Завърналите се: След години в чужбина разбрах, че мястото ми е в България

Мечтата Америка остана само на думи, казва Георги Дамянов
17 авг 2023 21:09, Стела Стоянова
139

Как се чувства някой, който години наред прави опити да заживее в чужбина, но накрая открива, че мястото му е тук? Този път разказът в "Завърналите се с Петя Кертикова" е именно за такъв човек.

След като завършва езикова гимназия в Пазарджик, Георги Дамянов неистово желае да замине за САЩ.

"Не само да го гледам този живот по филмите, но и да го живея", разказва той.

Кандидатства в университет, но заради високите такси на обучение в САЩ избира да учи "Бизнес администрация" във филиал на американския университет в Сейнт Луис, само че в Мадрид.

"Моят план беше в края на обучението ми да се прехвърля в Америка. Наистина го исках", споделя още Дамянов.

В Мадрид българинът живее 4 години. И макар да не иска, Дамянов се прибира в България, след като завършва висшето си образование и след като финансовата криза от 2008 г. не подминава Испания. Следва пореден опит да заживее навън, този път в Германия. Знае и езика, но вижда, че страната не е за него. Казва, че няма и възможност да се реализира.

Така решава да се завърне у  нас през пролетта на 2014 година и да промени мирогледа си.

"Всъщност, започнах да виждам как нещата се получават, когато човек има постоянство. Започнах да се съсредоточавам в това, което правя. На този етап не бих напуснал България, освен ако не е за краткотрайна почивка", твърди Дамянов пред Bulgaria ON AIR.

Така мечтата "Америка" остава само на думи и то, оказва се след години, за добро. Днес Георги е успешен търговец на софтуерни продукти, развива и бизнес, който помага на всички онлайн търговци да вършат работата си по-лесно и казва, че сега не би заменил България за друга страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Привет ,да чужбина не е за всички! 20 години извън България, която не съм спирала да Я нося в сърцето си! Успял в чужбина е много труд и работа. Често пъти сме обвинявани ...изменници...не сме българи. Няма да коментирам защо съм навън определено всеки си е имал своята причина и е направил своя избор. Аз съм от хората, които са се доказали и в България. И определено не липсата на работа при мен е била причината. Със сигурност мога да твърдя дисциплинираните и хората с образовани ще са добре!
125
0
 
2
 
! Отговори
Мене преди 8 месеца
10 месеца в България и за пореден път отново в чужбина.НЕ искам в чужбина, ама требва да се яде.
124
0
 
3
 
! Отговори
КeepYourselfPositive преди 8 месеца
Само оправдания от ***....явно не може да си върши работата или не я разбира.Личен пример аз съм в Нидерландия като ел.техник,когато хората разберат че съм с колеж електроника ме питат не искам ли да заема от инженерен пост, но те виждат как си върша работата....*** няма как да се реализира някъде ако не може да си свърши работата
123
1
 
8
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 8 месеца
Този в Америка за да успее трябва да тича и да работи.В България може да лежиш и да си измамник и винаги ще си успешен. Там има много българи които са готови да постигнат всичко така че тези приказки са само едно оправдание.
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 127Я пак!
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А колко заминаха? Айде това не го казвате! Подозирам, че не знае езика. Немски.
120
4
 
7
 
! Отговори
555 преди 8 месеца
Запада запада (на една от двете думи с ударение на средно А), а необходимия пълен член на израза, го оставям за друга употреба. А сега сериозно-всеки човек с аналитичен ум добре вижда накъде отиват нещата.
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Инженер /109/ Който е теглил кредит трябва да го върне, а не да бяга в държава, в която юрисдикцията на САЩ е безсилна. Но, според мен, мошетата от Уолстрийт ще измислят начин как да се докопат и до такива длъжници, покрили се в Русия или някъде другаде. Най-добре е човек да не тегли кредити, но ако това е неизбежно, поне да си направи добре сметката как ще ги връща.
118
6
 
16
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 8 месеца
простата истина е че тези които успяват не се връщат....тези които не успяват се връщат...нормално е...тук няма място за никаква носталгия...
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
.....Вторият пример е момиче, израснало в семейство с прадядо и прабаба от някогашната твърде заможна софийска буржоазия. Нейните дядо и баба са заклети почитатели на Франция, а майка й редовно повтаря "Обожавам всичко френско!" Така възпитаха и внучката, научи френски още като дете. След завършването на университет спечели едногодишна специализация в Белгия, а след приключването й получи и предложение за работа там. Но се върна. Не можела да свикне с манталитета на местните. ***, че разбери.
116
3
 
6
 
! Отговори
До Некадърниците - преди 8 месеца
Част от завърналите се не могат да свикнат със стила на живот и взаимоотношения. Това е дълбоко вкоренено у всеки един от нас, а може би е и въпрос на характер. Пред очите си имам два примера. Младеж, който веднага след дипломирането си замина за САЩ, където има трима преуспяващи братовчеди и жена, близка на родителите му и омъжена там зачовек със завидно положение. Но момчето се върна тук, защото не можа да свикне, макар че имаше кой да го подкрепя и насочва. Вторият пример е .........
115
8
 
8
 
! Отговори
некадърниците преди 8 месеца
Връщат се некадърниците! В Германия във всяка голяма фирма като Сименс и БАСФ, 50% от вишистите са чужденци!
114
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
инжинер,не си сам в тези мисли,аз имам позната в казан,която се заърна от бордо след 20 г в емиграция и сега живее много по-хубаво.
113
1
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Ха ха ха... Посетете го на друго интервю след 1 година.
112
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
F 16 varnaha li se?
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Edin dolar raven na 0,0001 BGN li v RBG?
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
който не работи не му хвърлят (плащат) да яде. като на куче :))))
109
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И аз да имам доход от 10 хиляди лева бих се замислил да отида на Запад.Обаче като научих за *** на Алексей Петров разбирам , че тая страна не за мене.И по какъв начин би ме защитила мене.
108
5
 
3
 
! Отговори
aleks преди 8 месеца
Жив и здрав , браво
107
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Егати и смотаната пропаганда!