Политици с послания за независимостта, но говорят за Трети март

Преди 115 години сме казали "От нас зависи", написа Кирил Петков
22 сеп 2023 23:00, Стела Стоянова
55
Политици с послания за независимостта, но говорят за Трети март
Снимка БГНЕС

Политически сили отправиха послания по случай Деня на независимостта на България, пише БТА. Въпреки празника част от тях бяха с препратки към темата за Трети март.

На страницата на политическа партия ГЕРБ е публикувано видео с поздравление от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола по случай празника. Тя пожелава на всички българи да бъдат единни и силни пред лицето на заплахите спрямо европейския начин на живот. Няколко часа по-късно е публикувана и снимка с текст „115 години Независима България!“.

Председателят на СДС Румен Христов предложи 22 септември да стане национален празник на България, съобщиха от пресцентъра на партията. „22 септември е най-важната дата в новата ни история. След този акт, чисто български, ние ставаме равноправни членове на световното семейство, защото вече не сме васал на Турция, имаме цар на всички българи и България се изправя гордо и поема пътя на своето развитие“, каза Христов.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков написа във Фейсбук, че отбелязваме не просто определящ исторически момент, а решителността си да се отстояваме като нация. „Преди 115 години българите сме казали: „От нас зависи!“. И България се е превърнала в самостоятелна държава. Отбелязваме не просто определящ исторически момент, отбелязваме решителността си да се отстояваме като нация. България е независима, способна и смела сама да определя съдбата си. Честит празник на независимостта!“, се казва в поста на Кирил Петков.

Още по темата

Председателят на „Възраждане" Костадин Костадинов също се обърна към българските граждани във Фейсбук. Според него управляващите са предприели атака срещу националния празник Трети март, като са започнали да го противопоставят на другите празници като Съединението и Независимостта. „А днес? Готови ли сме да водим война за независимостта си? И независима държава ли е България? Смятам, че знаете отговорите на тези въпроси. Ето защо най-важната задача пред нас, съвременните българи, е да извоюваме отново независимостта си. И ще я извоюваме!“, написа Костадинов.

Само обединени от обща кауза и от общи ценности можем да постигнем благоденствие и просперитет по европейския път, следвайки идеалите за свобода и независимост. Това написа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в страницата си във Фейсбук по повод Деня на независимостта. Този ден е символ на национално единство, допълни Карадайъ. „Нека отдадем заслужена почит към всички онези, които ни дадоха своя пример за жертвоготовност и национална отговорност. Както нашите предци са извоювали независимостта - с воля, достойнство и решителност, така и ние днес да загърбим противоборството и заедно да я отстояваме“, отбеляза лидерът на ДПС.

„Честит празник, българи. Независимостта е най-голямото богатство. Само независими хора могат да взимат смели решения в полза на народа си. Такива са нашите предци, които преди 115 г. ни направиха свободни. Нека прочетем уроците на историята и те да ни върнат самочувствието на горд и можещ народ“, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. Тя призова за смирение и уважение към хората, които преди 115 г. са мислили само за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Даже синът на Фердинанд не прави 22 Септември национален празник!
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В момента Кирил Петков не е под директната протекция на НСО, нали? За един приятел питам ...
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Съвет,к.37 Малко си зле с историятя. Кримският п-в до 17 век е бил владение на турците и като резултат от войните,които Екатерина II е водила с Турция, през 1680 г. е подписан мирен договор, с който той се предава на Русия. Държава Украйна не е имало - западната част на Русия се е наричала Окраина, а агрономът Хрушчов, който е украинец, е 'Уточнил' териториите на 16-те републики на СССР и е предал на Украйна Одеса и Севастопол. Горбачов,също украинец, е трансформирал Съветския съюз в СНР/СНГ.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Г-н Христов, Вие предлагате датата 22 септември на прочитане на декларацията за обявяване независимостта на България да стане национален празник. Знаете, че тя е написана от премиера Малинов и той е натиснал Фердинанд за обявяване на независимост.Освен това обявяване на независимост в дните,в които правителството на Денков е на директен контрол от 'Козяк'16 някак си не върви, Предлагам ви ГЕРБ-СДС и ПП да обявят за национален празник датата,на която се обединиха ГЕРБ и ПП да управляват България.
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
22 септември заслужава да бъде националния празник на България. Тогава е обявена независимостта на страната, след общонародното, българско дело, Обединението на България.
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо не отидеш да прочетеш Сан Стефанския договор? Там едва към точка 6 се споменава България. русия си урежда куп интереси спрямо Османската империя, взима си Кавказ и между другото споменава за България. Маша сме били на Австрия. А все едно не сме били маша на русия. Спуснали са ви от руското посолство да плюете 22 ри септември. И понеже сте предатели родоотстъпници с религия русия и пророк Путин го правите.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво от това? Защо ти е да дойдеш да говориш срещу 22 ри септември? Каква точно е целта ти с това да говориш лошо срещу обстоятелствата около обявяването на независимостта? Защо си дошъл да ги пишеш тези неща? Какво ме интересува Австрия и Босна. България е била независима. Каква е целта която преследваш?
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами айде ти кажи защо не е 1905 или друга годината на независимостта.Това си е нарушение на тогавашния Берлински договор.Използва се 1908 година, защото Австрия има интерес да анексира Босна и използва България , която също иска да наруши договора.Простичко, май ти не знаеш историята!
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ясно се вижда опорката от руското посолство днес. За са защитят руския празник 3 ти март, са спуснали на *** ботове, които иначе нищо не знаят за историята, акция да плюят против 22 ри септември. Бръщолевят нещо за Босна и за Австрия.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма как 22-ри септември да е национален празник докато сте клекнали пред Кeнeф Метен от посолствоТО.
28
3
 
1
 
! Отговори
така е преди 7 месеца
До Шарлатанин А до 89 г е съветска колония!Ти кого избираш за господар?
27
2
 
4
 
! Отговори
Защо преди 7 месеца
И тъй, според Берлинския договор Австро Унгария получава под аренда за срок от 30 години територията на Босна и Херцеговина.И понеже тя трябва да върне територията на Османците през 1908, решава да наруши договора и да я анексира.Но как да направи това държава подписала този договор, ще излезе че нарушава тогавашното международно право?И тук се използва страна неподписала договора - България.Поради това и ние имаме независимост 1908 година, а не някоя друга година.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поне в днешни дни нищо не зависи от нас и то благодарение точно на такива национални предатели като КП. Тези наши продажни управници, ептен ни взеха за канарчета. Мислят, че им вярваме. Проблемът е, че вече сме уморени и обезверени, та да дадем отпор и да кажем смело какво наистина мислим.
25
5
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 7 месеца
До Анонимен 40 Радев да каче чия е Украйна. На украинците или на руснаците. За Крим каза и ни убеди.
24
1
 
7
 
! Отговори
Киру Канадеца преди 7 месеца
Happy Independence Day Bulgarians!
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ХахАххАХаХахаха КВО става рycоpоби , Крим чий е? Чиий е Крим?
22
4
 
10
 
! Отговори
Прозорчето преди 7 месеца
На Овертон в действие! Подмяната на историческата истина с фалшива информация за новото поколение има една цел: Превърни народа в стадо! Неннорммалникът алчен фердинанд хвърли българите в дванадесет годишни войни, избиха хора и хора, а той си натовари 50 вагона крадено от нещастните бедни българи и изчезна да си живее живота на запад@! За да цъфне внукът му и да ни оправи за 800 дни и да му "върнат" продажните съдии хектари планина, че да си я залага из казината на швейцария! "НАРОДЕ????"
21
7
 
9
 
! Отговори
Жалко преди 7 месеца
Че от години сме колония на САЩ! Не сме независими, а зависими от Посолството!
20
8
 
11
 
! Отговори
България е преди 7 месеца
Старчески дом за комунисти
19
12
 
9
 
! Отговори
ПП ДБ преди 7 месеца
Вън руските терористи от България!

Спонсорирани публикации