Месечната издръжка на човек е 1454 лв., за тричленно семейство - 2616 лв.

Всеки трети от наетите получава възнаграждение до 1000 лева
22 апр 2024 13:00, Александър Попов
121
Месечната издръжка на човек е 1454 лв., за тричленно семейство - 2616 лв.
Снимка: БГНЕС

Издръжката на живота на един работещ, който живее сам, излиза 1454 лева на месец. Сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева, сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на 2024-а година, цитирани от БНР.

Над 65 процента от работещите в страната се осигуряват на доход под сумата за издръжка, като всеки трети от наетите получава възнаграждение до 1000 лева.

За година издръжката на живота за сам човек е скочила с 60 лева, а за семейство - със 107 лева за семейство.

"Има малко нарастване на тримесечна база - малко над един процент, а на годишна база е 4,3", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той допълни още, че малката потребителска кошница от 20 жизненоважни стоки на годишна база поскъпва с близо 4 процента, което създава усещането, че инфлацията не е преодоляна.

Минималната заплата в България е най-ниската в Европейския съюз. Тя е 18 процента от най-високата ѝ стойност, която е в Люксембург - над 5000 лева.

КНСБ настоява за въвеждане на необлагаем минимум и за номинално повишение на доходите през 2024 от поне 12-15 процента, за да се постигне реален растеж от 6-7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от София
В район “Изгрев” ще са с изцяло ремонтирани тротоари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Im-дртийУАЙТ-BOY! преди 3 седмици
До Богдан /41/... Я пък, кат голичък ошшушкан пенЦИОНерин фърлям за същите тези видове разходи /е, без кола и наема!/ съответно илядарката на месец като нищо (1,2K, ако трябва да съм по-РЕАЛно точен) се изразходва с лека ръка, като само за храна и нафитки отиват сумарно поне 2/3 от целокупната ми пенцийка... И как тогаз да си позволим разни други допълнителни еХтри като напр. - море гора планина, за чужбина + екскурзии и разни воаяжи да не говориме излишно . . . мишън импоссибиле за нас.
55
4
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 седмици
До КГБ, поредният, който не разбира какво е малка кошница! Хахахахахаххахаха Много сте смешни! Много сте необразовани! Жалки сте! Наскоро излезе книга на тема икономика. Вземи я прочети, а?
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя ако кара месеца с 1400 лв. ... Но пък по сметките е добър .
53
1
 
5
 
! Отговори
до 40-ти Туй добре, преди 3 седмици
ама само за ядене. Има и други разходи, които не правиш всеки ден, но са примерно няколко пъти годишно, можеш да ги осредниш за месец например - разходи за облекло, здравеопазване, ремонт на МПС и всичките му данъци и такси, покупка/ремонт на уреди за домакинството, празници, разходи за рекреация и отдих, и т.н. Други месечни разходи като хигиена, битова химия, интернет, телефон, ел. енергия, връщане на кредити, наеми т.н. Като нищо отиваш на 1400 на парче.
52
1
 
7
 
! Отговори
няма лошо! аз съм за преди 3 седмици
До И при тая мизерия Влизането в Еврозоната е МНОГО ДОБРО решение, защото веднага ще лъсне истината, колко ниски са доходите ни и колко непосилни цените на стоките. Веднага ще се види от целият Евросъюз колко бедни сме.
51
2
 
4
 
! Отговори
КГБ преди 3 седмици
До АнонименДори и да живеете в собствен дом, той няма ли нужда от поддръжка. Нещо се поврежда, нови ел. уреди и други. Като се замисля, наема може да се окаже дори по-изгоден.
50
1
 
17
 
! Отговори
Това е шега, нали? преди 3 седмици
Цитат: За година издръжката на живот за сам човек скочила с 60 лв, за семейство със сто лв?Абе, вие нормални ли сте? С толкова скочи само гтп за кола? Това може да го напише/каже само някой, който една година не е влизал в магазин.
49
1
 
5
 
! Отговори
сънища! преди 3 седмици
Аз такава заплата 1454 лева от деноминацията 1999-а година досега не съм виждал. Бил съм и на 12-часови смени на машини с ЦПУ в машиностроенето. Дневна и нощна смяна! Бил съм и охранител на голяма немска търговска верига. И в кухня на хотел, и на много други места. Къде дават толкова пари, да подам молба?
48
1
 
13
 
! Отговори
И при тая мизерия преди 3 седмици
искате либерализация на пазара на ел. енергия и влизане в евро зона?! :D Вярно, че каквото си направиш сам друг не може да ти причини.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази сума е при условие, че не се плаща наем или ипотека. Да не говорим, че човек трябва да заделя минимум 20% от доходите си
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези синдикати са винаги с валстта и с богатите. Онзи Тренчев не си знаеше парите, този сигурно и той. А ролята им е уж да бранят правата на бедните и работещите. У нас са комбина с най-големите бандити. Истината е, че в България плоския работи за богати и печелещи. Такъв данък в нормална евр държава няма. Само в Русия и Казахстан. Необлагаем минимум има в Германия, за да няма раб. бедни, и прогресивен данък за да има за държавата. Тук кой ти мисли братче за държава и тем подобни. Да се оправя?
45
1
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 3 седмици
Сит на Гладен не Вервя - чували ли сте я тая поговорка?!
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно време се радвахме, като депутатските заплати се обвързваха с минимални и средни, ама тогава си мислехме, че депутата ще вдигне двойно среднатя, за да взима 60-70000 лева на година отгоре, ама депутата иска ново Бентли и вила на Майорка, а това се постига само с милионите, дето ги дават чорбаджийте инпрестъпниците, за да си е всичко, както си е.
43
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Промяната продьлжава по планС герб и пп -напред
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Адолфо - Разни ти казвят, *** трябва да се радваш, че има хляб, а ако не спиш в коша, едва ло не си добре, а то за екскурзии и нешо повече от оцеляване ми говориш :)
41
2
 
19
 
! Отговори
Богдан преди 3 седмици
Аз бъдейки средностатистически българин живущ в голям град имам следните месечни разходиНаем=800лв за тристаен апартамент, ток/вода/парно=300 лв зиме 200 лято, интернет/тв=50лв, гориво=200лв, До тук само са 1300-1400 лв. без да споменавам всички прилежащи малки разходи на месечна база. Много ми е интересно как ги сметнахте тези необходими доходи за издръжка. или само аз живея такъв охолен живот ???
40
2
 
0
 
! Отговори
Дрън дрън ярина преди 3 седмици
Ко ко речи1 три пилета 2 две кила свинско3 четири скумрий4 половин кг, боб5 15 яйца6 ориз половин кг7 хляб 10 бр8 седем кг картофи9 олио един литърТова е достатъчно за един човек на месец
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"А каква ти е чергата определяш САМ! " ти итипосам три мутряка, да ти искаю бизнеса, ше видиш, как от черга, ще останел на салфетка.
38
2
 
1
 
! Отговори
До gogo преди 3 седмици
*** човешка...всичко, което се плаща на украинците е от ЕС... твоите помощи вероятно също.
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 28 - Ама си център дясно, бизнесменче-християнин, нали?