За 2 месеца има почти 2000 отвода и самоотвода на съдии

Броят им бил стряскащ, имало злоупотреба с този инструмент
21
За 2 месеца има почти 2000 отвода и самоотвода на съдии
Снимка: БГНЕС

Броят на отводи и самоотводи на съдии от дела е стряскащ. "В последните 3 години в България имаме над 41 600 отвода и самоотвода, отводите са 4500, докато самоотводите за 37 000", съобщи в интервю пред БНР Екатерина Баксанова от Правната програма на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Това е изключително стряскащо заради това, че изглежда е започнала злоупотреба с този инструмент", предупреди тя. "От началото на годината са два месеца и имаме почти 2000 отвода и самоотвода, разбира се, отношението пак е в полза на самотводите", обяви Баксанова. Данните са от публичния регистър на отводите и самоотводите на съдиите у нас.

По отношение на няколкото комисии по случая "Нотариуса" – в НС, в ВСС и др., тя коментира, "очакванията ми не са високи като институционален отговор – нещо да бъде свършено като повдигане на обвинения и разследване".

"Ролята им по-скоро е в осветляване на фактите и обстоятелствата по случая. Виждаме какви перверзии, защото само за тази дума мога да се сетя за арестуването на психично болен човек. Виждаме, че държавата, където трябва да полага грижа към уязвими хора, всъщност какво прави - повторно ги виктимизира. И цялата репресия се насочва към тях, не говоря само Червения пират, но виждаме същото към съдия Цариградска. Ако прокуратурата е част от престъпния кръг, има данни, че прокуратурата участва в паралелно правосъдие, как да очакваме нещо да се случи, когато хора от прокуратурата са замесени, аргументира се Баксанова.

За нея проблемът с отводите и самоотводите "не е толкова в законодателството и случаят със съдия Цариградска го доказва, че съдията може да продължи да си изпълнява задълженията с характер, то даже  не е характер, то е нормално съдийско поведение".

"Чрез легитимни средства се постига нелегитимен резултат, виждаме го чрез дисциплинарни проверки, които завършват с наказание или непроверка от Инспектората. Установи се, че Инспекторатът в целия мандат – редовен и изтекъл, нито веднъж не е проверил СГП, която повдига и има правомощия да повдига обвинения на магистрати, за които има данни за престъпление. Да напомня на г-жа Точкова, че нейната предшественичка Анна Караиванова, която беше главен съдебен инспектор, също беше с изтекъл мандат, но тя си подаде оставката", коментира Екатерина Баксанова в предаването "Преди всички".

„И при съдия Цариградска и съдия Лазаров започват отвод, започват заплахи, принуди и макар да е средство, което да гарантира справедлив процес, на практика виждаме нещо притеснително  при прегледа на публичния регистър на отводите. Възниква основателно съмнение дали причините не са други дали става въпрос за натиск, страх, мързел. Трябва да има факти, за да става видимо за очертаващ конфликт“, обясни Екатерина Баксанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: отводсъдии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Тхц9 преди 2 месеца
И аз искам отвод .ама съдията не го интересува,кара си без да спазва етичния кодекс и ще ме осъди ...
20
1
 
1
 
! Отговори
За пари... за много. преди 2 месеца
До Анонимен Винаги, когато има самоотводи и отводи нещата не са чисти и се правят за пари!! ... ВИНАГИ когато има самоотвод, това е защото няма пари за подкуп. Ако някой дава... и то дава щедро, няма на света съдия, който да си направи самоотвод. Да не е луд. Съдиите нямат интерес единствено към дела от които нямат далавера. ЗНАМ го от личен опит.
19
0
 
1
 
! Отговори
бай Съдия преди 2 месеца
Нормално е. Все повече режисирани и манипулирани дела. И съдиите какво да правят? Особено пък ако вместо да им дадат подкуп ги карат по политическа линия да оправдават дечицата на разни политици и "изве3стни" с влияние. Няма стимул и за това по-добре самоотвод, отколкото да се набутва бай Съдия в някакво блато дето го е сътворил тоя или оня кметски или партиен син. Те вече от простолюдието почти не правят престъпления.Щото за кокошка, няма прошка. То няма и пари за бърза кола.Няма и за дрога...
18
1
 
1
 
! Отговори
Демокрация е преди 2 месеца
Свиквайте роби, пардон свободни евронатовци. Така е и на Запад.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Винаги, когато има самоотводи и отводи нещата не са чисти и се правят за пари!! Знам го от личен опит!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Чочо преди 2 месеца
Което води до извода, че съдебната система в България не работи, проядена е от корупция и зависимости. Съдии, нежелаещи да отсъждат и прокурори нежелаещи да разследват.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как са се сетили да следят тази бройка?
14
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
С отвод или не, заплатата си върви. За какво да работи като може да си набие отвод и накрая на месеца си знае заплатата. Я вкарайте промяна в закона, че при самоотвод се отказва от 2 месечни брутни работни заплати, а при 3 отвода за годината се отказва от практикуването на тази професия! Да видим тогава колко отвода ще има за годината!
13
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 месеца
Нотариуса ги стряска от гроба! Спотайват се и не смеят да вземат знакови дела да не им излезе името отнякаде!
12
1
 
4
 
! Отговори
Като видиш преди 2 месеца
Градски прокурор и съдия да мутрее в чисто нова х6-ца и ти става кристално ясно какви кинти заработват.. вече по-нагоре там схемите са дебели. Всеки иска лукс, а за лукса трябват пари. Циганизирахме държавата във всички институции. Връщане назад без падане на много глави, буквално, няма!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв е изводът, че всички тези 2000 магистрати и то само за два месеца имат или някога с аимало нещо общо.....
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сряскаш но за тях не е ,и що съм дават отвод ?
9
3
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 месеца
Избират си делата ... Нормално. Никой не работи за слава
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съдебната система не е независима, Съдебната система е БЕЗКОНТРОЛНА!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това говори за поредния системен проблем в системата, липса на законодателство и безотговорност. Така държава не става!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами как няма да си правят от води-всички са увити, усукани, в Ла... та са, един да прекъсне връзката и.... гърми. Ако аз или други хора откажат да работят, нали знаете какво следва. А те го играят "обидени и сърдити", правят си отводи и лапат по 7,8 000 на месец(без рушветите и схемите).
5
0
 
12
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Отказ от правосъдие, а заплатите им вървят....
4
0
 
13
 
! Отговори
Генчо преди 2 месеца
Как си получават месечните заплати като отказват работа? Възможно ли е това в БГ? Явна да, даже умишлено е създадена тази възможност, за да обслужват чужди интереси!
3
0
 
8
 
! Отговори
пожелание преди 2 месеца
Ами като не искат да работят -да напускат !! Какъв е проблема !!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбира се че ще има самоотводи. Подсъдимите са техни роднини, приятели, близки, сътрапезници, събутилници, съфинансисти...

Спонсорирани публикации