Експерти: Бременните жени да се ваксинират срещу коклюш

Бацелова и Симидчиев обясниха, че така се предават антитела на бебетата
20 апр 2024 10:51, Елка Василева
32
Експерти: Бременните жени да се ваксинират срещу коклюш
Снимка: архив, БГНЕС

Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, смятат експертите епидемиологът д-р Христиана Бацелова и пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Две бебета от Кюстендилско починаха, след като се заразиха с опасното инфекциозно заболяване. Новородените са били под възрастта, на която се поставя първата доза от ваксината дифтеткок.

Още по темата
„Вероятно и майките на тези деца не са били ваксинирани. Бебетата не са имали никаква протекция“, каза Бацелова за bTV.

„За бременните препоръката е ясна и категорична – да се ваксинират срещу коклюш в последния триместър от бременността, за да може при изграждането на антитела срещу болестта те да преминат в плода през плацентата. Така и бебето ще бъде предпазено, докато стане време за поставяне на дифтеткок“, обясни Бацелова.

Според нея е добре да се обсъди промяна в имунизационния календар на България, тъй като последната реваксина срещу коклюш е на 12-годишна възраст. „Нямаме траен доживотен имунитет към коклюш. Препоръчително е на всеки 10 години да се реваксинираме“, коментира Бацелова.

Д-р Симидчиев също подкрепи препоръката бременните жени да се ваксинират срещу заболяването в последния триместър на бременността.

Ваксина на бременни срещу коклюш се поставя и у нас.

„Антителата се развиват за около 1 месец след ваксинация и остават за около 10 години. Препоръката е поставянето на ваксината да стане след 6-ия месец на бременността“, каза Симидчиев.

Той направи едно уточнение – смъртността при коклюш чисто статистически е 1 на 1000 боледуващи.

„Фактът, че имаме 2 смъртни случая, означава, че имаме поне 2000 болни“, каза той.

Припомняме отново симптомите на коклюш. Заболяването започва с хрема, обща отпадналост и лека кашлица. По-късно кашлицата се засилва.

При кърмачетата, които са уязвима група и за тях заболяването е опасно, понякога болестта протича без характерната магарешка кашлица. Бебетата обикновено получават апнея и при кашляне спират да дишат.

При по-големите боледуващи се появява разпознаваемата магарешка кашлица.

Заболяването преминава за няколко седмици с лечение с антибиотици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
(#29, cont'd) PS Да се чете "мильонтити центуфти", а последното изречение продължава "..., да не се мъчат и тръшкат дълго и продължително от простотията си, глупостта си и невежеството си, докара ни им от разни художествени измислици, утопии и други 'юманитарни булшитни, нямащи нищо общо с реалния свят, който е студена, емпирична, теоретична и инженерна наука. Ergo, важните неща се редуцират до математика, физика, химия и биомедицинска наука, другото е безполезно, с нулев реален принос."
28
1
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
До Курт (#28) По-голяма глупост за себе си не бях чувал, но няма лошо, мильоните центове ги получавам от една от най-големите DE корпорации, но това е друга тема. Нямам нищо против да бъдат оставени да се затрият засегнатите от глупост, суеверие, световни констипации и невежество, без дори да им се подсказва, че са поели курс към самозатриване. Така е значително по-лесно, не се хабят скъпи ресурси и като цяло не е голяма загуба икономически погледнато. Също така е и хуманно, да не се мъчат :).
27
0
 
5
 
! Отговори
Курт преди 1 седмица
До malgiorno a tuttiБез центовете от козяк ще измрете от глад безполезници !
26
3
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
PS Напълно подкрепям (с 2-3 ръце и 4-5 крака) наградите "Дарвин", присъждат се най-често посмъртно :))).
25
3
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
Оставете хората намира! Стига с тази фалшива пропаганда за ваксинации! Нека си вярват в свети духове, преподобни стойни, червени кончета, сини маниста, знахарки, врачки и баячки, почерпки с белина, алкални води и т.н. авангардни методи. Все пак трябва да се помага на еволюцията чрез естествен подбор и теория на глупостта :). А и така се осигуряват прилични доходи на работещите в погребални агенции, гробища и крематориуми :).
24
2
 
4
 
! Отговори
К0Р за експерДъ преди 1 седмица
к08идясалия грантаджи Симидчийоолу!!! Съд и конфискация за платеното 1/2-чо8ешко половонеопределено същество!
23
4
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 1 седмица
Коклюш кашлицата не може да се сбърка , тя е мъчителна, неспирна, посиняване от недостиг на въздух, чупене на ребра и спонтанно разкъсване на белия дроб ......и т.н. Доказва се с PCR тест.
22
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако майките бяха ваксинирани, бебетата нямаше да се разболеят , нито да умрат. Антиваксърите продължават мръсната си мисия.
21
2
 
5
 
! Отговори
М преди 1 седмица
В момента има епидемия от коклюш, но за жалост нашите доктори не могат да го диагностицират. Около мен е пълно с хора с кашлица от няколко седмици и вече на няколко антибиотика. Много ни е неадекватна здравната култура и система. Осъзнайте се и помагайте адекватно на хората и не излагайте на риск децата! Болни хора се разхождат навсякъде с това инфекциозно и много заразно заболяване! Хората търсят лекарска помощ, но не са способни лекарите да ги диагностицират и съответно да ги лекуват.
20
2
 
4
 
! Отговори
Граф ен оксидов преди 1 седмица
Дева иглата дева..,гоуем зор!
19
3
 
8
 
! Отговори
Дали преди 1 седмица
От Castrol ако хвърлят 200 лева на експерт Бацилова, утре ще излезе да ви каже, че 50 мл 10w40 ще помогне за по-лесното и бързо раждане.Съжалявям, но е тотално дискредитирана завинаги, заради ковид глупостите й, дори да е добър лекар!
18
3
 
15
 
! Отговори
Ваксина=нарицателно? преди 1 седмица
Нагледахме се на "експерти" по време на пландемията от кромид. Досега жив човек неваксиниран да не беше останал в България. Думата "ВАКСИНА" се превърна в нарицателно заради тях.
17
2
 
11
 
! Отговори
Принцеса Кейт преди 1 седмица
За Бога Хора, Мислете!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази ваксина, уж я имало по скшадовете, но в аптеките я няма! Псвен това, разбра се, че тези два случая са от ромската махала, мислите ли, че бременните там имат културата да осмислят значението на ваксинацията преди раждане, да си закупят ваксината, да я съхраняват правилно и сетне да си запишат час за ваксинация? От невржество, лоша комуникация и бедност са бедите ни.
15
5
 
15
 
! Отговори
Коста преди 1 седмица
Трябва да се търси съдебна отговорност от Бацелова , Симидчиев и другите ковид пропагандатори а не да продължават с лъжите
14
1
 
2
 
! Отговори
ани преди 1 седмица
няма умряли бебета в маалата, това е всяване на страх
13
4
 
17
 
! Отговори
САНДО преди 1 седмица
Залежават ли ви ваксите отровни ,залезават ли ??!
12
4
 
12
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 седмица
,да удари и една ваксина за Ковид,че нещо май вече не се актуален тая болест.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой вече не вярва на тези измамници !
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абсолютно против съм ваксината за измисления К19, но не си спестявайте тези от ваксинационния календар. Не вършете глупости, заради които ще страдат децата ви!