У нас има тежко разделение, темата "ПСА" още повече го задълбочава

71% от паметниците и паметни плочи са на комунистическото движение
15 дек 2023 14:17, Елка Василева
64
У нас има тежко разделение, темата "ПСА" още повече го задълбочава

Демонтажът на Паметника на Съветската армия предизвика разгорещени дискусии не само сред обществото, а и в Народното събрание. Депутатите от "Възраждане", БСП и ИТН направиха жива верига на трибуната в парламента заради премахването на паметника.

Още по темата
"Ние трябва да се научим да разчитаме поведението на хората по повод демонтажа на паметника, защото поведението казва повече от думите. Те твърдят, че България има по-важни проблеми, а след като блокират обсъждането на бюджета на държавата заради паметника, очевидно той е най-важният проблем и след това идва бюджетът на България. За тези партии символът на руското присъствие е по-важен от решаването на реалните проблеми", заяви в студиото на "България сутрин" политологът проф. Николай Найденов.

"Разбира се, че не е най-важният. От няколко години в България върви процес на много тежко разделение между големи групи от обществото. Това разделение води негативна емоция и агресия един към друг. България никога не е била толкова разделена, колкото през последните 3 години. Това е тема, която още повече разделя", допълни политическият психолог проф. Антоанета Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея мотивите за действията на политиците не са такива, каквито ги представят, а зад тях се крие опит да се отнеме вниманието от некачествения бюджет и "абсурдните" конституционни промени.

И двамата анализатори отбелязват, че в България съществуват повече комунистически паметници и символи, отколкото български такива.

"Тези, които защитаваха паметника, извадиха аргументи, че това е изчистване на историята на България. Лично преди 20 години изброих всички паметници в България. Какво се оказа? 71% от паметниците и паметни плочи са на комунистическото движение, 4% са войнишки паметници, нашата собствена история, с нашите собствени жертви и останалите са на културни дейци. Ние заплашваме историята – чия история? Заплашваме паметта – чия памет?", попита проф. Найденов.

Проф. Христова подкрепи думите на политолога, но отбелязва, че причината за това не се крие в хората, които са създали паметниците.

"Няма други паметници. Защо няма? Ако аз се боря да създам паметник, който е част и отразява част от моята психобиография, защо не съм го направила? Вината не е в тези, които са го направили, а в тези, които не са направили съответните паметници", защити тезата си тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
6
 
! Отговори
Защо ли преди 4 месеца
разделението и озлоблението сред българите се нараства с годините? Ами защото от ден на ден става ясно какво може да се постигне с много, ама много пари, вкл. и да се манипулират избори - с милиардите, ограбени от дъжавата и милиардите, взети на заем от чуждестранни частни банки, отишли в джоба на една шепа семейства. След 09.09. пък дядовците им заграбиха собствеността на трудолюбивите българи. Днес виждаме потомците на грабителите - внуците-разпасани хулигани и внучките-високомерни принцеси.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Навремето *** са ги пращали в Белене за храна на прасетата. Сегашните бок.луци и за храна на прасета.та не стават!
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Долу миньорите, майките, децата от паметниците ни. Ще нацвъкаме паметници с царе, фашисти и военнопрестъпници.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много се закъсня с бутането на тоя изтукан. Трябваше да стане едновременно с гробницата на пияния Гого Тарабата. Тогава комунистите бяха като пpeпикано мyшкато. Сега дивотиите на смахнатия Путин много им надигна самочуствието и затова е това тръшкане и хвърляне заради грозния им комунистическо-русофилски символ.
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 56 Всичките нарушения ви са в смачканите от комунизма русофилски мозъци.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днешните неофашисти свалят паметника заради работника миньор с пневматичен чук, който нарушава Зеления преход, както и заради майката с дете, която нарушава Истанбулската конвенция. Нали днес закриваме мините и топлоцентралите и уволняваме миньорите. Майката се сваля от паметника, защото не е ***-майка от третия пол.
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И сега какво? За да няма тежко разделение да мълчим по темата MOЧА та русофилите още повече да ни се накачулят по главите с тяхната въшлива Русия. Тоя няма да стане.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
нищо не може да спре самоунищожението на един народ - ние го доказваме ежедневно
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мен пък паметника никога не ме е разделял.
45
9
 
2
 
! Отговори
ПСА не е български! преди 4 месеца
Построен е 1954 г., а в надписа му няма и дума за загиналите 30000 български войници най-много при боевете при Драва , ама как да пише като това са офицери и войници от царската българска армия! Тези достойни български войници явно не са били достатъчно българи за проруската селско-комунистическа олигархия!
44
8
 
3
 
! Отговори
НЕ Е ПАМЕТНИК... преди 4 месеца
ТОВА Е НЕЗАКОНЕН СТРОЕЖ, ИЗДИГНАТ БЕЗ ДА Е ПИТАМ НАРОДА С РЕФЕРЕНДУМ... ЩОМ Е ТАКА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ, КАКТО СЕ МАХАТ СТРОЕЖИТЕ В МАХАЛИТЕ И ГЕТАТА..
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много неща разделят хората в България. Как може например булеварди и улици да се наричат на хора от монархическото семейство докарало няколко национални катастрофи в България?!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди 20 години 71% от паметниците и паметни плочи са за антифашистите, наша собствена история, 4% са войнишки паметници, наша собствена история, с нашите собствени жертви и останалите са на културни дейци, пак наша собствена история. Има и един паметник на американски летци бомбардирали София.
41
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо за спорни паметници трябват локални референдуми дали да се премахнат. Харманли не може да казва на Враца дали да имат паметник. Второ всички паметници в градовете трябва да са в някакви нормални размери. Огромните бетонни глупости от СОЦ-а трябва да изчезнат. И без друго дишаме най-мръсния въздух в Европа, айде да не бетонираме малкото зелените площи. Всички огромни монументи от СОЦА трябва да бъдат смалени със 75% и да се озелени около тях за сравнение ПСА е по-голям от паметника на Шипка
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Унищожаваме паметник на армия дала милиони жертви през ВСВ , а издигаме паметник на неколцина загинали пилоти бомбандирали СОФИЯПрав е Ердоган като каза ,че справедлив свят може да има ама без С........
39
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Самият паметник разделя хората, затова е по-добре да го няма.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече много се съмнявам чия пропаганда ми идва в повече.Но ако подобен е бил и режима в БГ по царско време, напълно разбирам що са хващали оръжие съпротивата.
37
5
 
1
 
! Отговори
РУСКИЯ БОЛШЕВИЗЪМ... преди 4 месеца
....е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ХИТЛЕРОВИЯ "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ" И ОЗНАЧАВА ВОЙНА!!!!!! НА ТОВА СЕ Е УЧИЛ И ПУТИН В ГЕРМАНИЯ!!!
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дрън, дрън,ярина! Още на момента, в който паметника изчезне от там,всички ще го забравят! Иначе, где е онова мъжко момиче, Митрофанова, да размаха нагайката и да освободи за пореден път българите? Да не е в запас?
35
0
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 4 месеца
Чудесен коментар на Анонимен номер 11.