Ще блокира ли Австрия и непълния Шенген за България и Румъния?

Виена обвързва влизането с условия, които не присъстват в Шенгенското споразумение
129
Ще блокира ли Австрия и непълния Шенген за България и Румъния?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Виена обвързва влизането в т.нар. въздушен и морски Шенген на България с условия, които не присъстват в Шенгенското споразумение. А Австрия може да блокира дори и "олекотения" Шенген за България и Румъния.

Като пример за подобни условия към България австрийският "Дер Щандарт" отбелязва изискването на българо-турската граница да бъдат изпратени поне три пъти повече служители на Европейската агенция за защита на границите "Фронтекс", пише "Дойче Веле". Броят им следва да се увеличи и на сръбско-българската граница. За тези условия става дума в съвместната декларация на Австрия, България и Румъния от 29 декември.

България и Румъния трябва да приемат обратно мигранти, влезли през тяхна територия

"Дер Щандарт" припомня и друго: постигнато е споразумение София и Букурещ да приемат обратно всички кандидати за убежище, които са били за първи път регистрирани на териториите на двете държави, а впоследствие са се озовали в Австрия. В Дъблинския регламент е предвидено, че кандидатите за убежище нямат право да избират страната от ЕС, която им предоставя защита.

Австрийското издание сега отбелязва, че това трябва да става в рамките на един месец, както е предвидено по регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури двете държави отговарят, ще бъдат връщани в по-кратки срокове, коментира австрийското издание. Австрия желае и да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, които да извършват проверки на място. Германия от години е разположила подобни служители на някои от летищата в Гърция.

Ангажименти и за ЕК

Европейската комисия също пое ангажимент по въпроса и уточни, че може да се използват и ресурси на Европейския корпус за гранична и брегова охрана, особено на границите между България и Турция и между България и Сърбия. Предвидено е също отпускането на европейски средства за високопроходими автомобили, дронове, системи за електронно наблюдение и за изграждането на ограда.

"Дер Щандарт" припомня, че продължителни дипломатически усилия от страна на правителствата в България и Румъния са довели до разглабването на австрийското вето за присъединяване на двете страни към Шенген. От 31 март 2024 г. паспортният контрол на летищата и морските граници предстои да бъде отменен.

Премахване на граничния контрол на двустранна основа не е възможно

Не е възможно да се премахне граничният контрол между отделните членове на Шенген на двустранна основа, обяснява експертът по европейско право Валтер Обвексер пред австрийското издание. Според договорите за присъединяване към ЕС отмяната на паспортните проверки е приложима само ако Европейският съвет приеме единодушно съответното решение.  "Без одобрението на австрийския представител в Европейския съвет пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген не е юридически възможно", посочва Обвексер. Казано по друг начин – Австрия може да продължи да блокира.

Виена е поела ангажимент в рамките на споразумението да "обсъди дата през 2024 г. за евентуална отмяна на контрола и по сухопътните граници". Това ще зависи и от това доколко успешно се прилагат мерките, както и дали миграционната ситуация в Австрия се е подобрила.

По вътрешнополитически причини?

Германският ТАЦ припомня, че през есента на 2024 г. в Австрия предстоят парламентарни избори. Австрийската народна партия вероятно ще се опита да изпревари дяснопопулистката Партия на свободата на Австрия, която според всички социологически проучвания води сред десните партии. Твърдата линия по въпроса за Шенген би могла да помогне за това, коментира изданието. Поради това и мнозина подозират, че е малко вероятно правителството във Виена да смекчи своето "не" за за пълноправното приемане на България и Румъния преди вота. Австрийският кабинет обаче съобщи, че преговорите с двете страни продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: АвстрияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не ни интересува!
102
0
 
2
 
! Отговори
Шенко преди 4 месеца
Когато се поставят определени условия от Австрия към Румъния и България,то това показва,че нещо не е наред в отношенията и политиката между тях. Сега помислете хубаво,че Шенген не е лъжица за нашата уста и че управляващите българоубийци в правителство и Парламент са част от друга игра.Едни ще идват и ще си отиват а ние оставяме заложници на вечния балкански кръстопът! С наведена глава, сгънати крака и здраво нагъзени на Запад!
101
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
Питам изначално:Защо бягат милиони от мюсюлманския свят?Нали според самите мюсюлмани техния свят е най-добрия,най-хуманния,най-технологично развит,състраданието и обичта е на най-високо ниво и пр.?Идват в найшия свят и започнат да взривяват бомби,да колят невинни,да грабят и изнасилват.Лично аз като християнин, повече не мога да търпя това положение.Готов сам да им отговоря по начина,по който мюсюлманите ни нападат.Десетки години от глупост не им правехме дори забележка,сакън да не се обидят.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От какво бягат "бежанците" от Афганистан. Нали там закараха демокрация от Американски тип??
99
0
 
3
 
! Отговори
Саш от Еквадор преди 4 месеца
В Америка ако ти влязат неканени гости в имота ги отстрелваш за секунди . Няма значение черни ли са , бели ли са, зелени ли са , шарени ли са. Кой разбрал - разбрал.
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То хубаво, ама бежанците не искат да стоят в България, помощите са им малко. Насила ли да ги държим тук?
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България нито има възможност да приеме всички бежанци регистрирани в нея, просто няма общежития, нито може да ги задържи. Ниизпълнимото условие ще е повод, никога да не ни приемат в Шенген.
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе нали вчера писахте, че това за мигрантите е вражеска лъжа?
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще блокират ама друг път, австрийците скачат от радост, ще се отърват от афганите, да му мислят Румъния и Бг, ЕС ще си отдъхнат.:))
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимендо 73 оскъпяване на стовките в магазинте заради границите... Ми ако спреш да ядеш полски ябълки, или турски домати... и почне да се произвежда близо до всеки град няма да чакаш ни граница ни 2000км тира да измине... Немските са по-евтини защото техните фирми поръчват огромни количества и от там има по-добри отстъпки за количества... немските кисели краставички пък са по-евтини от Българските - продуктивност на труда.. ако няма корупция всичко става по-евтино..
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как ще ги връща щом те бежанците или и/мигрантите не показват не само български легални визи за пребиваване в България как за първо регистриране в държавата,която издава точно такива визи за срок и цел на посещение или други държави,които издават визи за тази цел,а и не показват легални паспорти на които да се постави печат за отбелязване дата,година на влизане,излизане,което узаконява заедно с визите пребиваването им,но инак как престигнат в Австрия и ЕС,Шенген зона,веднага си дават паспортите
92
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 4 месеца
А в Русия може ли? Така мечтая. Утре тръгвам пеша.
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Успешен инвеститор Всъщност навремето Англия е искала да приеме еврото, ама нали знаеш случката със Сорос и не е покрила критериите за инфлация.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А дано. Ама надали
89
9
 
22
 
! Отговори
Успешен инвеститор преди 4 месеца
Никакъв Шенген, най-добре е извън Шенген, а още по-добре извън ЕС. Англия защо напуснаха ЕС и Шенген? Като бяха в ЕС си бяха на тяхната си валута паунд (лира), а България трябавло да приеме еврото. Че от какъв зор? Всичко в тази държава става без рефенедум. Няма и референдум за конституционните промени. Как я мислят.
88
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дъблинското споразумение не работи, не се спазва и не трябва да бъде спазвано. То е от 2013 г., преди войната в Сирия и последствията от климатичните промени т.е. преди огромните миграционни вълни. Ако се спазваше, всички мигранти щяха да остават по границата и в Австрия не би имало даже един бежанец. Очевидно това не е така. Дъблин не е нещо, което държавите спазват и е крайно време да престанат да ни обесняват,че е едва ли не задължителен. Никой не го спазва и чака отмяната му с нещо по-добро.
87
1
 
17
 
! Отговори
Анализатор преди 4 месеца
Факт е,че Австрийците са ФАШИСТИ на квадрат.Бойкот на всичко австрийско.
86
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не искаме афганистанци и сирийци тук!
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който е канил мигрантите, да си ги приема и да им бере грижата.
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещата ще се подобрят едва тогава когато начело застане честен човек без зависимости като днешните крадци хванати за топките от посолствата, дотогава България ще потъва със страшна скорост, горките нещастни българи, не попаднаха на честни хора, огромна трагедия България бавно и сигурно умира.