Десислава Атанасова се запътва към Конституционния съд

Изтича срокът за номинации от НС
9 яну 2024 16:45, Петър Бойчев
98
Десислава Атанасова се запътва към Конституционния съд
Снимка БГНЕС

Четвъртък, 11 януари, е крайният срок за предложения за двама нови конституционни съдии от парламентарната квота. Според последна неофициална информация се очаква да бъдат номинирани председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков, съобщава БНР.

Конституционният съд ще каже колко години ще е мандатът им. След като две години съдът работи с непълен състав заради непопълнената парламентарна квота, миналия октомври президентът Румен Радев го сезира с искане да разтълкува разпоредбите от основния закон, свързани с началото, края и продължителността на мандата на конституционните съдии.

Според Конституцията той е девет години, а свои представители по определена процедура излъчват освен Народното събрание и президентът, също и върховните съдилища - ВАС и ВКС.

Юристите са разделени - дали двама съдии, които с голямо закъснение предстои Народното събрание да избере този месец, трябва да изкарат пълен деветгодишен мандат, или да довършат остатъка от него, което е малко по-малко от седем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Петя преди 4 месеца
Хм Деса да си гови манджи на Шиши!Нали са заедно вече!!Она за юрист-консулт не става!
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди нея бяха издигнали една специалистка по поцинкованите кофи . Сега тази бръмчилка , просто падение отвсякъде .Това е върхът на сладоледа ! Или на посредствеността !След нея онзи с късите крачета напира за добре пдплатена службичка , виждате ли какви мераци , като на чичо Денчо който искал да върти клечката , демек диригент да става. Така и тези красавци.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това вече ще е върхът на всичко , което можаха да сътворят ! Че тзи женичка е устата е ясно , но какви знания им под прическата не е ясно . Пази боже , сляпо да прогледа !
78
0
 
10
 
! Отговори
ПП преди 4 месеца
Никакъв лекар не е Деса и пази боже.Има юридическо образование(диплома) отРусенски университет"Ангел Кънчев".Колко е работила като юрист господ знае.По горе някой е писал,че тая става за чистачка на гарата да,но в Дулово.
77
0
 
10
 
! Отговори
чиститу бугаристанци преди 4 месеца
Тиквата разгражда държавата като проказата плътта .
76
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Половите палавници в КС са сигурно кът....
75
0
 
3
 
! Отговори
поредната гавра преди 4 месеца
'Че менуят ли топицерията та са я призовали да изстърга старата? В Конституцията има най-много " членове " , сите ще ги " изтълкува "
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За чистачка на гарата става Деса.
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Боко е велик, защото от калинка прави мааггаре, от магарето прави конституционен съдия.
72
1
 
9
 
! Отговори
Тая преди 4 месеца
Освен за околовръстното ,за друго не става.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Конституционния съд особено в началото, почти всички или поне половината бяха без капка ценз, с нулев опит като съдии, с подмокрено реноме и некадърни за длъжността, обаче сервилни. Дори имаше съмнения за някои от тях, извършващи икономически престъпления (получени "подаръци" и покупки на имоти на цени, каквито няма как да оправдаят с официалните си възнаграждения). Това бъдещо назначение е точно в стила на тези назначения - слагане на хранилка на свои сервилни личности.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредната подигравка с конституционния съд! Тиквата отново навира там хора без ценз, както обичаше да прави в предишните години. Тази никога, ама никога не е била съдия. Сега я набутват в КС с една единствена цел - да изпълнява политически поръчки, както всички други набутани от Тиквата там. Слагането по същия начин на Филип Димитров беше чиста подигравка с КС, но тази поне не е дала признаци, че не е със всичкия си поне
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На нея не и нужно да разбира от право, важното е да гласува както вожда каже.
68
1
 
15
 
! Отговори
Юрист 30г.стаж преди 4 месеца
Късам си дипломата от Софийския университет публично! Срам!
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това ще е венеца на съдебната реформа! ПП-ДБ и Ицо Мравояда много се гордеят с независимя съд и прокуратура които извоюваха!
66
0
 
11
 
! Отговори
Аууауууауу преди 4 месеца
Това шега ли е!?
65
1
 
8
 
! Отговори
Батьо преди 4 месеца
Тази идея е от калибъра на едновремешната идея (така и не се разбра Кой? я роди) Шиши да стане председател на ДАНС. Дано е някаква лоша шега. Според мен ББ е оглупял напълно. Този човек имаше инстинкти, но сега му е време да стане и той Почетен председател като А.Доган и да си ходи в Банкя. Лошото е, че няма читави хора, които да управляват държавата. Не ми сме говори за ПП, че почва да ми се гади.
64
0
 
19
 
! Отговори
Майко мила преди 4 месеца
И това доживяхме. Какво падение
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ццц
62
0
 
10
 
! Отговори
КАК, КАК преди 4 месеца
ужас, неподходящо, ама никак

Спонсорирани публикации