Производител продава марули по 80 стотинки, а на пазара ги намира за 1,60

За пореден път Елена се чувства ограбена от търговците
9 дек 2023 19:45, Нели Христова
110
Производител продава марули по 80 стотинки, а на пазара ги намира за 1,60
Снимка: БГНЕС

"Тази заран бях в 4,30 часа на борсата. Колата ми беше натоварена с 20 кашона марули собствено производство. Повече от 80 стотинки никой не искаше да ми даде за бройка, макар да са големи и да тежат над 600 грама. Примирих се. По-добре да ги продам, отколкото да ги върна. Прибрах се към 6 часа у дома и с дъщеря ми отидохме в Пловдив. И какво да видя – моите марули на един от пазарите се предлагаха по 1,60 лева бройката. Познах си ги по кашона и по начина на опаковане в найлона".

Това разказа производителката Елена Иванова от село Чалъкови. Но за пореден път се чувства ограбена от търговците.  Като нея са всички, които се занимават със зеленчукопроизводство.

"Имам две оранжерии – общо 5000 марули. Всяка коренче съм го отгледала от семка. 5000 пъти съм се навела и изправила, за да ги засадя в началото на октомври. И сега още толкова пъти се навеждам до земята, за да ги откъсна и да ги подредя. А търговците нито семена са купували, нито са садили, нито са давали пари за препарати, нито са поливали, нито са се навеждали и изправяли", огорчена е Иванова пред "24 часа".

Казва, че най-потърпевши са производители и крайни потребители. Според нея е редно, след като масово марулите се изкупуват в момента на 80 ст. бройката, на пазара да се продават неповече от лев, лев и двадесет.

"Никога няма да се оправим. Има договорка между търговците да не изкупуват за повече от тази цена, която те са си определили. Така е по борсите в Плодовитово и Първенец. Има обаче още по-нагли. Попитах ги, ако дойдат до село да ги вземат директно от двора, колко ще платят. Отговориха ми 40-45 стотинки за бройка. Представяте ли си", потресена е Елена.

Но какво се случило днес на пазара, когато извадила телефона, за да заснеме марулите си, които часове по-рано е продала?

"Търговката ми вдигна лют скандал. "Кой ви е разрешил да снимате? То така не може! Питали ли сте ме", викаше с все глас тя", разказа Иванова.

Тя се надявала да успее да си продаде стоката поне за левче. Тръгнала по борсите преди седмица. Само първия ден й изкупили 100 марули за лев, а останалите 100 – за 90 стотинки. От втория ден насетне търговците отсекли: 80 и нито стотинка нагоре!

В момента прясната салата от маруля е най-изгодна, защото хубав домат по-евтин от 4 лева няма, краставиците също са скъпи, показа репортерско проучване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Крайна цена 1.60лв . Минус ДДС = 1.33 лв. Минус разход за бизнеса , за заплати и осигуровки =1.13 лв. Разлика до първоначалната цена е 1.13-0.80= 0.33 лв. Минус дДанък печалба = 0.30 ст. Висейки на минус 5 през целия ден , надявайки се да поддадеш 100 кг. марули = 30 лв.Идеален бизнес , нека всеки заповяда.Междувременно в лидъл , килограм салата 4 лв. Но никой не им право сметка , нали?
89
0
 
2
 
! Отговори
Мама Миа преди 5 месеца
да ви ебааааабббба майктите тъъъпппизащо ме триете бе?тука цензурата е като в северна корея!!!!смотано лгбт пдерассссттти трансджендъри смотаниии
88
0
 
6
 
! Отговори
Зем.Производител преди 5 месеца
Елена продава на Борсата. Борсата на магазините а магазините на крайния потребител. Ако Елена продава на 0.8ст . Борсата ще продаде на магазина *** 1.20 а магазина ще продаде на 1.60 . Ако Елена имаше малко акъл щеше да обиколи кварталните магазини и да им предложи продукта си на 1.20 . Трябва и да хване 10-15 магазина, един път го прави и ще си продава продукта с години на възможно най добрата цена !
87
0
 
6
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 5 месеца
ВСИЧКИ ЛИ ПРОДАВАЧИ НА Ж. ПАЗАР В СОФИЯ, СА "ПРОИЗВОДИТЕЛИ"----ИЛИ СА ПРЕКУПВАЧИ ОТ МААЛИТЕ....ХАХАХАААА....Я, ПРОВЕРЕТЕ!!!!!!
86
0
 
4
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ: преди 5 месеца
ОГРАНИЧЕТЕ "..% НА "КОМИСИОННИТЕ"-- В СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ-- АКО ИСКАТЕ ДА ИМА ПРОИЗВОДИТЕЛИ---- В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ , ЩЕ ИМА САМО " ПРЕКУПВАЧИ" В БЪЛГАРИЯ....
85
0
 
7
 
! Отговори
noFreeman преди 5 месеца
До Даааа ... аз съм частен производител бе пикл..ьо, 10 години работя 10 парника със семейството, ела ме убий... само с двете си пръсчета ще те уду-ша...
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПЕЧАЛБАТА ОТ НАДВИШЕНИЯ " ДОПУСТИМ % НА КОМИСИОННАТА" В ТЪРГОВИЯТА----ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЗЕМВА ОТ ОРГАНИТЕ НА НАП В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА!!!!!
83
2
 
5
 
! Отговори
НИЩО НОВО!!! преди 5 месеца
ПРОСТО НА ПРЕКУПВАЧИТЕ, ТРЯБВА ДА СЕ НАЛОЖИ ЕДИН "ДОПУСТИМ ПРОЦЕНТ"- НА КОМИСИОННАТА В ТЪРГОВИЯТА ОТ НАП.....ИНАЧЕ ВИНАГИ ЩЕ СЕ ВИХРИ "СПЕКУЛА".....
82
8
 
8
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 5 месеца
Аре стига глупости. Баба ти Елена се чувствала ограбена от търговците?!?!?! Те ли и оскубаха марулите или тя им ги продаде на договорена цена.По нейната логика и аз може да се чувствам ограбен от търговците че ми искат 1.60. Търговците пък могат да ми опонират като обвинят баба Елена защото ако тя им беше продала марулите по 0.50лв те щяха да ги продават по 1 лв !!
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Елена за пореден път може да си наеме сергия и да си ги продава сама. Тъкмо ще види колко й е фирата.
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И? Какво е решението? Не, няма да се оправим, ако само мрънкаме. Във Великобритания има ферми, отиваш и си купуваш директно от там. Да, скъпо е, но и качествено. Да си продават продукцията сами и да печелят 1.6 на коренче. Друг път няма. Прекупвачите и те имат разходи. Кой да им ги плати? Или семейството на продавачката на пазара да изкарва на хляб и сол? Все някой друг виновен в тази държава.
79
3
 
7
 
! Отговори
Алооо преди 5 месеца
Ами защо не наеме сергия и човек да й ги продава, ами реве?!
78
1
 
17
 
! Отговори
Км преди 5 месеца
Някой получил ли е касова бележка на зеленчуков пазар? Ако има такъв,поздравления!
77
0
 
2
 
! Отговори
5G Reptile Haarper преди 5 месеца
88 Абсолютно!
76
3
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Както написах в по-първите коментари. Взима си двама работника, наема си 2 сергии на Четвъртък пазара, плаща си ги и ги пуска на цена 1,50 лв. Гаранция ако са й хубави ще се избият. Тук при нас в София има определени сергии на Женския и Димитър Петков, които всеки фен като мен на пазарите ги знае и те продават по един камион продукция на ден
75
20
 
9
 
! Отговори
ЗЛОБЧОВЦИ преди 5 месеца
тази,дет гледа марулите,няма много мозък и си гледа от нейната гледна точка.тя ги продава по 80ст за бройка на ЕДРО!!!!нормално е цената на дребно да е 1.60,защото ако търговеца не ги продаде за деня,утре ще ги изхвърли или тази елена ще си ги изкупи обратно за по 80ст? ами да ги дава на консигнация и това което не се продаде,да си вземе в къщи и да яде марули цял живот.или да си вземе сергия и сама да си ги продава по 1.60 и вечер да ги пуска по 80ст....
74
18
 
3
 
! Отговори
Мама Миа преди 5 месеца
тази,дет гледа марулите,няма много мозък и си гледа от нейната гледна точка.тя ги продава по 80ст за бройка на ЕДРО!!!!нормално е цената на дребно да е 1.60,защото ако търговеца не ги продаде за деня,утре ще ги изхвърли на *** или тази елена ще си ги изкупи обратно за по 80ст? ами да ги дава на консигнация и това което не се продаде,да си вземе в къщи и да яде марули цял живот.
73
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България трябва да изчезне, задължително. Да дадат това хубаво място на по достойни народи. То добре, че скоро и ще стане.
72
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами да не се навежда този Елена бе и така да им пълни гушите на прекупвачи и мутри борсови мафиоти. А да си хване терминал 2 и да ги остави сами да се справят наглите. Сама си е виновна, че им работи и стои там за да я рекетират. Докато има овци ще има и вълци. Ходете им гласувайте за светло бъдеще да ви управляват. Надеждата крепи ;-)
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заврения зет Пепеляшко разби селското стопанство, не само него, няма ли да получи някакво възмездие този ром от драгалевци

Спонсорирани публикации