Над 50 000 украинци са с временна закрила в България

Децата от Украйна се интегрират добре, оцени посланик Илашчук
13 мар 2024 16:09, Елка Василева
184
Над 50 000 украинци са с временна закрила в България
Снимка: архив, БГНЕС

Към момента в България пребивават над 50 хиляди украинци, които са получили временна закрила, каза за БТА посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук.

Тя допълни, че посолството активно си сътрудничи с българското правителство, за да бъде подпомогнат процесът на обучение на децата. В диалог сме с Министерството на образованието и записването в българските училища е свободно, допълни дипломатът.

По думите ѝ децата от Украйна се интегрират добре в страната ни. Освен това са изградени и функционират и центрове за обучение по правилата на украинската образователна система, като там децата учат майчиния си език и историята на родината си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 81 Куку, наистина си Куку, значи украинците са наши братя, а руснаците не? Все едно да каже някой че македонците са му братя, а българите не. Ти си за Карлуково! неслучайно си се писал Куку.
79
5
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Човек нищо не работят!Хванат се някъде до аванс или заплата,после не можеш да ги намериш!Отиди на минералната тръба на "Дружба" всякакви закъсали баджанаци зарибяват камериерка и кухненски работнички с бутилка евтино вино или уиски!Някой беше писал,че се разнасят венерически болести и си е вярно!Намазаха наще мексиканци и турчета строителни работници от делиормана
78
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДА ГИ ПОКРИЕ 2 МЕТРА ПРЪСТ. ПИЯВИЦИ НАЦИСТКИ.
77
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето 50000 бели майки за разплод чакат да раждат бели деца ,не като милите "инженери доктори" от другата вяра, какво лошо има нали имаме отрицателен приръст ,защо с такава злоба и омраза пишат русофилите срещу тях не мога да ги разбера.
76
2
 
17
 
! Отговори
ДО 78 преди 2 месеца
След една седмица прекарана в Перник, украинските бежанци, помолиха за хуманитарен коридор до Мариупол.
75
2
 
24
 
! Отговори
До 70 преди 2 месеца
Как точно да интегрираш и да накараш да работи някой, който живее за без пари на морето и получава 40 лева на ден отгоре на това.
74
23
 
3
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
Украйнците са наши братя и нормалните българи винаги ще помагат с каквото можем!Русофилите изначално са комунисти и анархисти,един път в годината излизат с руски знамена през останалото време гледат турски сериали,ходят на пазар и почивка в Турция,слушат маанета,като закъсат здравословно пак за Турция реват!
73
3
 
21
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Колко да е "временна " - повече от 2 г на чужда издръжка, на първа линия 5 * хотелче, зарити с лимузините в дюните. А наш магнитски днес страда , че тагаренка не била пратила ръкавички с 5 пръста.
72
3
 
21
 
! Отговори
Варненец преди 2 месеца
Където видите украоинец, а те си личат много бързо като са с украинка, а те още повече си личат им казвайте: Дезертьор, кво правиш тук ве? Бегом на фронта да спасяваш родината си ве!
71
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой има ли данни колко от тези 50 000 са настанени по брега на морето и колко във вътрешността на България?
70
2
 
18
 
! Отговори
до 70 преди 2 месеца
Те не могат да се справят с фалшивите дипломи в България, Вие очаквате да се признаят дипломите за висше образование на украинците? А Украйна членка ли е на ЕС? Как ще се признават дипломите от държава, която не е член на ЕС? Българските дипломи признават ли ги в ЕС? Къде не признават българските дипломи за висше образование? След като не знаят български език къде ще работят с диплома на вишисти?
69
2
 
19
 
! Отговори
Варненец преди 2 месеца
Преди месец пътувам по бул. Република във Варна със автобус и шофьорът спира. Гледам аз една кола с украинска регистрация в лявото платно леко чукната. В дясната лента бус с напа регистрация и той чукнат. И му вика шофьорът на буса на украинеца на видима възраст 40 години да се махне от платното. Оня не реагира. И накрая шофьорът на автобуса с който се движех му се разкрещява: Ей, украинскаааа отрепкоооо, що не си на фронта веее, дезертьооор? Гоня график, а ти ми стоиш тука и даже катастрофираш
68
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Cpeщaм rи, noвeчeтo ca читaви xopa, gocтa paбoтят, gaнo ce ycтpoят goбpe тyka
67
5
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Това нахално и нагло племе,когато и да го изгоните ще е късно!Интересно защо в цяла Варна се носи РУСКА реч
66
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 72"А продължаваме ли ,да им даваме,по 40лв.на ден,))))Що си мислиш че некой ти вярва.
65
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
50 000 русоляви и синеоки бъдещи български граждани мразещи до дъното на душата си Русия. Браво само такива бежанци ни трябват.
64
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А продължаваме ли ,да им даваме,по 40лв.на ден,или са спрени,питам защото съм пенсионер,и ние с "големите европейски пенсии от 523 лева,също искаме по 40лв.
63
7
 
7
 
! Отговори
mnn преди 2 месеца
Проблемът не е в бежанците, а в това, че държава не прави нищо, за да ги интергрира. Например много от тях са с висше образование, но законово не е уредено как да им се приемат дипломите. Политиците лицемерничат, че мислят за Украйна, за да се харесат на Посолството, а реално не правят нищо за бежанците тук.
62
3
 
26
 
! Отговори
Лични наблюдения преди 2 месеца
Имам лични наблюдения,с т.н.бежанци.Настаниха ги в почивна база-спонсорисе отзоваха,с пари,с продукти(купуваха им и дамските хигиенни материали).Повечето бяха с джипове,нозапочнаха да мъкнат продуктите по стаите,да се презапасяват.Някой отиваха с колите си в областният град,но никого не взимат друг.Ние давахме дежурства на рецепцията в свободното си време,те започнаха да се отнасят с нас,като с прислуга.НИКОй,ама никой,не може да ме убеди,че заслужават приятелско отношение.Оправдавам Путин....
61
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали знаете, че в България временните неща се превръщат в постоянни? Всичко временно става завинаги. Тези ще ги хрантутим до гроб.