Коклюш се лекува с антибиотици за 7-10 дни

Д-р Любена Андонова посочи причините за бума на заразени
22 апр 2024 11:58, Анисия Иванова
20

"Коклюшът е бактериална инфекция. Разпространението става по въздушно-капков път. Боледуват само и единствено хората, не се разпространява чрез животни. В началото ваксината е тридозова. На 2, 3 и 4-месечна възраст се прави имунизация. Една година след това се прави реимунизация, след това на 6 и на 12 години. Сега точно преди поредната реимунизация 12-годишните боледуват", коментира инфекционистът д-р Любена Андонова в "България сутрин".

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. По последни данни в България са регистрирани над 200 случая от началото на годината. Най-много са заболелите деца на възраст между 10-14 години. В края на миналата седмица две едномесечни бебета не успяха да се преборят с болестта и починаха. Здравното министерство поиска да се затегнат мерките за спазването на имунизационния календар.

По думите на госта идеалната ваксина без странични реакции не съществува в света. От 2014 г. новата ваксина за заболяването е безклетъчна. Бактериалната клетка отделя много токсини, които са основна причина за клиничните прояви на коклюша. На негова база е създадена ацелуларна ваксина, обясни д-р Андонова.

"След истерията от Ковид и създадените антиваксърски настроение има родители, които категорично отказват да имунизират децата си. Втората причина е, че за две години обществото бе затворено, носехме маски и не се създаваше пряк контакт. Сега хората са по-освободени, много пътуват, събират се на затворени пространства с много хора. Заболяването може да протече и в много лека форма, особено при имунизираните. Целта на имунизацията е заболяването да протече максимално леко", каза още инфекционистът за Bulgaria ON AIR.

От думите на госта стана ясно, че при бременните жени ваксината не е включена в имунизационния календар и държавата не я заплаща.

Коклюш се лекува с антибиотици в рамките на 7-10 дни. Те помагат за унищожаване на бактерията. При коклюша кашлицата продължава поне 2-3 седмици, а често може да продължи дори 2-3 месеца. Нелекуваните с антибиотици деца трябва да се изолират за 20 дни, а тези с антибиотици - 10 дни, посочи д-р Андонова.

Тя отбеляза, че коклюшът започва с лека хрема и ниска температура, след това започват кашличните пристъпи, които се засилват през нощта. Детето се закашля последователно 10-15 пъти и накрая се получава много характерно вдишване. Другото име на коклюша е магарешка кашлица.

Д-р Андонова препоръча децата до два месеца да не се водят на обществени места, да не пътуват в градския транспорт, да не се събират с други хора вкъщи. Ако някой от най-тясното им обкръжение кашля, трябва да се обслужва детето с маска.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Общество
Мъж има лекарско позволение да шофира без колан, но трупа глоби
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въпреки няколко реваксинации в детството, имунитетът срещу коклюш трае максимум около 10 години. Ревахте против бустерите срещу ковид, не проумяхте, че имунитетът иска напомняне. Това е положението!
17
1
 
0
 
! Отговори
Kk преди 1 седмица
Хора, хайде стига с тези антиваксъри. Кунята и Кантара казаха, че болните деца в момента са предимно ваксинирани. Починалите бебета за били на 1м а ваксината се слага на 2м. Болните са ваксинирани или тепърва им предстои да навършат възраст за ваксинация или реваксинация, което означава, че тя е може би не толкова ефективна, пък на вас антиваксърите са ви виновни. Обявете епидемия и спрете децата от училище, явно ваксата не върши добра работа.
16
0
 
0
 
! Отговори
@15 преди 1 седмица
Извинявай за въпроса, но тази година ли го изкара? Защото аз го карах точно между 20 декември и средата на януари. Мисля, че тежката фаза ме започна на 17ти декември.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лекува се ако се хване на време. Кой личен лекар изпраща хората на бактериален тест, още повече за коклюш след 5 дена кашляне? Обикновено схемата е 1 седмица си болен, после ти изписват някой от стандартните широкоспектърни антибиотици и после вече се мисли, евентуално рентген и по-силен антибиотик. В нито един момент няма тест за коклюш. Нито за деца, нито за възрастни. А коклюшът е супер тежко заболяване, дори и да си ваксиниран преди 30-40 години, Изключително гадна кашлица.
14
0
 
2
 
! Отговори
оживял по чудо преди 1 седмица
Може да започне да се гърчи от недостиг на въздух като мен. И на практика си на една ръка разстояние от свети-свети Петър :) Рискът да се срещнете е поне 50 на 50, а понякога и повече. След боледуването се пригответе да отслабнете с 2-3 кг и изостанете във физическото развитие от съучениците си. Ако преди сте ги пердашели, сега те ще ви натупат здраво. :) Не бях ваксиниран. 50 години от тогава. И да, кашляш като магаре.
13
0
 
4
 
! Отговори
оживял по чудо преди 1 седмица
Коклюща е много по-различна болест от тоа, което някога сте преживявали. Голямата опаясност не е толкова от самата инфекция или дори пневмония. Получава се много сиелн спазъм на трахеята, ная горните дихателни пътища. Не можеш да си поемеш въздух, може би е нещо подобно на много тежък пристъп от бронхиална астма. Синът ви може да започне да се задушава като мен на 10 години, може да започне да посинява като мен на един 31-и декември точно. Може да започне да се гърчи в агония от недостиг на въз
12
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
До Анонимен 4: Кукуто си ти! Децата ми напълно ваксинирани! А ти ако нямаш деца и опит от първо лице, не лай!
11
2
 
2
 
! Отговори
сандо преди 1 седмица
До 1причина "*** те" Много са си добре те! Да се сещаш за *** умрял от ковид?? Ми няма -що ли ?
10
1
 
1
 
! Отговори
сандо преди 1 седмица
До Ба**ти тренда Паралича е в болния ти мозък .
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Американофилията за колко време госпожо се лекува? Ако изобщо има лек за това Заболяване на българина?-:(
8
0
 
0
 
! Отговори
Ба**ти тренда преди 1 седмица
До THE BESTИ какво ????
7
2
 
23
 
! Отговори
Ба**ти тренда преди 1 седмица
Връщането на болести като туберкулоза, коклюш и детски паралич показва регресът на обществото и интелектът на родителите. При налични РАБОТЕЩИ вече 50 и повече години ваксини , по желание да се буташ в средновековието... нямам думи!
6
3
 
1
 
! Отговори
THE BEST преди 1 седмица
Да, но Антибиотиците са с електронна рецепта .................
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ze nigmar, гледай да не научиш от първо лице колко страшна е точно тази кашлица! После крокодилски сълзи ще рониш!
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Някой, ти си абсолютно куку! Спри да истерясваш и да сееш страх! Ваксинирай си децата и живей спокойно! Ей ви един ***, който си иска и маската, и локдауна, и тотален контрол! Направо ми писна от псих0пати в тази държава!
3
6
 
11
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Давайте ваканция или право на избор на родителите дали да пращат децата на училище или да поискат онлайн. Скарлатината вече 3 пъти моето дете я кара, в училище няма никакъв контрол, сега и с този коклюш ще избият децата. На всичкото отгоре учителите се сърдя, че децата били болни и отсъствали! Спасите ни от тази чума!
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Fashistka christianska ortodoksalna teroristichna RBG. Noi, bnb, zdravna kasa sa fashistki magnitski teroristichni komunisticheski i royal spionski mafioti spekulanti, kakto i bg medii, bg sadebna systema, bg partizanski prestapni kanibalski organisirani grupi.
1
4
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 седмица
Голема институция се оказа магарешката кашлица... :)))