За безопасност: Връщат мигащото зелено на светофарите

Камерите за скорост в София са прекалено малко, отчитат експерти
11
За безопасност: Връщат мигащото зелено на светофарите

Връщане на светофарите с таймер и нови звукови сигнализации за хората със зрителни увреждания. Това предвижда нова наредба на Министерството на регионалното развитие. Очаква се новите правила да са в сила съвсем скоро. Ще увеличат ли безопасността по улиците?

"Преходният период на смяната на сигналите е много важен хората да бъдат внимателни. Когато водачът бърза да мине, трябва да знае, че в насрещното друг има право да мине. Бързането на светофара не е добро. Преди кръстовището не трябва да се бърза. Свършва броячът, след това има преходен сигнал - жълт сигнал след зеления", коментира експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Кесяков в "България сутрин".

Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи уточни пред Bulgaria ON AIR, че наредбата говори за възстановяване на зеленото мигащо.

"До 2021 г. имаше масово разпространени таймери, тогава бяха обявени за незаконни и демонтирани. Беше премахнат и зеленият мигащ светофар. Таймерът не може да се възстанови навсякъде, защото фазата на умните светофари се променя според натовареността. Наредбата възстановява мигащото зелено", обясни той.

По думите му камерите показват, че между 3 и 5 пъти са се увеличили минаванията на червен светофар на местата в София, където няма мигащи светофар: "Когато шофираш и зеленото изведнъж спре, това е по-опасно."

"Шофьорът е човекът, който решава как да се движи. Понякога поведението му е свързано с незнание. Никой не иска да загива, да убива други хора. На курса го обучават само да държи волана и да натиска педалите. Манталитета не му го изменят, 30 часа обучение не могат да го променят", посочи още Алекси Кесяков.

Експертът по пътна безопасност подчерта: Българинът трябва да знае, че в движението трябва да пази своя живот, здраве и свобода. Всичко се изменя от една тежка катастрофа, на другия ден животът е друг. Спазвайте правилата за движение, пазете си децата и близките. Това зависи от нашето поведение. Често забравяме, че в движението човек губи живот, здраве и свобода.

"Предвижда се в София да се монтират нови 8 камери за скорост. Тези досега работят и има ефект. На Орлов мост никой не кара с превишена скорост. Информационни табла показват на водача с каква скорост минава. Идеята им е да се види на кои места най-много се превишава скоростта. Направен е анализ, ще се монтират 8 нови камери за скорост. В момента в двумилионна София има само две работещи камери за скорост. Превишената скорост се контролира само с технически средства", каза още гостът.

Вижет видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таймерите и зелената мигаща светлина не са решение за светофарите.Те също допринасят за катастрофи.Единственото решение е от зелено като светне жълто то да мига 4-5пъти и след това червено.Жълтият цвят е забранен за влизане в кръстовище...той е за изтегляне от него а мигането ще помага на големите превозни средства с по дълъг спирачен път като градския транспорт да могат да спрат.Всичко друго е лъжа и измама и плод на некадърно мислене.Имам близо два милиона километра зад волана.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди години, правителството на ББ отдели един млрд лева за електронно правителство. Какво го направи Томислав Дончев, не се каза, но такова няма. Така щеше драстично да се съкрати щата на ръчнообраротващите служители, ние, като бели хора, щяхме да си получаваме резултата от услугата в къщи. Примерно акт за раждане. Нищо такова не се случи. В която и община да отидете, ще видите опашки, устройство за билетчета с номерца, трошене на време и нерви и почти навсякъде намръщени физиономии. Това са парите ни.И второ: има огромна диспропорция в заплатите на държавната администрация. Сигурно е вярно
9
0
 
3
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
Не е за безопасност, а за пари е.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за какво беше цялата врътка първо да се махнат а сега пак да се слагат?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Също е добре таблата който показват таймерите да се направят поне 2 пъти големи за да се виждат отдалече. Сегашните където има инсталирани са прекалено малки и не виждат добре отдалеч.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таймерите са най доброто решение, което доказано работи. Трябва да станат задължителни навсякъде! И няма никакъв проблем да се интегрират и със умните светофари с променлив интервал. Има специалисти, знаят как трябва да стане. То вече е направено на някой места. Няма да откриват топлата вода.
5
9
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Зевс === Никакви далавери не е правила Фандъкова. Стига сте си фантазирали. Ако имаше нещо такова комунистите веднага щяха да почнат да го повтарят и да я разнасят, а вероятно и на съд да я дадат. А тя толкова време управляваше и 1 материал не излезе срещу нея. Броячите от светофарите ги махнаха по други причини. Преди живеех на Опълченска когато все още бях под наем и съм бил свидетел на невероятни гледки. Като му покаже брояча, че му остават няколко секунди и дава газ до дупка за да мине
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
лошото че на повечето шофьорки най-вече и шофьори и мига заето в мозъка.
3
1
 
4
 
! Отговори
Мигмиг преди 1 месец
С тази полиция ще имате огромни ядове в личният живот, махайте се докато е време от тази Държава на роми!
2
0
 
14
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
А, сетихте се, че мигащото зелено е удобно нещо, а броячите изчезнаха, понеже Данчето Фандъкова направи една далаверка с "умните" светофари, парите са зети, *** светофарите са все така глупави.
1
0
 
7
 
! Отговори
Еми преди 1 месец
Да върнат и секундите ся, щот едно мига 5 сек, друго 2 сек