Филип Димитров: В КС трябва да са хора с ярък политически профил

Станислав Димитров, Васил Гоцев, Янаки Стоилов бяха политици
16 яну 2024 13:05, Петър Бойчев
65
Филип Димитров: В КС трябва да са хора с ярък политически профил
Снимка БГНЕС

Конституционният съдия и бивш лидер на СДС Филип Димитров коментира новите предложения за висши съдии.

„Конституционният съд не е съд в строгия смисъл на думата и както съм подчертал още някога в дисертацията си, е замислен по-скоро като арбитър между институциите", заявява бившият премиер пред faktor.bg.

Филип Димитров бе министър-председател на първото демократично избрано правителство на България. Един от знаковите политици на прехода. От 2015 г. е конституционен съдия.

Към този момент три са предложенията за конституционни съдии – на Десислава Атанасова, Борислав Белазелков и депутатката от "Възраждане" Цвета Рангелова. Ето какво още казва Филип Димитров за участието на политици в тази специализирана институция: "Естествено е в Конституционния съд да участват лица с ярък политически профил. Това колко скоро те са били в политиката, не се мери на години.

Например Станислав Димитров, Васил Гоцев, Янаки Стоилов влязоха в Конституционния съд почти директно от политически постове. Това не ги прави лоши конституционалисти. Нито лоши конституционни съдии. Напротив.
Станислав Димитров дори беше носител на почетен знак – израз на уважение от колегите му и след напускането.
Опитът на хората, които са били съдии, добавя към широтата на подхода, но не трябва да го изчерпва. Аз самият не съм бил съдия, което мисля не ми пречи. Впрочем  мисля, че имам достатъчно ясен политически профил, което не ми попречи да бъда достатъчно уважаван и като заместник председател и на Венецианската комисия.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не всеки политически профил е ярък и точно това е проблема.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората трябва да вземат нещата в свои ръце а не да се надяват на някакво чудо и на някаква добронамереност защото няма такава. Разберете го това.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Казваха му Фил-безкрайното изречение!
44
0
 
5
 
! Отговори
Д@ГиСкопим преди 4 месеца
На тази снинка, ето тук, липсва само Драгалевския гърбав и крадлив Ай дук.Единият доказан гей-зер, другият го млатеше жена му с точилката и го ругаела не като президент, а като каруцар.
43
1
 
4
 
! Отговори
АнатаемаБоклуци преди 4 месеца
Тези двамата бяха от СДС-Шайката, от котилото, което изкорми държавата, унищожи държавността, наложи корупцията и шуробаджанащината в институциите като фактор за издигане, окраде де що можа, а това, което не можаха да окрадат го разрушиха ,превръщайки всичко в руини и скрап , прокудиха децата ни, превърнаха родината ни долнопробен и смърдящ евро-гейски клозет и в англо- краварска колония.И понеже крадяха и с г ...за си ,се изпокараха кой колко е крал е разтуриха гейския вертеп на ул.Раковска.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз мисля че за всеки интелигентен човек е ясно че за всяка една длъжност човек трябва да е компетентен.Ако не е компетентен е неподходящ.де факто .
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейкин ти да не си учил в Свищов на учебници от 79, които нямат нищо общо със съвременната икономика?
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Филип Димитров и негоите хора не го понасяха. Затова му дръпнаха чергата. няма ли поне акъл да схване на какво мяза УМСТВЕНО. Използването на завъртяни изречения не го издигна в очите на никого.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Крадливото нищо пак говори глупости. В КС на първо място трябва да са качествени юристи, с много знания и опит, основно в правосъдието, писали решения, а не дописки и докладчета за тайните служби.
38
0
 
8
 
! Отговори
Гошето преди 4 месеца
Значи, според фильо, не е важно да познаваш законите. Важно е да си политическа к...у...а. Национално-предателски медии, дават думата на национално-предателски кукундрели.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Янаки Стоилов мисля че е професор и преподавател а деса е една поетеса.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И в Мешерето не са съдии. В Мешерето е важно от кой клан си и от кой род си. Изгавриха се и с КС.
35
1
 
7
 
! Отговори
ХП преди 4 месеца
Бях забравил този мъдър човек как "мъдро " ни приватизира заедно с другарите си - демократи, но неграмотни търговци!!
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Конституционният съд не е "съд", казаха Боко, Ф.Д. и Славов от "Бандата на кратунковците". По Бокова воля, налага се да сменим името на "Конституционно мешере". Моля, спазвайте волята Бокова, за да ви е добре на земята и на небето. Да бъде волята Бокова.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Янаки Стоилов все пак целият си съзнателен живот е посветил на правото, което не може да се каже за Деса
32
6
 
3
 
! Отговори
До коментиращите! преди 4 месеца
Като коментирате злостно и с каруцарски език хора, които ви надминават стократно по ум и морал по-големи ли се чувствате!? Не, това се нарича завист и липса на морал типична проява на мерзавци!
31
4
 
1
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 4 месеца
Фильо искаш да кажеш хора със ярка Българска самоосъзнатост и вяра в народа, или пак искаш да ядеш.... Забравил си миналото май, а то май ще се повтори.
30
1
 
7
 
! Отговори
Хах преди 4 месеца
Най-жалкият премиер в територията, който се уплаши и сдаде властта, тръгнал и той да ръси мозък!
29
2
 
5
 
! Отговори
Бате Фильо,защо даде преди 4 месеца
бълг.гражданство на 200 000 евреи, напуснали България и установили се в Израел? И сега, зор да се прокара закон, според който те, с двойното гражданство да могат да стават депутати и министри у нас, да управляват и да променят законите ни. Знаеш ли колко от работещите промишлени предприятия и строителни фирми у нас са еврейски, но се водят на името на българи-подставени лица? Запитай се има ли у нас сфера, в която да няма евреи на ръководни длъжности, а според преброяването броят им е под 1 400.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
изкарват всички стари американски кукли от нафталина

Спонсорирани публикации