Отговори
Фин преди 3 седмици
Видяхте ли първите два ганчовски коментара! Как беше - малък, но много злобен, глупав, и не уважаваш по умните от него народ.
5
4
 
24
 
! Отговори
К9 преди 3 седмици
До 1 Очевидно някой му иска мнението, щом го канят в телевизиите. Теб в коя телевизия те поканиха за мнение? А за Юамгъров мога да кажа, че той бе единственият лекар, който преди години от един поглед разбра, че синът ми е с коклюш. Една седмица ходихме по какви ли не клиники и никой не можа да постави правилна диагноза на детето. Та леко с негативните коментари, защото доцент си е доктор отвсякъде, за разлика от много други набедени като такива!
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като всичко останало - с кратък срок на годност, за да се купува по-често и да върви икономиката. Ако могат през живота ти вместо една ваксина, да ти продадат 15, защо да не го направят?
3
20
 
5
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 3 седмици
Мангъровците се антиваксъха на метеното...
2
27
 
10
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 седмици
Този юнак, няма ли кой да го затвори, като вреден за националната сигурност субект?
1
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой не ти иска мнението! Скрий се!