Главчев: Няма откъде да търся нов външен министър, не ги вадя от ръкава си

Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ
Обновена: 19 апр 2024 22:07 | 19 апр 2024 21:31, Анисия Иванова
237
Главчев: Няма откъде да търся нов външен министър, не ги вадя от ръкава си
Кадър: БНТ

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това каза в специално интервю за предаването "Панорама" служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма откъде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг", поясни Главчев.

На въпрос, че Стефан Димитров остава външен министър, кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

"За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. В момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика."

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Изключително трудно е да се намерят качествени хора, които не са политически обвързани за постовете на министри, каза още служебният премиер. Даже вчера в разговора си с Марк Рюте, като му обясних как се иска да бъдат непартийни кандидатури, той възкликна "откъде да намериш непартийни кандидатури", каза още Главчев. До голяма степен съм се справил с намирането на непартийни кандидатури, категоричен бе премиерът.

Не мисля, че ситуацията с Димитров е криза в кабинета, очевидно той се ползва с доверието на президента Радев, след като това е така, нека да видим какво ще се случи. Над 95% от назначенията на заместник-министрите са по предложения на служебните министри, които - както уточнихме, не са на ГЕРБ. Бих приел някаква много далечна връзка с ГЕРБ на ген. Запрянов, но как да търсим връзка с партията, като военните са деполитизирани по принцип в България.

Няма как на всички министри да проверя биографиите, и тези, които са ми давани за назначения, не знам някой да има връзка с ГЕРБ, обясни Главчев.

Относно министъра на земеделието Кирил Вътев и искането му за смяна, Главчев обясни, че казусът с него е съвсем различен - "още при първия ни разговор Вътев каза, че има колебания дали да поеме служебния пост, тъй като има сериозни забележки за работата на някои от заместник-министрите. Които на всичкото отгоре той сам каза, че той си ги е довел. Удовлетворих желанието му да освободя един от неговите зам.-министри, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си, и по-скоро в случая с Вътев той предпочете да напусне. Но и мен не ме удовлетворяваше темпа на неговата работа - за една седмица при положение че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи работата. Неговото е желанието да напусне, но имаше и взаимност", каза Главчев.

Вътрешният министър ще организира честни избори. Провел съм с него доста задълбочен разговор, аз също чух какво каза втората политическа сила, имах своите колебания, но след разговор с него те изчезнаха. Натежа и това, което се случи с професионалния ръководител на МВР - главния секретар - за мен щеше да е изключителен риск, ако след професионалното ръководство аз сменя и политическото, а точно след това се състоя среща със синдикатите в МВР, които ми заявиха, че ако сменя Калин Стоянов, ще са изключително демотивирани да работят на терен за изборите, обясни премиерът.

Бюджетното салдо е на плюс с 400 милиона, а фискалният резерв е 11.9 милиарда - това е към дата 31 март. Имаше притеснения в последните дни на предишното правителство, когато в последните му 2-3 се направиха огромни харчове за около 2-3 милиарда лева, в резултат на което и НС реши да спре тези харчове.

На въпрос дали е искал да стане премиер, Главчев попита: "Изглеждам ли ви щастлив от този пост? По време на разговорите с Радев преди да ми връчи мандата, аз му казах дословно: "Ако няма кой друг, ще поема поста. Не съм щастлив, но няма значение, аз съм политик и съм положил клетва да се ръководя от Конституцията и от интересите на народа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лелеле и то ми бил министър-председател, че и шеф на сметната палата. Да се чуди човек, да се трови ли или да се беси? На този Бойко не му звъни да му каже какво да прави, този сам звъни на Бойко да го пита!
166
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БГ народеца абсолютно си заслужава крадливите арогантни и про сти гербаджии.
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Бойко му обясниха, че съгласно новата Конституция Румен Радев има право да смени служебния премиер и цялото служебно правителство, ако загуби доверието му. Боцко си мислеше, че ще командва парада, но се оказа, че не е прочел новата конституция, която гласуваха. И затова накара марионетката Митов да се "откаже" от позицията. Жалка, некадърно организирана политическа маневра, в изпълнение на "препоръките" от Козяк за поставяне на интересите на Украйна преди интересите на България и българския народ.
164
2
 
5
 
! Отговори
Главчев преди 3 седмици
Абе прави сте колеги требва си за Боку една хубава доживотна присъда .Аз съм пичага иначе когато не служа на сатаната.
163
2
 
5
 
! Отговори
В други държави преди 3 седмици
Хората са доста по интелигентни свестни възпитани не са злобни и подмолни м1рши като БеГе из метта чалгарско и алкохолизирана която незнам защо наричате народ
162
2
 
5
 
! Отговори
Тази БеГе из мет преди 3 седмици
Си заслужава главчовците да ги управляват цел живот до края
161
0
 
4
 
! Отговори
Дърт Вампир преди 3 седмици
И пен ция и заплата влачи.БеГето е старчески дом за комунисти.
160
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А обмислял ли си варианта да си премиер и външен министър едновременно? Послушай ме, това е вървежно в последно време.
159
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
Споко Главанах ханъма, Бойко бей пак ще ти заповяда кой да предложиш от негово име, ти не си напъвай кадънската тиква с неща който са много над капацитета ти! На теб ти стига да знаеш кой бей трябва да олабваш, с това се изчерпва мозъчната ти дейност.
158
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Президентът се оказа прекалено голяма лъжица за ББ.След като Про100то го изпра, се издигна високо в облаците.Сега Радев го приземи.
157
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
Споко Главанах ханъма, Бойко бей пак ще ти заповяда кой да предложиш от негово име, ти не си напъвай кадънката тиква с неща който са много над капацитета ти! На теб ти стига да знаеш кой бей трябва да олабваш, с това се изчерпва мозъчната ти дейност.
156
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Глава има, но е празна.
155
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Невидим сякъш съм невидим...невидим....и сега навсякъде има материал....
154
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
160 Кой сътвори проклятието ПП, Радев антиевроатлантика. Няма кой да гласува импийчмънт в парламента, срещу руския послушник Румен Радев. За съжаление.
153
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България отдавна е само територия, за много напуснали я българи, туристическа дестинация. Затова Путин си купува лесно български политици, които преследват само собствената си изгода, нежели, интересите на държавата. Същите повтарят от сутрин до вечер, че са евроатлантици, но в същото време пълнят касата на "Газпром" и си прибират левчето отгоре. За тях парите не миришат, независимо откъде идват, дали от Русия, от трафикантите, или от "американски фирми" с руски капитали. ПП,ДБ са проклятие.
152
0
 
8
 
! Отговори
Ей това плашило преди 3 седмици
ще управлява няколко месеца едно мрънкащо стадо, с нос като клюн на сврака и в главата ГЛАВАНАК, а мозъкът му е по- малък от колибри, но сметка на всичко това е добрият "ваксаджия" на Тиквата ! Толкова с биографията на най-проsтия Министър-председател на България за цялата и история ! Ами то от ГЕРБ какво друго може да излезе ?
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България няма журналистика, а купени хора, които защитават измамници и брокери. Няма правосъдие, а поръчкови дела срещу политически опоненти. Сянката на зловещите тайни служби от времето на комунизма, още виси над страната, а децата на агентите си направиха олигархичен проект ПП, с патерицата им ДБ и окупираха властта. Затова българите ще продължат да напускат страната си. Ще останат фалшивите герои, криминалните и забогателите олигарси, които се обогатяват на държавната софра.
150
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
подаите си оставките и се махаите не се ли усещате че сте използвани за мюретадокато се въртите и не знаете какво вършите някои раздава порциите
149
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този човечец горкия не знае къде е! Бойко го остави на вълците и сега паника... Едно забравил, друго не помнел... Че какво търсиш там тогава? Лесно е като има кой да нарежда, ти си идеалния изпълнител. За да си шеф в Бг не ти трябват качества, а партийна принадлежност. И то правилната. Баце самодържеца върти баницата, а Пеевски угодно груичи покрай него. В момента сме заприличали на клоака...
148
5
 
3
 
! Отговори
Прав бе Алексей преди 3 седмици
Алексей се беше ориентирал към силните на деня - Израел. Но го думнаха. А можеше да управлява държавата, чрез партията си ПП. Жалко че не се случи. Все пак наследството му е живо. ПП още са партия. Аз ще гласувам за тях. Не за друго, ами защото Алексей Петров ги е създал. Иначе никога не бих ги подкрепил.