Управителят на БНБ: Еврото у нас през 2025 година, но по-вероятно не от 1 януари

Евентуално нарастване на данъците ще увеличи сивия сектор
Обновена: 18 апр 2024 10:38 | 18 апр 2024 10:11, Стела Стоянова
91
Управителят на БНБ: Еврото у нас през 2025 година, но по-вероятно не от 1 януари
Снимка БГНЕС, архив

България няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г., каквито бяха намеренията. На този етап по-вероятният сценарий е това да стане възможно по-късно през следващата година, казва в интервю за БТА управителят на БНБ Димитър Радев.

Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите".

В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, коментира той.

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено". По отношение на евентуална промяна в данъчния модел, за каквато напоследък се чуват гласове, управителят на БНБ коментира: "Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор".

На въпрос на какъв етап е достигнала техническата подготовка за приемането на еврото Радев посочи: "БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап от подготовката. Ние инвестираме сериозно в този процес и постигаме конкретни резултати и като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: БНБданъциеврокредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
1
 
! Отговори
Свети Рушвет преди 1 месец
Дано земетресение със 9,9 по Рихтер удари тази външна тоалетна наречена държава та се свършат многовековните и робски мъки .
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 58Нали осъзнаваш колко мозък имаш ?
60
12
 
9
 
! Отговори
до 58 преди 1 месец
Можем да ти кажем, че Евро не купуваме, защото нормалните хора работим с кредитни карти. Да, знам, че за бачкотещи бачкери като тебе кредитната карта е кредит, ама ц- не е кредит. Относно това какво мислим- ми цените са на 1 клик разстояние от тебе в интернет. Техника- най-евтина у нас. Нови автомобили- същото. Като цяло със СРЗ в София PLI е над средноевропейския. Вече, ако си бачкотещ бачкер в склада с 3-4к заплата, е друго, ама пак не си зле.
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РЕФЕРЕНДУМ !!!
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да споделя моя опит , пък вие може да кажете дали и при вас е така .Когато купя 500 евро например и отида в Германия , Гърция,Румъния , имам наблюдението , че с тези 500 евро си купувам много повече неща отколкото в България . Вие какво мислите ?
57
2
 
0
 
! Отговори
Не е сигурно преди 1 месец
Че теб ще те има до тогава, че да определяш.. евроГЕЙЙЙЙски ***
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще режели топките на българския Лев.
55
1
 
10
 
! Отговори
Беден богат ще носи преди 1 месец
Ще спасяваме фалиралата европа. Да доизтръскат на бедния брашняния чувал. Де сокротце со благо де със сопата.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много искат да ни го набутат, въпреки галопиращата инфлация, войни, ниски заплати и пенсии, дефицити и дълг.
53
3
 
8
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Дали ще е Съветски, Североатлантически, Европейски- Съюз е . А всеки съюз в един момент се разпада е това е доказано категорично от световната история, от хилядите съюзи превери още от древността до ден днешен. Ред е на Европейския Съюз . Еврото е към своя край и разпадането на Еврозоната ще представлява икономическа национална катастрофа за България. Жалко че много хора немогат да го видят към днешна дата ! Или го виждат но изпълняват чужди интереси !
52
2
 
5
 
! Отговори
Слава богу преди 1 месец
На некадърност ни управници че нито бюджет направиха нито инфлацията овладяха, благодарение на това ни се размина еврото.А тия тука дето си мислят че като вкарат еврото и ще настигнат Европа са яко заблудени. И още нещо когато беше кризата в Гърция ,и ЕС им наложи санкции обикновените гурци не можеха да изтеглят 300евро в брой на седмица,защото банките бяха запорирани от групата Германия, нищо че парите са си твои.
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя банка обменя 1 евро = за 1.95 лв без такси и без комисиони ? Ще ручате жабета здраво.Още в курса ще ви покръстят ,а после цените х2 х3 и за капак- ще разберете.
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз за един приятел да питам, като не искате евро защо всичките ви обяви за имоти са ви в евро? Кокошарник, който преди 5-6 години струваше 15-20 хил лева, сега му търсите 20 хил евро! Или когато искаме да взимаме, в евро е супер, ама като си купуваме лебеца ако може да е с левчета.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аеее няма да има никакво еуро беее....кат сврши впйната в Украине и ставаме руска губерния....и полвин еуропа и тя ...светът ше се раздели на 2 и почва борбаа между доброто и злото...онова там през океана, дето твори всички войни по света. Та стига с тая фалшива пара еурото...еурото е ка.***!
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление върпосът (поне за сега) е не дали а кога ще приеме евро-то. Г-н Радев вероятно не отчита, че преминаване към евро-то на дата различна от 01 януари, без значение коя година ще доведе до тотален счетоводен хаус. Вероятно е добре да се обгради с по-знаещи експерти в тази област. Няма как човек да разбира от всичко. А може и да го знае, но да не иска да се изразява политичски некоректно, защото приемането на евро-то е политически, а не икономически процес.
47
3
 
5
 
! Отговори
Бизнес преди 1 месец
Вкарайте евро, но да не ревете после! Работник и заплата под 3000-4000 Евро няма да има желаещи. Но пък ще има масово преселение на работоспособни хора навън в старчески дом. Ококор унищожи Стойността на Лева.100лввече са =10лв вече,шума.Има хипер инфация откакто Василев Виденов-2 от Промяната стъпи в МФ.Попиля Борд граден 30г.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаха, най-рано 2026 евраци, колкото и на някои много да им се иска да стане по-рано. Първо Шенген. И инфлацията, ако някой още не е разбрал. А с тия смени на кабинети, може и 2027 година.
45
0
 
7
 
! Отговори
По същество преди 1 месец
Ей, ***, ако си мислиш, че само това е еврозоната си много изтрещял и не трябва да се изказваш неподготвен. А фискалната политика? А лихвите? А контролът над емитирането и обръщението? А споделената отговорност за Гърция, Испания и други дупки? А още 1000 неща? Видиш ли, защото сме намерили вратичка да вземем само най-хубавото от еврозоната и можем да се откачим при катастрофа, давай да вземем и всичко лошо. ***.
44
8
 
6
 
! Отговори
Ванга преди 1 месец
Путинофили ке пуснат дълги бради и ке роват по кофите лето 2025.
43
3
 
14
 
! Отговори
По същество преди 1 месец
Някого питали ли сте дали иска?

Спонсорирани публикации