Д-р Николова: Трябва да има възможност да се изписват и хартиени рецепти

Не трябва да се вкарват безумни административни тежести, каза още тя
Обновена: 6 апр 2024 13:26 | 6 апр 2024 13:03, Елка Василева
13
Д-р Николова: Трябва да има възможност да се изписват и хартиени рецепти
Снимка: архив, БГНЕС

Не е възможно нещо да съществува само на електронна рецепта и да го няма на хартия. Какво се случва, когато има срив в системата и трябва да се изчака връзката да бъде възстановена, а пациентът чака лекарство? Това попита по Нова тв общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Според нея проблемите, за които се говори вече 4 месеца, свързани с електронните рецепти, не са решени. „Нека да има възможност да се изписват хартиени рецепти, когато няма възможност да се изпише електронна”, уточни тя.

Д-р Николова добави, че решението за евтини лекарства за сърдечно-съдови болести е довело до огромни опашки пред кабинетите. „Проблемът идва от там, че безплатното лекарство не може да съществува на една рецепта с лекарство, за което трябва да се плати, а медиците в момента трябва да преработят всички рецепти”, обясни тя.

„Не е възможно да се работи по тази административен начин. Не трябва да се вкарват безумни административни тежести”, каза още медикът.

Гергана Николова добави, че покритието в България на задължителните ваксини за миналата година е 93%.

Тя призова хората да не вярват на лъжливи реклами в интернет, в които медици рекламират лекарства със своите лица. Не се заблуждавайте, използват се имена на хора, без тяхно съгласие, допълни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
the best преди 1 месец
Докато най-потърпевшият - пациента - мълчи - ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА! И по-лошо ще стане, когато всичко по лекарско предписание стане с е-рецепта. Интересното е, че даже лекарите не могат са спрат МЗ и министъра на здравеопазването от това безумие, което искат да направят и правят - всички рецепти да са само електронни. НО докато се МЪЛЧИ - така ще е. Приема се , че сме съгласни със всичко. Поне дано на изборите да изразим мнение.......
12
1
 
4
 
! Отговори
несъгласен преди 1 месец
Аз не искам във всяка аптека да имат достъп до ЕГН-то ми! Това са лични данни и дали в даден момент няма да има злоупотреби с тях!
11
0
 
0
 
! Отговори
А КАК ЩЕ ЗНАЯТ преди 1 месец
КОЙ СКЛЕРО ТИК НА КАВИНТОН ДА ВИ СЛОЖАТ ЗА ВОЕНЕН МИНИСТЪР?!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Би трябвало да се изписват както електронни, така и хартиени рецепти. Това е в интерес както на болните, ака и на лекарите. Прекалено много административни експерименти се правят, които затрудняват тези важни ежедневни дейности.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаш дигитална тоалетна хартия.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има глуппаци, които искат да влязат в Матрицата.
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаме рецепти на пергаменти от заешка кожа. Не щеме компютри и електроника.
6
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3 Ами ако случайно аптекарят е неграмотен и не може и да чете? Пази Боже да си купуваш лекарство от аптекар, който в 21-ви век не можел да се оправя с електронна рецепта. Шута в *** на такъв аптекар и на трудовата борсата да си търси работа като хигиенист.
5
1
 
16
 
! Отговори
Пациент преди 1 месец
Тя цялата държава е едно безумие....
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рецепти трябва да се пишат и на пергаменти от заешка кожа. 21-ви век сме.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не всички аптекари могат да се оправят с електронните рецепти.Освен това самата система е доста глупава изписват се количества на бройка таблетка. Има лекарства със 3 броя,5 броя,12 броя 90 броя 240 броя... Както всичко в България замисълът е добър реалноста ужасна.
2
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С електронните рецепти е много удобно. Миналата седмица познат от Бургас ме помоли да проверя в софийските аптеки за едно лекарство, което му било изписано, но го нямало в Бургас. Отидох, казах му ЕГНто, провериха на компютъра, дадоха ми го, платих го. Какви са тези тефтери и бележки от Балканската война? Е, ако случайно спре тока или нещо мрежата или сървърът умре. Ама в нормална обстановка е ок.
1
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми да трябва да може да се краде.