Месечната издръжка на човек е 1454 лв., за тричленно семейство - 2616 лв.

Всеки трети от наетите получава възнаграждение до 1000 лева
22 апр 2024 13:00, Александър Попов
121
Месечната издръжка на човек е 1454 лв., за тричленно семейство - 2616 лв.
Снимка: БГНЕС

Издръжката на живота на един работещ, който живее сам, излиза 1454 лева на месец. Сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева, сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на 2024-а година, цитирани от БНР.

Над 65 процента от работещите в страната се осигуряват на доход под сумата за издръжка, като всеки трети от наетите получава възнаграждение до 1000 лева.

За година издръжката на живота за сам човек е скочила с 60 лева, а за семейство - със 107 лева за семейство.

"Има малко нарастване на тримесечна база - малко над един процент, а на годишна база е 4,3", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той допълни още, че малката потребителска кошница от 20 жизненоважни стоки на годишна база поскъпва с близо 4 процента, което създава усещането, че инфлацията не е преодоляна.

Минималната заплата в България е най-ниската в Европейския съюз. Тя е 18 процента от най-високата ѝ стойност, която е в Люксембург - над 5000 лева.

КНСБ настоява за въвеждане на необлагаем минимум и за номинално повишение на доходите през 2024 от поне 12-15 процента, за да се постигне реален растеж от 6-7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от София
В район “Изгрев” ще са с изцяло ремонтирани тротоари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този е за разстрел! Синдиката му акционер в хотели, фондове, енергетика, а лъже хората и им харчи парите. Милионер синдилалист
75
2
 
13
 
! Отговори
Хмм... преди 3 седмици
И с какво помага това на семейството като ги написахте тези числа? Какво направи синдикатът по въпроса?
74
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Финансовата грамотност на българина е трагична. Алкохол, цигари, машинки, не се броят, към личния бюджет, но за нищото останало след това се реве до полуда. И всички други виновни, но не и виновния. Прости българи, баси
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лятото тука, зимата в Африка, западната част. Никаква собственост, никакви котви. Но сте прости повечето, гъвкави, колкото тухли и все ще сте бедни, и все недоволни. Сменете си балканското мислене с Европейско и ще живеете добре.
72
1
 
13
 
! Отговори
477 ойро заплатка преди 3 седмици
Това, дали стига до знанието на "работодателите"?!
71
4
 
2
 
! Отговори
По-Добре преди 3 седмици
от при ППДБ - Не Сме Живели! Другото е Ала-Бала!!
70
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре, че ни го каза, щото ние сме неграмотни май! И тези 1454 лв. не стигат. Като са достатъчни, защо депутатите непрекъснато си увеличават заплатите, а ние с пенсиите си издържаме точно 2 седмици. Ако не са децата или комшиите да си от заем в заем, до сега да сме гушнали босилека.
69
1
 
13
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 3 седмици
този на снимката какво точно работи освен че съобщава неща които всички знаят?
68
1
 
3
 
! Отговори
евроатлантист преди 3 седмици
Жилището и ипотеките не следва да се броят, защото човек и да няма работа, пак ги покрива. Отделно, малка част от хората имат ипотеки, не повече от 10%, така че този разход е по-скоро изключение.
67
3
 
1
 
! Отговори
не разбрал преди 3 седмици
До Иван Иванов Е, добре де! Какво пречи това 66 Комунистическо ПМС да бъде отменено?
66
1
 
24
 
! Отговори
Цитирам преди 3 седмици
"В България се живее добре и не е скъпо, стига да не си пристрастен към подслон и храна!" Някой беше написал такъв коментар и ме изкефи максимално!
65
2
 
3
 
! Отговори
Иван Иванов преди 3 седмици
Някъде прочетох, че ще проверяват фирмите които дават минимални и под минимални заплати. Ами проверете и държавните служби , защото там все още се работи по ПМС 66Комунистическо ПМС по което към момента хората вземат нищожни заплати.
64
1
 
12
 
! Отговори
Муахаха преди 3 седмици
Трудът Ще Ви Освободи!
63
5
 
1
 
! Отговори
столичан преди 3 седмици
Хайде стига с тези ипотеки, не са много хората които плащат ипотека, а и не е задължително човек да плаща такава. Затова и ипотеките не следва да се броят към разходите. Разходи са храна, ток, вода и останалите, които неща позволяват човек да възстанови работната си сила и да работи за светлия капитализъм, който ще дойде и при нас някой ден.
62
4
 
15
 
! Отговори
Христо преди 3 седмици
Това може в някое село ако не плащаш наем/ипотека, ток, вода, парно, телефони, интернет, цифрова, произвеждаш си сам храна и нямаш транспортни разходи. В София за тричленно семейство с под 6000 лева чисто на месец означава гладна смърт, освен ако това семейство няма наследствен апартамент и не плаща ипотека/наем.
61
1
 
3
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 3 седмици
толко ми е само Леката Закуска от 30 Сметанови Торти и след тоза за десерт, 20 порции от Любимото ми Свиинско със Зеее!
60
1
 
0
 
! Отговори
КГБ преди 3 седмици
До ХахахахахахахахахахаОт отговора ви разбирам че не сте я чел....а и да я прочетете, дали ще я разберете....
59
1
 
13
 
! Отговори
завзек преди 3 седмици
Тъй като вече , стана много скъпо са се живее в БГ ,ваксинирайте се за коклюш !
58
0
 
5
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 3 седмици
НаПравих Българите Богати! Спрях Милиардите Кражби на Борисов и всички станаха Милионери като при Жан, ама пак са недоволни!!
57
3
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 3 седмици
C 1458 лв на село ще си живееш като бей ,а пък в София двама 2900 лв същото ще са супер,ако не пушат по 2-3 кутии цигари,нямат ипотека,нямат лизинг,нямат бързи кредити,знаят си нещата финансово ...така че откъде ги взема тез пари ,а производителността на труда как се движи у нас,тя съпоставима ли е с увеличаването на заплатите...*