Главчев: Няма откъде да търся нов външен министър, не ги вадя от ръкава си

Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ
Обновена: 19 апр 2024 22:07 | 19 апр 2024 21:31, Анисия Иванова
237
Главчев: Няма откъде да търся нов външен министър, не ги вадя от ръкава си
Кадър: БНТ

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това каза в специално интервю за предаването "Панорама" служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма откъде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг", поясни Главчев.

На въпрос, че Стефан Димитров остава външен министър, кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

"За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. В момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика."

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Изключително трудно е да се намерят качествени хора, които не са политически обвързани за постовете на министри, каза още служебният премиер. Даже вчера в разговора си с Марк Рюте, като му обясних как се иска да бъдат непартийни кандидатури, той възкликна "откъде да намериш непартийни кандидатури", каза още Главчев. До голяма степен съм се справил с намирането на непартийни кандидатури, категоричен бе премиерът.

Не мисля, че ситуацията с Димитров е криза в кабинета, очевидно той се ползва с доверието на президента Радев, след като това е така, нека да видим какво ще се случи. Над 95% от назначенията на заместник-министрите са по предложения на служебните министри, които - както уточнихме, не са на ГЕРБ. Бих приел някаква много далечна връзка с ГЕРБ на ген. Запрянов, но как да търсим връзка с партията, като военните са деполитизирани по принцип в България.

Няма как на всички министри да проверя биографиите, и тези, които са ми давани за назначения, не знам някой да има връзка с ГЕРБ, обясни Главчев.

Относно министъра на земеделието Кирил Вътев и искането му за смяна, Главчев обясни, че казусът с него е съвсем различен - "още при първия ни разговор Вътев каза, че има колебания дали да поеме служебния пост, тъй като има сериозни забележки за работата на някои от заместник-министрите. Които на всичкото отгоре той сам каза, че той си ги е довел. Удовлетворих желанието му да освободя един от неговите зам.-министри, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си, и по-скоро в случая с Вътев той предпочете да напусне. Но и мен не ме удовлетворяваше темпа на неговата работа - за една седмица при положение че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи работата. Неговото е желанието да напусне, но имаше и взаимност", каза Главчев.

Вътрешният министър ще организира честни избори. Провел съм с него доста задълбочен разговор, аз също чух какво каза втората политическа сила, имах своите колебания, но след разговор с него те изчезнаха. Натежа и това, което се случи с професионалния ръководител на МВР - главния секретар - за мен щеше да е изключителен риск, ако след професионалното ръководство аз сменя и политическото, а точно след това се състоя среща със синдикатите в МВР, които ми заявиха, че ако сменя Калин Стоянов, ще са изключително демотивирани да работят на терен за изборите, обясни премиерът.

Бюджетното салдо е на плюс с 400 милиона, а фискалният резерв е 11.9 милиарда - това е към дата 31 март. Имаше притеснения в последните дни на предишното правителство, когато в последните му 2-3 се направиха огромни харчове за около 2-3 милиарда лева, в резултат на което и НС реши да спре тези харчове.

На въпрос дали е искал да стане премиер, Главчев попита: "Изглеждам ли ви щастлив от този пост? По време на разговорите с Радев преди да ми връчи мандата, аз му казах дословно: "Ако няма кой друг, ще поема поста. Не съм щастлив, но няма значение, аз съм политик и съм положил клетва да се ръководя от Конституцията и от интересите на народа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имаме едно момче, искал да пътува!
186
6
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
Драги Главанак, като ги търсиш само сред кадъните на Бойко няма как да намериш качествен човек, защото там има само кадъни, а не хора. Виж ако се разтърсиш извън списъка който Бойко бей ти е натикал в ръката, тъкмо виж си попаднал на качествен човек, ама от къде толкова мозък в една послушна кадъна?
185
6
 
11
 
! Отговори
Демокрация е преди 3 седмици
Дивият капитализъм унищожи България. От 9 000 000 при ***, днес българите са под 6 000 000, главно пенсионери.
184
2
 
1
 
! Отговори
Исихия преди 3 седмици
Абе то тая война с ексцентризма е започнала толкова отдавна - Даже Галилей е осъзнал жестокостта на някой хора. Ама защо уморихте моя Галилео да се препира с простаците! В случая поговорката: Защо уморихте моя Методи да се препира с простаците не върви, че Методиев по-голям *** от простаците ще излезе! Да цитираме Ралин: "По-корав от кремък,по-коварен от рака до ден днешен си остава простака!" Не мога да повярвам , колко е проссст, защо за бога той е толкова проссст....
183
1
 
0
 
! Отговори
Исихия преди 3 седмици
Абе то тая война с ексцентризма е започнала толкова отдавна - Даже Галилей е осъзнал жестокостта на някой хора. Ама защо уморихте моя Галилео да се препира с простаците! В случая поговорката: Защо уморихте моя Методи да се препира с простаците не върви, че Методиев по-голям *** от простаците ще излезе! Да цитираме Ралин: "По-здрав от кремък,по-коварен от рака до ден днешен си остава простака!"
182
0
 
0
 
! Отговори
Исихия преди 3 седмици
Значи това Based on popular demand!" Е много коварно да знаеш и следва от изречението:"Единственото , което е нужно в света да настане пълна диктатура и тирания и да видиш най-лошото в човека чрез войната е да убиеш ексцентриците, нали така Джорджи?"
181
3
 
19
 
! Отговори
Хм преди 3 седмици
Нямало качествени хора, необвързани с партия?!? Интересно е, той самият към кой се причислява,със сигурност се има за качествен! ИМА, има драги ми господине! И точно защото са КАЧЕСТВЕНИ не са обвързани с никаква партия. Апропо, а този митов е рядко мазно и гнусно човечЕ
180
0
 
0
 
! Отговори
Исихия преди 3 седмици
Аз ли? Слуховете за моята кръвожадност са малко преувеличени да ви кажа! Аз предпочитам да живея с другите хора не да ги убивам! Първото ми е по-интересно и по-мирно! Ама много малко хора тия дни са на моя разум (акъл по български)! Ама като толкова настояват!
179
0
 
1
 
! Отговори
Исихия преди 3 седмици
Шишииии , че знаеш да пускаш разни записи с които да държиш едни определени хора да ти върна жеста! Послушан разговор между един приятел и горната земя!"Ти не може да си представиш как застава пред мен и ми казва: Има 50 неща в тая стая дето мога да ви убия с тях!ТАЛАНТЛИВ МЛАДЕЖ!Да ама само с талант се стига доникъде! СЪГЛАСЕН СЪМ."
178
0
 
0
 
! Отговори
Исихия преди 3 седмици
Шиши, Шишииииииии искаш да ти цитирам нещо:"Идваш в родния ми град, лаааеш по мен като уличен ***, обявил си го за свой едва ли не, административно си го мародерствал и си загробил много хора!"На това му казвам аз самоубийство Шишиииии!
177
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да предложат на Ристьо Иванов - комитерна. Оправи конституцията и реформира съдената система, сега е ред да оправи и външната политика. заедно със секретарката си Надежда Йорданова са перфектен екип.
176
0
 
1
 
! Отговори
Исихия преди 3 седмици
Катастрофата на държавността е ясна Дороти! Затегнете предпазните колани, че Канзас казва Довиждане! Е той Сайфър не му хареса връзването на гаубицата! Какво? Халостен беше! Просто не искаш да се откажеш от тия .88 нали американо?
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Налм Денков трябваше да е външен министър. Защо не сложи него?
174
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главчев е пал ячо, в разговорния смисъл на думата.
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главчев е също като ***-Цвета Караянчева. Той се показа, че дрънчи на кухо още като председател на парламента. То в ГЕРБ вероятно има интелигентни хора (аз лично не се сещам за такъв), но всички си налагат автоцензура, за да изглеждат като лидера си, мутрата Борисов. Вижте например Желязков, досегашния председател на БЪЛГАРСКИЯ парламент. Да ви изглежда случайно свободен, независим, човек със самочувствие и самостоятелно мислене? Но той ходи тук-там да представя многовековна и древнокултурна България. Те шайката затова извадиха из ръкава си таз Габриел, щото хората не я познаваха, колко е клиш
172
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главанака е от шайката и не иска и не може да направи честни избори. Вота на избирателите е предварително опорочен.
171
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Точно си отговаря на фамилията главчев. Може с гордост да си я носи.
170
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главчев: "Каквото каже Бойко, това ще кажа и аз. При това съвпадението ще е абсолютно случайно!" :)
169
0
 
7
 
! Отговори
до 143 преди 3 седмици
Гербидж, държавата е превзета от нотариуси, Пепи Евровци и тем подобни. Каква точно роля играе твоя вожд не е много ясно, *** със сигурност е част от тая свинщина и винаги намира как да се направи на ударен, нищо да не направи по въпроса и някой друг да е виновен. Шиши също не е ясно как се издигна толкоз, надали е просто самостоятелен играч, сигурно някой го бута.
168
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главчев очаквано се оказа пълен мушмурок сричащ заучени изтъркани фрази, безлично протеже на банкянския престъпник